Tuesday, March 20, 2007

Ψαρονέφρι γεμιστό με μπανάνα

Μια παρόμοια συνταγή ή ιδέα, είχα βρει πριν καμιά δεκαπενταριά χρόνια στο συνοδευτικό βιβλιαράκι συνταγών της χύτρας ταχύτητας της φίλης μου της Μαρίας. Το τροποποιήσαμε, το δοκιμάσαμε, μας άρεσε, το επαναλάβαμε, το ξεχάσαμε. Καιρός να το ξαναθυμηθούμε.
Υλικά
2 ψαρονέφρια
2 μπανάνες κομμένες στα 3 κατά μήκος
3 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο χωρίς την φύτρα
κρασί λευκό
γάλα καρύδας (1 φλυτζάνι τσαγιού)
ελαιόλαδο
1 κ.σ.βούτυρο φρέσκο
Garam Masala
Curry Powder (κατά προτίμηση Madras)
ginger
Worcestershire Sauce

Εκτέλεση
Με πολύ μυτερό και κοφτερό μαχαίρι κάνουμε τρύπα κατά μήκος στο κάθε ψαρονέφρι. Αν είναι πολύ μακρύ, το κόβουμε στα 2.
Βάζουμε μέσα με προσοχή το 1/3 της μπανάνας. Σπρώχνουμε και με το δάχτυλο, έτσι ώστε να βάλουμε όσο μεγαλύτερη ποσότητα μπορούμε. Κάποια φορά είχα χρησιμοποιήσει σαν πολιορκητικό κριό το εξάρτημα που αδειάζουμε τα κολοκύθια με την πλατιά λάμα με την κούρμπα, στην οποία είχα βάλει μέσα την μπανάνα.
Προσθέτουμε οδοντογλυφίδες στις δύο άκρες, για να κάτσει κάθε κατεργάρης στη θέση του και να μην αδειάσει το φιλέτο κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
Σωτάρουμε τα φιλέτα σε λάδι και βούτυρο αφού ρίξουμε 3 κ.garam masala, 2 κ. curry madras και 1 κ. ginger. Αφαιρούμε μόλις πάρουν χρώμα, μαραίνουμε καλά τα κρεμμύδια και το σκόρδο, ξαναβάζουμε μέσα τα φιλέτα και σβήνουμε με λευκό κρασί και Worcestershire sauce. Προσθέτουμε λίγο νερό και σιγομαγειρεύουμε για 45'.
Στο τέλος προσθέτουμε το γάλα καρύδας και αφήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για άλλα 5-10' το πολύ. Σερβίρουμε με ρύζι basmati, στολισμένο με τηγανιτές σε βούτυρο φέτες μπανάνας και βέβαια... ό,τι είδος ξηρού καρπού μας αρέσει!

No comments: