Monday, September 24, 2007

"Εβδομάδα Ολλανδίας"

Στο blog της Νατάσσας διάβασα ότι ετοιμάζεται "ταξιδάκι" αυτήν την εβδομάδα για την Ολλανδία και θέλησα να πάρω μέρος. Μαζί με την Νατάσσα, συνοδοιπόροι και ξεναγοί είναι η Σοφία, οι Τρελλοτουρίστες ο LaryT, τα Σκιάγματα και ο Kitsosmitsos.

Οι φωτογραφίες ελαφρώς θολές, π.Ψ. (προ Ψηφιακής), το Πάσχα του 98 ή του 99 (όσο και αν προσπαθήσαμε, δεν καταφέραμε να θυμηθούμε την ακριβή χρονολογία αυτού του ταξιδιού).

Στα πιο όμορφα χρώματα φαντάζομαι η Άνοιξη για την Ολλανδία, οι κήποι του Keukenhof μεγαλειωδώς ανθισμένοι, κόσμος παντού, εκδηλώσεις σε όλα τα μέρη, μιας και βρεθήκαμε στην μεγάλη τους γιορτή των γενεθλείων της βασίλισσας. Στο Άμστερνταμ εκείνο το βράδυ της μεγάλης γιορτής τρέχαμε να προφυλαχτούμε από τους εκατοντάδες σκνίπα στο μεθύσι Ολλανδούς που ήθελαν να κάνουν πιπί στα πόδια μας, είχε και αυτό τη χάρη του, αλλά σίγουρα υπήρχαν άλλες πολύ πιο όμορφες και χαριτωμένες στιγμές.

Όπως όταν μας πρότειναν να πάμε στο Χάουντα και μόνο όταν φτάσαμε στην κεντρική πλατεία και είδαμε το άγαλμα της χωρικής με το κεφάλι το τυρί στο χέρι, αντιληφθήκαμε ότι επρόκειτο για το ... Γκούντα!

Μικρή χώρα, παίρνει κανείς μια πρώτη γεύση σε λίγες μέρες.

Με πολλές ομορφιές, αλλά πολύ "διεθνής" πια, έντονα τουριστική, ακόμα και στα παλιά γραφικά ψαροχώρια έπρεπε να ψάξουμε αρκετά για να διακρίνουμε το τοπικό χρώμα στην όλη ατμόσφαιρα.

Ο Μαρσέλ και η Φάτιμα ήταν πολύτιμοι σύντροφοι στο ταξίδι, αλλά παρά τις πολλές προσκλήσεις τους, δεν νομίζω ότι θα ξαναπηγαίναμε σύντομα στην Ολλανδία.

18 comments:

Anonymous said...

katapliktiko show kai vevea katapliktiki doulia

KitsosMitsos said...

Στη γιορτή της βασίλισσας; Είναι απίστευτος ο χαμός που γίνεται αυτή τη μέρα. Όλοι έξω στους δρόμους, πίνουν μπύρες μέχρι θανάτου. Χαμός, παντού χαμός και οι γενικά συγκρατημένοι Ολλανδοί να ξεφεύγουν. Διαφορετική εμπειρία, πάντως.

Juanita La Quejica said...

Anonyme, κάτι μου θυμίζει ο τρόπος που γράφεις. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Δ?
Κitsomitso, πράγματι, ήταν μια διαφορετική εμπειρία. Όλοι εκτός ελέγχου, το πρωί διασκέδαζαν και το βράδυ ήταν λίγο θλιβερό το θέαμα. Πάντως ήταν κάτι που δε θα ήθελα να έχω χάσει.

Σοφία said...

Πολύ ωραίες οι π.Ψ. φωτογραφίες, αλλά το Χάουντα ήταν όλα τα λεφτά!!

Γιατί λες ότι δεν θα ξαναπηγαίνατε Ολλανδία;

Natassa said...

Juanita οι φώτος είναι τέλειες!!!
εγώ δεν είχα βρεθει ποτέ σε εορτασμούς για τα γενέθλια της βασίλισσας αλλά φαντάζομαι την φρίκη με όλους τους μεθυσμένους εκτός ελέγχου... πάντως οι φώτος πολύ ωραίες, εγώ πάντως ευχαρίστως θα ξαναπήγαινα!

Juanita La Quejica said...

Επειδή είναι πολλοί οι τόποι που δεν έχουμε επισκεφτεί μέχρι τώρα, δεν θα ξαναπηγαίναμε σύντομα στην Ολλανδία, τη στιγμή που θα μπορούσαμε να δούμε άλλους τόπους για πρώτη φορά. Δεν μας φάνηκε από τα μέρη που θα πηγαίναμε ξανά και ξανά.
Γιατί... ήταν αρκετά "βόρειο" το κλίμα, δεν ξέρω πως να το περιγράψω. Όλα όμορφα και καλά, αλλά ελαφρώς "κρύα". Ακόμα και η μεγάλη "μέρα" τους όσον αφορά στη διασκέδαση, ήταν τελικά μια μέθη ανεξέλεγκτη και τίποτα άλλο το ιδιαίτερο.

Σοφία said...

Αυτό μου θύμισε μια φορά που είχαμε βρεθεί στις Βρυξέλλες την ανάλογη μέρα για τους Βέλγους (εθνική γιορτή). Το τρένο είχε καθυστέρηση και φτάσαμε βράδυ, λίγο μετά τα πυροτεχνήματα. Βγήκαμε στην κεντρική πλατεία να δούμε το υπόλοιπο των εορτασμών, και βρήκαμε κόσμο πολύ... να κάθονται κατά γης ανά παρέες, ψιλοτύφλα, με μια μπύρα ο καθένας στο χέρι. Άλλη αίσθηση :-p

Katerina ante portas said...

