Monday, March 05, 2007

Το cheesecake του οδοντίατρου

Επηρρεασμένη από την "γλυκομανία" που κυριαρχεί στο Hungry For Life όπου είμαι μέλος, αποφάσισα να δοκιμάσω να φτιάξω κάποιο γλυκό που να τρώγεται. Η ζαχαροπλαστική δεν μου ταιριάζει, πιθανότατα γιατί δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό να "πειράζω" τις συνταγές, γι αυτό και τα γλυκά μου συνήθως είναι αποτυχημένα.
Το καλοκαίρι είχαμε δοκιμάσει στο Kάστρο της Σίφνου ένα εξαιρετικό cheesecake λεμονιού, με βάση από σιφνέϊκο μπισκότο. Δυστυχώς δεν μας αποκάλυψαν την συνταγή. Έχοντας αυτό το κορυφαίο γλυκάκι κατά νου, άρχισα να ψάχνω για συνταγές λεμονογλυκών.
Σκέφτηκα να αρχίσω με ένα cheesecake. Ενώ η Κική που έδωσε μια απλή και δοκιμασμένη -όπως με διαβεβαίωσε- συνταγή, εγώ ήθελα να δοκιμάσω κάτι πιο πολύπλοκο. Έτσι έκανα το λάθος (υπάρχουν συνταγές αρκετές με αυτόν τον τρόπο και απορώ!) να προσθέσω στην γέμιση και αυγά και να το ψήσω. Αποτέλεσμα ήταν να μυρίζει άσχημα. Επίσης, χάλασα μια καλή μαρμελάδα λεμόνι γιατί την ανακάτεψα με νεράτζι, με αποτέλεσμα να πικρίζει και η επικάλυψη του γλυκού. Η μπισκοτένια βάση είχε ψιλοαρπάξει, γιατί η συνταγή έλεγε να την ψήσω μόνη της για 8΄. Με λίγα λόγια, απαπα! Συμπαθητικό στην εμφάνιση, αλλά από μέσα ... καθόλου "άνεση".

Έτσι λοιπόν αποφάσισα να ακολουθήσω τις οδηγίες της Κικής (που με είχε εξάλλου απειλήσει με καυτά αυγά κάτω από την μασχάλη αν δεν συμμορφωθώ και καταλαβαίνετε...).
Εφοδιάστηκα με όλα τα υλικά και περίμενα την κατάλληλη στιγμή. Την Παρασκευή χαζεύοντας το Νηστικό Αρκούδι, ο καλός μου ζήλεψε το cheese cake που έφτιαχνε μια ομορφούλα και έτσι δόθηκε η αφορμή για την δεύτερη προσπάθεια.

Τα βασικά υλικά της συνταγής της Κικής είναι:
1 πακέτο digestive
περισσότερο από μισό βιτάμ σοφτ
2 philadelphia τυριά
1 ζαχαρούχο γάλα
1/2 φλυτζ.τσαγιού λεμονοχυμός (και παραπάνω ίσως)
μαρμελάδα
Πρόσθεσα στην βάση άλλο μισό πακέτο digestive, καθώς και αρκετά ανάλατα αμύγδαλα και λίγα φουντούκια, καθώς και κανέλα.
Στην γέμιση πρόσθεσα ξύσμα 4 λεμονιών, χυμό από 4 λεμόνια (πάνω από 1 φλυτζάνι τελικά) και λιμοντσέλλο.
Την μαρμελάδα 4 φρούτων του δάσους την αραίωσα με ποτό από βύσσινο και κονιάκ που φτιάχνω τα καλοκαίρια.
Και εκεί άρχισε και η αντίστροφη μέτρηση για το δόντι μου, εξού και ο τίτλος, το cheesecake του οδοντίατρου.
Θέλησα να στολίσω το γλυκό με βυσσινάκια ποτισμένα στο κονιάκ, τα οποία όμως ήταν με το κουκούτσι τους στη γυάλα.
Γιατί δεν τα καθάρισα ακόμα και να έλειωναν; Χμ...
Τόνισα πάντως στον καλό μου να προσέχει όταν θα δοκιμάσει το cheesecake γιατί μπορεί να "σκοντάψει" σε κουκούτσια και προχώρησα στην παρασκευή του γλυκού.
Ζέστανα το βούτυρο και έφερα μερικές γυροβολιές τα ξηροκάρπια. Έστρωσα σε ταρτιέρα διαμέτρου 32 εκατοστών. Έφτιαξα την γέμιση, την έριξα από πάνω και όταν σταθεροποιήθηκε αρκετά κάλυψα με την διαλυμμένη ελαφρώς στο ποτό μαρμελάδα.
Την συνέχεια την φαντάζεστε. Την επομένη, όταν εκστασιασμένη που επιτέλους μου πέτυχε ένα γλυκό πήγα να απολαύσω 2 κουταλιές cheesecake, χρατς-κρατς! Ξέχασα τα κουκούτσια και εκείνα με τιμώρησαν.
Πάει το δοντάκι... και άντε να βρεις οδοντίατρο Σάββατο μεσημέρι.
Τα παθήματα μαθήματα.

No comments: