Friday, January 19, 2007

Reibedatschi mit Apfelmus

Βαυαρέζικες τηγανίτες πατάτας με συνοδεία σάλτσας μήλου

Τηγανίτες πατάτας
1.5 κ.πατάτες (κατά προτίμηση χειμωνιάτικες)
2 αυγά
αλάτι
πιπέρι
καθαρισμένο βούτυρο (σιγά τώρα μην κάνουμε αυτή τη δουλειά...)
Ξύνουμε τις πατάτες στο χονδρό μέρος του τρίφτη σε ένα μπωλ με κρύο νερό. Στη συνέχεια τις βγάζουμε από εκεί, πιέζοντας καλά για να φύγουν τα νερά. Προσθέτους τα αυγά και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά.
Ζεσταίνουμε 2-3 κουταλιές σούπας καθαρισμένου βουτύρου σε τηγάνι και ρίχνουμε από το μείγμα με κουτάλι σούπας. Πιέζουμε τα datschi ώστε να πλατύνου και τα τηγανίζουμε σε μεσαία φωτιά 4 λεπτά από κάθε πλευρά. Προσθέτουμε βούτυρο και συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μείγμα.
Σερβίρουμε ζεστά με την σάλτσα μήλου (στην οποία αν προσθέσουμε και κάποιο είδος φραγκοστάφυλου ή κόκκινου φρούτου γίνεται ακόμα καλύτερη!).

Σάλτσα Μήλου
750 γρ. μήλα κομμένα στα 4 με την φλούδα
ξύσμα λεμονιού
1 φλυτζάνι νερό
60-100 γρ.ζάχαρη
λεμονοχυμός
Φέρνουμε σε σημείο βρασμού τα μήλα, το ξύσμα και το νερό σε κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να λιώσουν τα μήλα. Στη συνέχεια τα περνάμε από σουρωτήρι λεπτό και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το λεμονοχυμό. Βάζουμε στο ψυγείο.

No comments: