Saturday, October 01, 2005

Εδώ σε θέλω Παπουτσή*!


Εδώ σε θέλω Παπουτσή*!

Την πρόταση του Προέδρου της Κυβέρνησης της Χώρας των Βάσκων Juan José Ibarretxe για ανεξαρτητοποίηση, την απέρριψε η Ισπανική Βουλή. Τον ίδιο δρόμο άραγε θα ακολουθήσει και τώρα με τους Καταλανούς;

Εγκρίθηκε από την Βουλή της Καταλονίας με 120 στους 135 συνολικούς ψήφους –όλα τα κόμματα δηλαδή εκτός του συντηρητικού ΡΡ- το El Estatut, ο νέος καταστατικός χάρτης τους. Δεν αρκεί πια η αυτονομία, ζητείται να γίνει ένα βήμα μπροστά. Με τις ευχές των Βάσκων και των κατοίκων της Galicia.

«Buen viento... pero con barca nueva». «Να έχουμε ούριο άνεμο, αλλα με καινούργια βάρκα». Με αυτές τις λέξεις έκλεισε την συνεδρίαση ο Σοσιαλιστής Πρόεδρος της Καταλονίας Pasqual Maragall. Ελεύθερη μετάφραση από τα λόγια του Οδυσσέα, όταν ξεκινούσε το ταξίδι της επιστροφής στην Ιθάκη αλλά και λόγια αποχαιρετισμού, που χρησιμοποιήθηκαν το 19ο αιώνα από τους Καταλανούς που έφευγαν μετανάστες για την Αμερική.

Θα κριθεί το Εl Estatut αντισυνταγματικό; Θα καταφέρουν οι Καταλανοί αυτό που οι Βάσκοι δεν μπόρεσαν να φέρουν εις πέρας; Γίνονται τα πρώτα βήματα για μια Ομοσπονδιακή Ισπανία; Και αν ναι, μετά ποιος έχει σειρά; Οι Σκωτσέζοι κοιμούνται;

* Zapatero = Παπουτσής ισπανιστί

3 comments:

Citronella said...

Φαίνεται πως γενικά πνέουν άνεμοι σε διάφορα σημεία της Ευρώπης. Το αν θα φτάσουν ως στη Σκωτία αμφίβολο βέβαια..
Αλλά σαν σύνολο, κάτι κινείται!

Juanita La Quejica said...

Και όμως Λεμον-ella, οι Σκωτσέζοι με πείσμα ζήτησαν και κέρδισαν τη δυνατότητα δημοψηφίσματος για το DEVOLUTION, κάπου γύρω στο 1997-98.

Τελικά, ιδρύθηκε το Σκωτσέζικο Κοινοβούλιο με έδρα το Εδιμβούργο, το οποίο ασχολείται κυρίως με θέματα που αφορούν σε τοπικό μόνο επίπεδο την Σκωτία.

Έγινε μια καλή αρχή, αλλά έχει μείνει εκεί το θέμα... προς το παρόν.

Citronella said...

Ναι, το τι προηγήθηκε το γνωρίζω, αυτό το "έχει μείνει εκεί" με κάνει σκεπτική ως προς τα της Σκωτίας.