Friday, January 27, 2006

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Αθήνα 25/1/2006
Προς: Κο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια
Κο Πρωθυπουργό και Υπουργό Πολιτισμού Κώστα Καραμανλή
Κα Πρόεδρο Βουλής των Ελλήνων Καθηγήτρια Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη
Κα Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Μαριέττα Γιαννάκου
Κο Υπουργό Επικρατείας Θεόδωρο Ρουσσόπουλο
Κοιν: Πρόεδρο Δ.Ε ΕΑΠ Καθηγητή κο Σιαφαρίκα και Μέλη Δ.Ε ΕΑΠ
Κοσμήτορα Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών Καθηγήτρια κα Λεοντίδου
Υπευθύνους Παιδείας Κομμάτων Ν. Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ,
ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ
Πρόεδρο ΠΟΣΔΕΠ Καθηγητή κο Απέκη, Πρόεδρο Συλλόγου
ΔΕΠ/ΕΑΠ κο Αγιομυργιαννάκη Πρόεδρο Συλλόγου ΣΕΠ κο Μαρκέτο
Αρμόδιους Συντάκτες Παιδείας Μέσων Ενημέρωσης
Α N Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
Από χρόνο σε χρόνο η Διοικούσα Επιτροπή του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, αλλά και το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας, εγκαταλείπουν όλο και περισσότερο την υπόθεση ΕΑΠ.
Ειδικά σε ότι αφορά τους φοιτητές της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών υπάρχει η απόλυτη απαξίωση και εγκατάλειψη των τμημάτων. Πτυχία που δεν αναγνωρίζονται, ή αναγνωρίζονται μερικώς και δεν έχουν καμία ουσιαστική επαγγελματική ισοτιμία με τα αντίστοιχα πτυχία των συμβατικών πανεπιστημίων. Εγχειρίδια και συνοδευτικά βιβλία χειρίστης ποιότητας το κόστος των οποίων είναι πολύ ψηλό. Ανύπαρκτες βιβλιοθήκες στις περιοχές των ΟΣΣ, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι φοιτητές να αγοράζουν την προτεινόμενη βιβλιογραφία ανεβάζοντας το κόστος των σπουδών. Αρκετούς Καθηγητές που απαξιώνουν το ίδιο το ΕΑΠ, διότι μπήκαν με αναξιοκρατικά κριτήρια και με σκοπό μόνο την ενίσχυση του εισοδήματος τους. Υπηρεσίες που λειτουργούν με ρυθμούς χελώνας και με έλλειμμα διοικητικής εμπειρίας, μιας και οι περισσότερες των προσλήψεων δεν έγιναν με αξιοκρατικά κριτήρια. Μη εφαρμογή των νόμων πλαισίων για την ανώτατη εκπαίδευση αλλά και άλλων νόμων του κράτους, αποτέλεσμα η έλλειψη φοιτητικού εισιτηρίου, ανυπαρξία νοσοκομειακής και φαρμακευτικής περίθαλψης, μη χορήγηση υποτροφιών από το ΙΚΥ, αν και υπάρχουν αριστούχοι φοιτητές και απόφοιτοι, μη συμμετοχή στα όργανα του ΕΑΠ. Αδιαφάνεια στην χορήγηση από το ΕΑΠ των μερικών ή ολικών απαλλαγών, έλλειμμα δημοκρατικής διακίνησης των ιδεών, μιας και δεν μας γνωρίζουν- ως οφείλουν -τα ονόματα, των φοιτητών των ετών 2003-4 2004-5 2005-6, αν και έχουν στα χέρια τους απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων. Κτίρια των ΟΣΣ , για τα οποία δεν έχουν γίνει διαγωνισμοί ως προβλέπονται από το νόμο, τα οποία δεν πληρούν τις προδιαγραφές για ενήλικους που προβλέπονται και με πλήρη έλλειψη χώρων πρόσβασης για τα ΑΜΕΑ , παρόλο που το ΕΑΠ επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το σκοπό αυτό .Πλήρης αδυναμία απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων-16.000.000 ευρώ από τα 94.500.000 που αναφέρονται στο Γ΄ΕΠΕΑΕΚ από το 2000-2006.
Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Φτάνει πια η κοροϊδία και ο εμπαιγμός. Απαιτούμε τώρα:
- Αλλαγή του κτιρίου της ΑΣΠΑΙΤΕ και άλλων περιοχών λόγω ακαταλληλότητας και επιλογή χώρων που αρμόζουν στις ανάγκες των ενηλίκων φοιτητών του ΕΑΠ
- Άμεση δημιουργία βιβλιοθηκών στις περιοχές των ΟΣΣ και πρόσβαση σε έγκριτες ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες
- Περιορισμό της οικονομικής συμμετοχής των φοιτητών στο ύψος των πραγματικών εξόδων του συνοδευτικού διδακτικού υλικού, με υλοποίηση αναλογιστικής μελέτης του κόστους σπουδών , η οποία ως είναι φυσικό δεν έγινε ποτέ και το κόστος καθορίστηκε και καθορίζεται αυθαίρετα.
- Επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων των τμημάτων της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών.
- Άμεση εφαρμογή των νόμων του Κράτους.
- Πλήρη διαφάνεια στην διαχείριση των χρημάτων μας και γνωστοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων χρήσης του Ειδικού Λογαριασμού, ο οποίος τροφοδοτείται από τα λεφτά μας.
ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους φοιτητές να πιέσουν τη Δ.Ε του ΕΑΠ και το Υπουργείο Παιδείας με όποιο τρόπο μπορούν για να δοθούν λύσεις τώρα! Γραφτείτε στους συλλόγους σας, πιέστε για κινητοποιήσεις, στείλτε επιστολές και ηλεκτρονικά μηνύματα!
Δεν είμαστε παιδιά ενός κατώτερου θεού, ούτε θιασώτες στο μεγάλο φαγοπότι ενός ακόμη ευρωπαϊκού πακέτου.
Είμαστε φοιτητές του 19ου ΑΕΙ της χώρας και διεκδικούμε αυτό που μας ανήκει: αξιοπρεπή εκπαίδευση σε κτίρια που αρμόζουν να λέγονται εκπαιδευτικά ιδρύματα με βιβλία που καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες της προώθησης της επιστημονικής γνώσης.
Τα Διοικητικά Συμβούλια των Πανελληνίων Συλλόγων
Ισπανικού και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού

13 comments:

Τελαμωνας Στοκος said...

Πες τα Χρυσοστομη !!! (αα γιορταζουν σημερα btw)

πολυβιος said...

πού υπογράφουμε με το κανονικό μας όνομα ;

erva_cidreira said...

Και λίγα λέει το κείμενο για το χάλι του συγκεκριμένου τμήματος του ΕΑΠ.
Αλλά και από ποιότητα φοιτητών, άστα να πάνε. Να το πούμε κι αυτό.

Mirandolina said...

Όταν πάρει πτυχίο ο Ρουσόπουλος θα το κλείσουν.

Αστειεύομαι - όμως το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Τέτοιου είδους ελπίδες πουλάνε συχνά οι κυβερνώντες - ελπίδες παιδείας. Γιατί, ακόμη ως λαός την επιδιώκουμε, την έχουμε ύψιστο αγαθό. Σιγά σιγά μας διδάσκουν την ήττα και τη βαρβαρότητα - έτσι που να κάμπτονται οι αντιστάσεις (όπως η παιδεία).

Juanita La Quejica said...

Εξαρτάται τί εννοείς όταν λες ποιότητα erva. Αν εννοείς το επίπεδο γνώσεων στα ισπανικά, ας όψονται τα κριτήρια εισαγωγής. Όταν με ένα básico (υποτίθεται το αντίστοιχο στα αγγλικά lower, αλλά κατά τι χαμηλότερο κατά τη γνώμη μου) που μπορεί να πήρε κάποιος πριν 10 χρόνια και να μην ξανασχολήθηκε ποτέ με την γλώσσα, γίνεται δεκτός ο φοιτητής, τότε για τί επίπεδο να μιλάμε; Αλλά και για ... ας το αφήσω εδώ, υπάρχουν τόσα προβλήματα που δεν υπάρχει αρχή και τέλος. Για μένα προσωπικά, το μεγαλύτερο πρόβλημα μετά την ανοργανωσιά, είναι ο τρόπος που λειτουργούν οι καθηγητές, που είναι παντελώς ανεξέλεγκτος.

Katerina ante portas said...

Oι καθηγητές είναι ισπανοί ή έλληνες ισπανόφωνοι?
Μου αρέσει η διαμαρτυρία η συγκεκριμμένη.

Citronella said...

Αγωνιστικές καλημέρες!! Άντε, να βγούμε σιγά σιγά από την χειμερία νάρκη!

snikolas said...

Κάποιος πρέπει να τους τα πει…

Juanita La Quejica said...

Οι καθηγητές είναι και ισπανοί (που ζουν στην Ελλάδα ή στην Ισπανία) και έλληνες. Αλλά δεν παίζει κανένα ρόλο η εθνικότητα ή ο τρόπος διαμονής στην ύπαρξη ή απουσία επαγγελματισμού, στην συγκεκριμένη περίπτωση τουλάχιστον.

Mirandolina said...

Με basico; Μα, στους έλληνες αυτό το δίνει η προφορά με το καλημέρα! Περίμενα ότι θα θέλουν τουλάχιστον σουπ. Τι να πω!

Angelito said...

Συμπαράσταση στους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Ε.Α.Π.! Ας διοργανώσουν οι μητέρες της Plaza de mayo το Πανεπιστήμιο, Καλύτερο από το υπάρχον θα γίνει!!!ΚΑΛΗΜΈΡΕΣ!

Marina said...

Η συνυφάδα μου πάντως που σπουδάζει και εκείνη στο ΕΑΠ (ιστορία) παιδεύεται απο έλλειψη βιβλίων (αναγκάζεται ή να τα αγοράσει ή να ξοδεύεται για ΠΟΛΛΕΣ φωτοτυπίες) απο κακής έως κάκκιστης απόδοσης εγχειριδίων..και απο τους καθηγητές της που είναι όσα πάνε και όσα έρθουν..

τσέλιγκας said...

Ελληνική Ανοικτή Πληγή θες να πεις...
Είναι σαν το ανέκδοτο; Εσείς τι θέλετε; Σπίτι;
Όχι ένα αρχίδι. Γράψε στον κύριο ένα σπίτι...