Sunday, October 16, 2005

Mojito και όχι Δυοσμίτο



Οι πρώτες οικιακές προσπάθειες για παρασκευή mojitos, στέφθηκαν με ... πονοκέφαλο.

Χρησιμοποιήθηκαν μεγάλες (σε σημείο ... σαλάτας) ποσότητες δυόσμου για δροσερή αναπνοή, 3/4 του μπουκαλιού άσπρο ρούμι, 4-5 σόδες, καφέ ζάχαρη, παγάκια και αρκετά limes. Μπρούτζινο γουδί, διάφορα μεγέθη και σχήματα ποτηριών, κουτάλια γλυκού, σούπας, μαχαίρι έως και κινέζικα ξυλάκια, δοσομετρητής ποτών, σέϊκερ (αυτό για λόγους entertainement, κάτι σαν μπαλλάκι αντιστρές), ηλεκτρικός στίφτης, 1 πιάτο και αρκετό γέλιο.

Η παρέα κάποια στιγμή εγκατέλειψε τις προσπάθειες και προτίμησε το ουίσκυ, έμεινε μόνο μία επιμένουσα mojitικά που παρασύρθηκε από την γλυκόπικρη ξυνίλα και αποφάσισε να μην αφήσει ούτε σταγόνα να πάει χαμένη. Αποτέλεσμα; Τί άλλο; Πονοκέφαλος, αλλά με ευωδιαστή αναπνοή.

ΩΧΧΧΧ!!! Το κεφάλι μου!!! Την άλλη φορά θα πειραμαστιστώ σε ποτά της "πατρίδας", σκέτη tequila με λεμόνι, να ξέρουμε και τί πίνουμε...



http://www.afuegolento.com/noticias/34/reportajes/1298/
http://www.bacardimojito.com/features/mojito_recipe_02.htm
http://www.bacardimojito.com/main.htm
http://www.digsmagazine.com/drinkrecipes/drink_mojito.htm
http://www.drinkstreet.com/searchresults.cgi?drinkid=780&drinkname=category:22
http://www.mojito.co.uk/mojito.htm
http://www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?f=/c/a/2002/10/23/FD224326.DTL
http://www.buenavistatownship.org/mojito.htm
http://www.cubaatope.com/mojito/receta.htm
http://www.webtender.com/db/drink/1435
http://cocina.cuba.cu/c_resp.php?opcion=3&categoria=cocteler%C3%ADa&titulo=Mojito&1

25 comments:

vasvoe said...

Μου θύμισες ένα πάρτι μου όπου φτιάχναμε κοκταίηλ στον πάγκο-μπαρ της κουζίνας...προσπαθούσαμε να βγάλουμε τα παγάκια από τα σακουλάκια μας αλλά πεταγόντουσαν στην άλλη άκρη του σαλονιού και τα κυνηγάγαμε ...

Juanita La Quejica said...

Και όταν τα πιάνατε τα βάζατε ο ένας στην μπλούζα του άλλου για να ... δροσιστείτε;

Αχ, ωραίες εποχές!

Θυμάμαι τη συμμαθήτρια και φίλη μου Ζωή, να παίζουμε μπουγέλα στο σπίτι της και να φέρνει την λεκάνη για τα ρούχα γεμάτη με νερό, αφού είχαμε ξεπεράσει το "παιδικό" στάδιο των ποτηριών. Η μια της κόρη τότε, μικρούλα, κοιμόταν στο μέσα δωμάτιο, ευτυχώς δεν ξύπνησε. Από τα πολλά νερά στο σαλόνι, την κουζίνα και την βεράντα, γλίστρησε κάποια στιγμή η Ζωή και χτύπησε το κεφάλι άσχημα στην άκρη της πόρτας. Μάτωσε, ζαλιζόταν. Έβαλε ένα στεγνό μπουρνούζι, αλλά στο μεταξύ συνειδητοποίησε -όπως και οι άλλοι 5 μας- ότι του άνδρα της δεν είχαν βραχεί ούτε τα μαλλιά του. Και ενώ ήταν ζαβλακωμένη και πονεμένη, εμφανίστηκε στην βεράντα με ένα ποτήρι κρυμμένο στο μπουρνούζι, έτσι ώστε όταν έσκυψε από πάνω της ο καλός της για να δει πως ήταν το κεφάλι της ... ΦΛΑΤΣ το νερό στα μούτρα του. Και μετά κόντεψε η τρελλοφιλενάδα μου να λιποθυμήσει από τα γέλια, τον πόνο και την ζαλάδα. Αλλά ο στόχος είχε επιτευχθεί!

Angelito said...

kat arxas, mojito me bacardi einai antepanastatikh praxi! Pantvw gia kalo mojito ela se mas juanita! Olo to kalokairi piname sta paralia thw Kavalas, home made mojito se megales posothtes!...

τσέλιγκας said...

Το κακό είναι πως καλό mojito πολύ λίγα μπαρ σερβίρουν ακόμα κι αν χαρακτηρίζονται ως λάτιν.

Juanita La Quejica said...

Angelito, δεν ανέφερα ποια μάρκα ρούμι χρησιμοποίησα. Πώς σου ήρθε τώρα το bacardi;

Όπως και να έχει, μπορείτε να αρχίσετε την επανάσταση χωρίς εμένα, γιατί ακόμα δεν λέει να περάσει ο πονοκέφαλος!

Citronella said...

Έχω να δηλώσω πως.. χίλιες φορές σκέτος δυόσμος παρά ουίσκυ!!
Next time rum and coca cola

τσέλιγκας said...

Εγώ ένα Oban τώρα το έπινα.

maiandros said...

Στη σημερινή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ έχει συνταγή για μοχίτο με αψέντι... Μάλλον προβλέπεται τρελός χειμώνας εδώ που φέρνουμε και το αυθεντικό! (παρανόμως εννοείται...)

τσέλιγκας said...

Μαίανδρε δε νομίζω ότι η ελληνική νομοθεσία απαγορεύει το αψέντι...

Angelito said...

Βρε για συμαζευτείτε λίγο! Juanita τι που το ειδα, στα λινκς του ποστ σου, έχει τη λέξη μπακάρτντι άκαρντη μεχικάνα!Χιονονιφάδα ρούμι με κόκα κόλα?! Αν είναι δυνατόν?!!!Τσέλιγκα oban ή arian εννοείς? Για δώσε συνταγή!...
Στο mojito για καλύτερα αποτελέσματα, βάλτε λεμόνι αντί για λάιμ και ο δυόσμός να είναι μεγαλωμένος σε κοπριά από στέρφο κριάρι! (Ξέρει ο τσέλιγκας!!!)...
Πάνω από 4 πάντως τα mojito είναι βαριά...Besitos! Viva Cuba...

street spirit said...

πιτσιρίκια φτιάχναμε μόνα μας κοκτέιλ πειραματιζόμενα με όλα τα ποτά... λιάρδα πάντα στο τέλος... ;) μετά τα μαθήματα μοχίτο θέλω μαθήματα καϊπιρίνια και ντάκιουρι... ;)

τσέλιγκας said...

Το oban δεν είναι κοκταίηλ αλλά εκλεκτό ουισκάκι μαλτ που στα περισσότερα μαγαζιά δε θα βρεις αλλά δεν είναι και κανένας χαμένος θησαυρός. Στην ίδια κατηγορία είναι τα ταλισκερ και λαγκαβουλιν όπως πιθανόν να έχεις ακούσει. Τα στέρφα, τα γαλάρια, τα μανάρια, τα ζυγούρια και το κακό συναπάντημα. Διότι με το άρμεγμα κάνεις μπράτσα κι έχεις και το φρέσκο το γαλατάκι σου κι άσε το κριάρι ν'αλωνίζει. Είναι αυτές οι φεγγαρόλουστες νύχτες τελικά που περιμένει κανείς για ασελγήσει στη δοξαστική Μυρσίνη του παρελθόντος συνεπαρμένος πάντα από μία ελαφριά δόση τεκίλας γιατί οι μαργαρίτες είναι παντοτινές όπως θα έλεγε και ο τζεμις μποντ "diamonds are forever", ενώ ο Ντέμης ο Ρούσσος και όχι ο Νικολαΐδης θα έλεγε forever and ever γιατί ο Ντέμης με τη μπόμπα στο μπράτσο θα έλεγε μόνο never αν τον ρωτούσες πότε θα πάρουν το πρωτάθλημα.

Juanita La Quejica said...

Μιας και η κουβέντα πέρασε στα Malts...

Όταν κάποτε κάναμε μια εκδρομή στην Spey Valley στα πανέμορφα Highlands, ξέρεις Τσέλιγκα τί αγοράσαμε από το Maltάδικο του Glen Fiddich για τον καλό μου (έχει κάνει μέρος διατριβής μεταπτυχιακού για τα malts και είναι πιστός fun αυτού του βρωμερού κριθαρόνερου); Μία ... ποδιά! Γιατί τα whiskies ήταν πολύ πιο ακριβά εκεί, συγκριτικά με τις τιμές στην Ελλάδα, λόγω υψηλού φόρου.

Λεμον-ella, μόνο μην μου πεις ότι σου αρέσει και το calimocho (κόκκινο κρασί με coca cola)!

Angelito, τα links μπαίνουν για ενημερωτικούς λόγους. Μην "διαβάζεις" κάτι περισσότερο σε αυτά.

Μαίανδρε, επειδή το αψέντι (το "σύγχρονο" νόμιμο που κυκλοφορεί παντού στην Ευρώπη) είναι από τα αγαπημένα μου ποτά (μέχρι 5-6 γουλιές που αντέχει ο ουρανίσκος μου), θα μας δώσεις τη συνταγή; Ταιριάζει πολύ και σε σάλτσα μακαρονάδας με γαρίδες!

Street Spirit δεν είναι καθόλου κακή η ιδέα σου για καϊπιρίνια.

Citronella said...

Κρασί?? Μακρυά από μένα!
Εεε όχι και Never!!!!
Φέτος είναι η κιτρινόμαυρη χρονιά!

Juanita La Quejica said...

Γιατί Λεμονιά μου; Θα πάθουμε όλοι ίκτερο ή λεμονίτιδα και θα κιτρινίσουμε από το κακό μας; (Το μαύρο το κουβαλάμε σαν αποπαίδι ούτως ή άλλως!)

τσέλιγκας said...

Μια ποδιά; Γνωρίζω για τις υψηλές τιμές αλλά το υπονοούμενο με την ποδιά δεν παίζεται! χοχοχο! μερι κριστμας!

Juanita La Quejica said...

Τσέλιγκα:

Σφυρώ αδιάφορα! Υποννοούμενο; Τί εννοείς; Φιου, φιου

τσέλιγκας said...

τώρα θέλω να πιω καφέ!

vasvoe said...

Καλημέρα κι από εδώ...

Μέσα για καιπιρίνια!

Αλλά πρώτα ένα τσαγάκι για το λαιμό...

Α, επειδή λέτε για αψέντι, νομιμοποιήθηκε στην Ελβετία πέρισι μετά από εκατόπόσα χρόνια που ήτανε απαγορευμένο. Όχι ότι έχω πιει και ποτέ.

Buscando said...

Ego epeimeno stathera sto calimocho! Am pos!...

Juanita La Quejica said...

Γεια σου βρε Jorgito!

gastone said...

ίσως έπρεπε να δοκιμάσεις ρούμι ελεύθερης Κούβας, όπως λεει και η σχετική διαφήμιση του ραδιοφώνου ("Πως λέγεται το ευρύχωρο στα αγγλικά?" "Roomy" "Πιάσε ένα ποτήρι")για να γλυτώσεις τον πονοκέφαλο. Κάτι παραπάνω θα ξέρει ο Fidel.
Όταν φτάσεις στα μαθήματα dacquiry όπως προτείνει το "street spirit" συμπεριέλαβε και το strawberry dacquiry που είναι από τα αγαπημένα μου cocktails

Juanita La Quejica said...

Gastone: βρε τί έπαθα! Νόμιζα ότι ζήταγε ο Jorgito το strawberry dacquiry και παραξενεύτηκα επειδή δεν πίνει ιδιαίτερα.

Γιατί καλέ δεν μου το έχεις ζητήσει τόσο καιρό να το μελετήσω το θέμα; Τώρα που θα βρω φράουλες;

Με τα κυδώνια που μου έφερες γίνεται; ΧΑΧΑ! Αγόρασα καινούργια, ετοιμάζομαι για γλυκό τώρα με μανούρι, συνταγή δυνατού σεφ στο Hungry.

gastone said...

θα το κάνεις σε συσκευασία Jumbo γιατί θέλω ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ κομματάκι να δοκιμάσω, δεν το συζητώ αυτοπροσκαλούμαι -χρωστώ και ταπεράκι απο προηγούμενη φορά-, δυνατός chef extra δυνατή chefισσα, ο συνδιασμός που σε στέλνει

Anonymous said...

Επειδή είμαι λίγο άσχετος όταν λέμε 4-5 σόδες τι εννούμε; Επίσης lime; Λεμόνι κομμάτι στον πάτο; Σόδα σκόνη ή σε κουτάκι (ανθρακούχο νερό); Επειδή μου το ζήτησε κοπέλα να το κάνω, μήπως μπορεί κάποιος να στείλει ένα mail και να μου εξηγήσει;

nikolaosnio@mail.gr