Thursday, May 11, 2006

"Η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις"

Ο Pedro Navaja "πολυεθνικός" στην τηλεόραση;

Πρόσφατα διάβασα ένα αφιέρωμα για τον Pedro Navaja με πολύ καλή μετάφραση των στίχων στο Latin Music and Culture του Βασίλη Σταματίου.

Ο Pedro Navaja ήταν το πρώτο τραγούδι που μου ζητήθηκε να μεταφράσω στα ισπανικά, στα χρόνια του Ισπανικού Σπουδαστηρίου. Και τί λόγια ήταν αυτά! Μάγκας και άγριος, με σουγιά στην τσέπη, με χρυσό δόντι που αστράφτει, καμπαρντίνα, καπέλλο και μαύρα γιαλιά. Μαχαιρώνει την πόρνη και εκείνη την ώρα που πέφτει καταφέρνει να τον πυροβολήσει, καθώς «η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις, γεμάτη εκπλήξεις είναι η ζωή» όπως ακούγεται και στο ρεφραίν.

Από ό,τι μαθαίνω, έχει ξεκινήσει να γυρίζεται μία μίνι σειρά 5 επεισοδίων στην Βαρκελώνη, την Νέα Υόρη, το Μεξικό και τον Παναμά, όπου ο Pedro Navaja θα αποκτήσει και τηλεοπτική μορφή. Η σειρά θα παιχτεί σε περισσότερες από 20 χώρες στην Ευρώπη και στην Αμερική. Παρόλα αυτά, ο δημιουργός του -νυν υπουργός τουρισμού και σπουδαίος καλλιτέχνης- Rubén Blades δηλώνει ότι κανείς δεν έχει ζητήσει και πάρει την άδειά του για το γύρισμα. Σίγουρα πάντως θα έχει ενδιαφέρον να δούμε και στην Ευρώπη την τηλεοπτική μεταφορά του.

Ακούμε τον Pedro Navaja εδώ.

El Universo
Estación Tierra

9 comments:

Mirandolina said...

O Ruben καταπληκτικός όντως -- χαίρομαι που τον ξέρετε και τον αγαπάτε κι οι νεώτεροι :-)

Juanita La Quejica said...

Οι ηλικίες δεν έχουν σχέση με τον πολιτισμό και την τέχνη Mirando μου, ευτυχώς! Ειδικά στην περίπτωση του Rubén, που προσπαθεί να αντιταχθεί έμπρακτα και στην λογική και πρακτική της "πολιτισμένης" βιομηχανίας της μουσικής...

Buscando said...

Μα θα έπρεπε να έβαζες και τους στίχους βρε Χουανίτα! Αχ, τι μου θύμησες, ωραίες εποχές! Τότε που κάποιοι ήταν πραγματικά στα καλά τους...
Buen dia companera

Juanita La Quejica said...

Τους έχω Jorgito τους στίχους. Κλίκαρε στο Latin Music και θα τους βρεις και στα ισπανικά και στα ελληνικά.

Annabooklover said...

Κι εμένα μ'αρέσει ο Ρουμπεν. Το πρωί στο δρόμο για τη δουλειά άκουγα ένα άλλο τραγουδάκι που μας είχες χαρίσει με τη Lila Downs, που λέει σ'ενα σημείο
La vida no vale nada, no vale nada la vida.

NinaC said...

Καλημέρα!

Ήρθα εδώ από link της Μιραντώ στο σημερινό μου ποστ!! Δεν είχα δει το δικό σου, χάζευα στο Latin Music χτες βράδυ και διάβασα το συγκεκριμένο κομμάτι και το ανέβασα ατόφιο.

Τι να πω... Εκλεκτικές συγγένεις, it's a small world after all, ή μήπως τα πάντα έχουν ειπωθεί?

Έκαστος διαλέγει ό,τι ταιριάζει περισσότερο στην ψυχοσύνθεσή του. Προτιμώ το πρώτο!

Φιλιά

demon said...

Καλησπέρα σας. Ψαχνοντας τις αναφορές προς το Latinmusic.gr έπεσα πάνω σας. Χαίρομαι που το διαβάζετε και σας αρέσει! Το δε "Juanita" κάτι μου κάνει μπορεί και να έχουμε ξαναμιλήσει..

Η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις :-)

demon
latinmusic.gr

Juanita La Quejica said...

Kαλώς ήρθες cd. Η μουσική ενώνει τους ανθρώπους τελικά!
Demon, αν είχες "περάσει" από το forum του Kosmos πριν το παρασύρει η κατηφόρα, Juanita La Quejica ήταν και τότε το nickname μου. Πιστή ακροάτρια του jefe, από τους bolero funs, προτιμώ τις "παλιατζουρίες" όπως λέει και ο Basilio. Ωραία δουλειά του έχεις φτιάξει στο latin music.

Yemaya said...

Γεια χαρά κι από μένα. Βρέθηκα κι εγώ εδώ περίπου όπως ο demon. Αγαπημένο μου τραγούδι αυτό και τι χαρά μεγάλη να το αγαπάτε κι εσείς. Ποιός είναι αυτός που θα πει με σιγουριά ποιός είναι ο νικητής, ποιός ο χαμένος; Τίποτε δεν είναι δεδομένο. Με ξένισε λίγο η εμπλοκή του Ruben στην πολιτική αλλά είπαμε... η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις.