Tuesday, March 07, 2006

Βαλτός είσαι κύριε Πρόεδρε;

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου της Τσουκνίδας δείπνησε χθες μετά συνοδείας αιθερίων υπάρξεων στο Εls Quatre Gats στην Barcelona, το στέκι των Mοντερνιστών στα τέλη του 19ου αιώνα, από όπου και κάποιες από τις ακόλουθες φωτογραφίες.
Κατά τα άλλα, άσχημα περνάμε στις επαγγελματικές εκθέσεις, ταλαιπωρούμαστε πολύ!
To Els Quatre Gats, κοντά στον Καθεδρικό, σε κτίριο σχεδιασμένο από τον μοντερνιστή αρχιτέκτονα Puig i Cadafalch, άνοιξε τις πόρτες του στις 12 Ιουνίου του 1897 και έγινε γνωστό παγκοσμίως από τον Picasso, ο οποίος το είχε κάνει στέκι του όσο ζούσε στην Βαρκελώνη και μάλιστα είχε σχεδιάσει ένα μενού.
Ο τίτλος του κυριολεκτικά μεν μιλά για 4 γάτους, αλλά στην ουσία εννοεί 4 τυχαίους ανθρώπους, σχεδόν κανέναν, επειδή κανείς δεν φανταζόταν ότι ένα μποέμικο καφέ θα μπορούσε να έχει πελατεία και κάποια επιτυχία στην Βαρκελώνη της εποχής. Ανάμεσα στους θαμώνες, ήταν σπουδαίοι Καταλανοί καλλιτέχνες και συγγραφείς, μοντερνιστές και αντιπρόσωποι της vanguardia. Santiago Rusiñol, Maurice Utrillo, Pere Romeu i Borrás(του οποίου η ψιλόλιγνη φιγούρα με το μούσι έγινε και ένα από τα σύμβολα του μοντερνισμού), Isidre Nonell i Monturiol, Anglada Camarassa, Mir και Ramón Casas, που αφιέρωσε πολλά έργα του στους 4 Γάτους.
Το φαγητό είναι συμπαθητικό, κυρίως τα πιάτα με θαλασσινά ξεχωρίζουν. Το "caballo de mostra" ή "άλογο της βιτρίνας", ο υπεύθυνος δηλαδή του εστιατορίου, στυλάτος Ισπανός περασμένου αιώνα, με χιούμορ και διάθεση επικοινωνίας, με εμάς τουλάχιστον ήταν απολαυστικός μέσα στην σχεδόν επιβλητική αξιοπρέπειά του. Όμορφα ανακαινισμένο και προσεγμένο, το Εls Guatre Gats αποπνέει έναν αέρα από μιαν άλλη Βαρκελώνη, μιαν άλλη εποχή. Αξίζει μία επίσκεψη.
http://www.webpersonal.net/romeu/los4gats.htm

11 comments:

Gastone said...

Πολύ ατμοσφαιρικό, όμορφο και όπως λες και εσύ αποπνέει έναν αέρα άλλης εποχής. Θα το έχω υπ' όψη μου αν βρεθώ προς τα εκεί (που το ελπίζω)

Angelito said...

Αχ τι με θύμησες τώρα "συμπεθέρα"?! Αχ ματαλέω!...

Buscando said...

Ελπίζω απόψε η Barca να "σκίσει" τη μισητή Chelsie του arrogant πορτογάλου Zoze Mourinho! Ole!!! Λίγο άσχετο το comment μου με το θέμα που προβάλλει η Χουανίτα αλλά δεν μπόρεσα να αντισταθώ δεδομένου ότι μιλάμε για την αγαπημένη Βαρκελώνη, χαχα! Κατά τα άλλα, το αφιερωματάκι που κάνει η Χουανίτα είναι όντως υπέροχο!

Juanita La Quejica said...

Τον Mourinho δεν τον ξέρω, αλλά από μουρίτσες είναι mucho más bonitos los vecinos de nuestro amigo, compañero!

Citronella said...

Δηλώνω αμέριστο συμπαράσταση στον Πρόεδρο και προσφέρομαι εντελώς εθελοντικά να πάω στην θέση του την επόμενη φορά:Ρ

landlord45 said...

Σήμερα σειρά έχει το Juliver Meu και από αύριο πιάνουμε τα σκονάκια της Mirandolina.
Το κρασί παληό...το τυρί μουχλιασμένο...τι να λέμε τέτοιες ώρες

τσέλιγκας said...

Πάντως σήμερα Μπάρτσα και τα μυαλά στα κάγκελα!

Juanita La Quejica said...

Είσαι απαίσιος κύριε Πρόεδρε!
Να πνιγείς στο Muscatel όταν θα σου το σερβίρουν με το porrón στο Juliver, για να μάθεις να μας βασανίζεις!

Juanita La Quejica said...

Τί ώρα αρχίζει Τσέλιγκα; Για να ξέρω να πάρω τα βουνά, χαχα!

τσέλιγκας said...

Σε Ένα Λεπτό!

landlord45 said...

Βγαίνουμε σα ζαβλακωμένα νερόφιδα απ΄το Meu- τρια μπουκάλια Rioja 41 Ευρώ , μάιστα,μάιστα..να τα βλέπουμε τα χάλια μας-και μας περιλαβαίνουν οι Ultras στην Catalunya , και να οι κερασμένες μπύρες , και να οι αγκαλιές , και να τα blaugrana κασκόλ δώρο , και να τι όμορφα μπλέκονται όλα όταν είναι βράδυ με δεκαπέντε βαθμούς θερμοκρασία και το Μουρίνιο δεκαπέντε μέτρα κάτω απ΄το γκαζόν του Καμπ Νου...

Aαχχχχχχ-βαθύ-........