Monday, March 06, 2006

Μπλα μπλα μπλα κι αμερικάνικα βουνά...


Όταν ο Almodóvar γύρισε το Mala Educación, που αφορούσε στην σχέση δύο ομοφιλοφίλων ξεκινώντας από την εποχή που ήταν εσώκλειστοι σε καθολικό κολλέγιο μέχρι και πολλά χρόνια μετά, δεν έγινε τόσος ντόρος. Για να μην αναφέρω και την Virgen de los Cicarios 5 χρόνια πριν, αυτήν την πραγματικά δυνατή γροθιά στο στομάχι, που περιέγραφε και την κατάσταση στην Κολομβία στην δεκαετία του 80, μέσα από τα μάτια ενός ομοφυλόφιλου-παιδόφιλου συγγραφέα, που πέρασε τελείως στα "χαμηλόφωνα" από την Ελλάδα.

Τώρα που γύρισαν οι Αμερικανοί την καουμπόϊκη εκδοχή στα βουνά και στους λόγγους τους, παντού βλέπω, ακούω, διαβάζω για το Brokeback Mountain. Απίστευτη διαφήμιση -έμμεση και άμεση- και συνεχής ενασχόληση του κόσμου κατά συνέπεια. Την ταινία δεν την είδα, κάποια στιγμή ίσως. Μου αρέσει ο σχολιασμός της Lemon, όπως σωστά μου επεσήμανε η Λεμονιά.

Γενικότερο συμπέρασμα: τελικά, ας πρόσεχε ο Colón. Τί τα ήθελε και αυτός τα υπερατλαντικά ταξίδια;

ΥΓ. Ο Αργεντινός Gustavo Santaolalla πήρε το Όσκαρ της μουσικής επένδυσης για το Brokeback Mountain και ήταν ο μοναδικός hispano που βραβεύτηκε φέτος. Ήδη γράφει μουσική για την Babel του González Iñárritu, με την Cate Blanchett και τον Brad Pitt.

9 comments:

Mirandolina said...

Ο Αρχεντίνος κομπανιέρος είναι τζαμάτος τύπος κι έκανε κι ωραίες δηλώσεις. Χουανίτα νομίζω αξίζει να μας τον συστήσεις περισσότερο.

Citronella said...

Είμαι περίεργη τι απήχηση και υποδοχή θα είχε η εν λόγω ταινία αν δεν έκανε σημαία της την (υποτιθέμενη) διαφορετικότητά της.
Το να δημιουργείς θόρυβο είναι εύκολο, το θέμα είναι τι μένει μετά!

Buscando said...

Εμένα πάλι που το είδα το Σάββατο δεν μου έκανε και πολύ εντύπωση βρε παιδιά... Αν εξαιρέσεις δηλαδή το θέμα, που είναι κάπως "διαφορετικό" από τα συνήθη, δεν λέει κάτι άλλο ιδιαίτερο. Αν επρόκειτο δηλαδή για ετερόφυλο έρωτα, θα ήταν μεν δραματικό, αλλά μέχρι εκεί. Αυτά φίλοι, καλημέρα!

Angelito said...

juanita αν θες βοήθεια για τον Γουστάβο, απλά πες με! Ο τύπος είναι κορυφή! Καλές εβδομάδες!

Juanita La Quejica said...

Καλή Σαρακοστή παιδιά.
Angelito, επειδή πήζω με Greco και Velázquez, δεν κάνεις εσύ το αφιέρωμα στον Santaolalla;

mindstripper said...

Κάντε το παιδιά, κάντε το! Εγώ θα περιμένω εναγωνίως να διαβάσω ένα αφιέρωμα για τον συγκεκριμένο. Το δικό του Όσκαρ με χαροποίησε περισσότερο απ' όλα τα άλλα.

Angelito said...

Καλή ιδέα!...

Ni puta idea said...

Κοίτα που θα με κάνεις να υπερασπίζομαι τους estadounidenses! Τι περίμενες κι εσύ; Αυτό ξέρουν, αυτό κάνουν. Μη ζητάς από ένα παιδί 5 ετών να σου μιλήσει για φιλοσοφία. Η ταινία είχε ωραίο πρώτο μέρος, όταν οι τύποι άρχισαν να ερωτεύονται πάνω στα βουνά, σχετικά ρεαλιστικό, όχι καρδούλες και ροζ συννεφάκια. Δεν είναι για τα σκουπίδια. Κι ο ντόρος έγινε -νομίζω- επειδή "έπεσε" ένα (αμερικανικό)προπύργιο ανδρισμού. Φαντάσου, σαν να γυριζόταν εδώ ταινία με ομοφυλόφιλους τσολιάδες το 1821. Τέλειο;; Από κει και πέρα, καλά κάνουν και προωθούν τις ταινίες τους όπως τις προωθούν. Μαγκιά τους μεγάλη. Ελεύθερη είναι η αγορά κι ο καταναλωτής έχει την τελική ευθύνη. Όχι;

Juanita La Quejica said...

Η ελευθερία του καταναλωτή είναι μια πολύ σχετική έννοια. Γιατί έχει να κάνει με την γενικότερη ενημέρωση, κουλτούρα, συνθήκες διαβίωσης και πάει λέγοντας.
Μεγάλη κουβέντα...