Monday, September 10, 2007

Στήθος γαλοπούλας μαριναρισμένο σε γάλα

Άνοστο το κρέας της γαλοπούλας, άπαχο, εύκολα μπορεί να στεγνώσει και να μην έχει καμμία ενδιαφέρουσα υφή και γεύση όταν φτάνει στο πιάτο μας.
Γι αυτό και έχω καταλήξει στο μαρινάρισμα σε γάλα γύρω στις τρεις με πέντε ώρες. Με το "κολύμπι" το στήθος της γαλοπούλας μαλακώνει, ζωντανεύει. Στη συνέχεια, ψήσιμο στη γάστρα, σκεπασμένο το στήθος, στους 180ο C για 1 με 1 1/2 ώρα. Από υγρά χρειάζεται λαδάκι, κρασί λευκό γλυκό (σάμου, moscatel, jerez), worcestershire sauce. Προσθέτω και λίγο από το αραιωμένο εβαπορέ της μαρινάδας.
Όταν είναι πια καλοψημένο το κρέας, αλείφουμε με μέλι, κολλάμε τριμμένη φρυγανιά -αν θέλουμε ανακατεμένη με κορν φλέϊκς, ξηρούς καρπούς, κάποιο είδος παξιμαδιού- και συνεχίζουμε το ψήσιμο στο γκριλ με ανοιχτή πια τη γάστρα, για 10΄.
Δεν σερφάρουμε στο ίντερνετ αυτά τα 10', γιατί μπορεί να μας αρπάξει το φαγητό, όπως συνέβη σήμερα σε εμένα. Μπορούμε να αραιώσουμε την σάλτσα που έχει μείνει στο ταψί με βαλσαμικό ξύδι, νερό και μέλι και να σερβίρουμε χωριστά.
Από μπαχαρικά και μυριστικά, κατά βούληση.
Μιας και μου αρέσουν οι μυρωδιές των ινδικών φαγητών, σήμερα χρησιμοποίησα κύμινο, τζίντζερ, πάπρικα, γκάραμ μασάλα, σκόρδο, αλατοπίπερο, chillies, ρίγανη και σιναπόσπορο λευκό.
Σερβίρουμε με ρύζι, στολισμένο με ελαφρά ψημένα ξηροκάρπια και κύβους φρούτων. Το δικό μου πιάτο σήμερα είχε σκέτο σταφύλι λευκό και ήταν υπέροχος ο συνδυασμός.

No comments: