Monday, February 19, 2007

Al Foster Quartet στο Half Note

"Δουλεμένο" το quartet του Al Foster, με τον Eli Degibri στο τενόρο σαξόφωνο να ξεχωρίζει. Ο μπασίστας Doug Weiss, ήσυχη δύναμη. Ο πιανίστας Kevin Hays αν και με τεχνική, μου φάνηκε "ψυχρός" στο παίξιμο, σαν να εκτελούσε μόνο μια δουλειά, δεν ξέρω πως ακριβώς να το εκφράσω. Ίσως ήταν και σε κακή μέρα, με "ξινή φάτσα" σε όλη τη διάρκεια της συναυλίας, εκνευρισμένος από τις δυνατές κουβέντες του κοινού στο Half Note και από τον -όπως πάντα- υπερβολικό καπνό.

Στην αρχή μάλιστα έγινε ειδική παράκληση προς το κοινό εκ μέρους του γκρουπ, για να καπνίζουν όσο το δυνατόν λιγότερο όσοι κάθονται στα μπροστινά τραπέζια και να μην φυσούν τον καπνό προς το μέρος των καλλιτεχνών. Ασυνήθιστο αίτημα για την Ελλάδα ίσως και όμως λογικό. Πώς να βγάλει ο μουσικός τα πνευμόνια του στο σαξόφωνο, όταν δεν μπορεί να πάρει ούτε καν ανάσα από την κάπνα; Λίγο μετά, ο πιανίστας ενοχλημένος ιδιαίτερα και με απότομο τρόπο γύρισε προς αυτούς που καθόντουσαν κοντά του και τους έκανε παρατήρηση για τις ομιλίες, δεν άκουσα όμως τι ακριβώς τους είπε.

Ενώ συνολικά έπαιξαν με γνώση, τεχνική και πολύ συντονισμένα, μου φάνηκαν ελαφρώς αποστασιοποιημένοι, ειδικά στο πρώτο μέρος. Στη συνέχεια νομίζω ότι ο Al Foster "ζεστάθηκε" από την πολύ θετική αντοπόκριση του κοινού και παρέσυρε και τους υπόλοιπους σε παίξιμο με μεγαλύτερη εσωτερική ενέργεια. Και πάλι όμως, προσωπικά δεν με ξεσήκωσαν, ίσως γιατί δεν γνωρίζω και ιδιαίτερα από Free Jazz. Γενικά, θα έλεγα ότι ήταν ακούσματα αποδεκτά ακόμα και από όσους η αυτοσχεδιαστική Jazz αυτού του είδους, ακούγεται ελαφρώς αδιάφορα.

Στο Half Note έχει γίνει αναδιαμόρφωση του χώρου όσον αφορά στα τραπέζια, ανέβηκε η τιμή του εισιτηρίου "καλύπτοντας" την αύξηση μέσα από τον διαχωρισμό σε 3 πλέον κατηγορίες εισιτηρίων, το μαγαζί παραμένει ο ίδιος μικρός, προβληματικός και κακά εξαεριζόμενος χώρος, αλλά ποιές είναι οι επιλογές; Ελάχιστες.

Οπότε... ραντεβού στην Esma, την Βασίλισσα των Τσιγγάνων, που θα εμφανιστεί στο Half Note κάποια στιγμή τον Απρίλιο, για να ξεσηκώσει ακόμα και τους "κατοίκους" του απέναντι Νεκροταφείου! Χωρίς αμφιβολία!

1 comment:

kyrallina said...

Καλημέρα! Για περάστε να παραλάβετε την πρόσκλησή σας αγαπητή!