Moυ αρέσει αυτό που γράφεις, Όλα όμορφα και καλά, αλλά ελαφρώς "κρύα".
Tελικά αυτό είναι που μας κάνει τους χαζοΕλληνες να γυρίζουμε πάντα πίσω..

Καλημέρα χαρά μου!

Juanita La Quejica said...

Καλημέρα Κατερινιώ μου!
Υποπτεύομαι ξέρεις ότι ότι έχει να κάνει με τον καιρό, γιατί στις χώρες που βρέχονται από την Μεσόγειο ο κόσμος είναι πιο ζωηρός, κάτι που ο επισκέπτης τουλάχιστον, εκλαμβάνει σαν πολύ θετικό !
Σοφία, ψιλό; Λοιπόν... πετούσαν ο ένας στον άλλο από τα ποτά που έπιναν ως αυγά, κοιλιόντουσαν στους δρόμους εκεί που έκαναν τσίσα και τα σχετικά, ήταν επιθετικοί γιατί δεν είχαν καμμία αίσθηση της πραγματικότητας... ήταν... δεν ξέρω, μια εικόνα θλίψης τελικά. Τέτοια εκτόνωση, μια πολύ καταπιεσμένη ζωή υποδηλώνει, κάπως έτσι μας φάνηκε. Και από όσα μας έχουν πει και οι Ολλανδοί φίλοι μας για τον τρόπο ζωής τους, δεν απορήσαμε τελικά γι αυτό το ξέσπασμα "διασκέδασης". Για μας που μας καίει ο ήλιος 6 μήνες το χρόνο και μας φωτίζει άλλους 3, κάποια πράγματα δεν μπορούμε να τα φανταστούμε ίσως... το πόσο η έλλειψη ηλιοφάνειας επηρεάζει τελικά τη διάθεση και τον τρόπο ζωής.

Μελενια said...

Αχ ναι εχεις τοσο δικαιο! Η ελλειψη ηλιου βλαπτει σοβαρα την διαθεση.... Απο οτι εχω καταλαβει οι Ολλανδοι χωριζουν την ζωη τους σε φασεις. Οταν ειναι 'νεοι' κανουν ολα αυτα τα θλιβερα που περιγραφετε. Οταν παντρευτουν και κανουν παιδια γινονται ακομη πιο θλιβεροι και συμπεριφερονται σαν γιαγιαδες η σαν μαμαδες του '60 (φαγητο στην ωρα του, καμια ταινιουλα στο βιντεο τα βραδια και τα παιδια για υπνο στις επτα). Οταν γερασουν ακομη περισοτερο, την βλεπουν 'νεοι' και κανουν 'τρελες' του στυλ διακοπες το χειμωνα, αγοραζουν καινουργια ποδηλατα, πανε εξω για φαγητο και αλλα τετοια 'εξτριμ' πραματα.
Το αλλο που γινεται της ημερας της βασιλισσας ειναι η 'ελευθερη αγορα'. Δηλαδη γιορταζουν την βασιλισσα τους πουλωντας ο ενας στον αλλο τις σαβουρες τους! Τι να πει κανεις....

Juanita La Quejica said...

ΧΑΧΑ!
Κάπως έτσι τα έχω ακούσει και εγώ Μελένια ότι είναι τα πράγματα! Αλλά μιας και δεν έχω ζήσει στην Ολλανδία έχω ερωτηματικά...
Για την ελεύθερη αγορά σε ευχαριστώ που μας το θύμησες.
Στην φωτογραφία 37 δύο πιτσιρίκια πουλούν λεμονάδα, καθώς και κάποια παλιά περιοδικά τους. Το προηγούμενο βράδυ, ή μάλλον νωρίς το πρωί της ημέρας των εορτασμών (δεν θυμάμαι ακριβώς), πέσαμε πάνω σε καυγάδες έντονους, γιατί προσπαθούσαν να σημειώσουν με κιμωλία ο καθένας το χώρο που θα εξέθετε την πραμάτεια του και γινόταν χαμός!

KitsosMitsos said...

Οι άνθρωποι πάντως είναι πολύ ζεστοί και φιλόξενοι, αν και φαίνονται κρύοι ως ΒορειοΕυρωπαίοι. Περισσότερες αναφορές επί του θέματος, εντός της εβδομάδας!

Crazy Tourists said...

Πιπί στα πόδια σας; Α πα πα πα!! Τι κόλλημα είναι ατό που έχουν με τις μπύρες στο Βορρά; Ήμαρτον!!
Ευτυχώς όταν πήγαμε εμείς δεν παρατηρήθηκαν τέτοια έκτροπα! Ήταν και ο καιρός καταπληκτικός!!

CrazyTourist2

Juanita La Quejica said...

Μόνο πιπί; Άστα... δεν περιγράφεται η κατάσταση, ειδικά από το απόγευμα και μετά.
Είδαμε όμως έτσι τον "Amsterdammer way of going to the loo", χαχα! Έτσι ονόμασε το "φαινόμενο" ο φίλος μας ο Μαρσέλ, ο οποίος είναι γέννημα-θρέμμα Ροττερνταμιανός.

kiki said...

Τέλεια πρέπει να ήταν!

Juanita La Quejica said...

Αν ποτέ αποφασίσεις να πας Κική, επέλεξε την Άνοιξη, για να μπορέσεις να απολαύσεις την ανθισμένη φύση.

Anonymous said...

ola omorga kai kala!!isws anektika!!oi fwto sou kataplhtikes!
ma!ti ta thelete??
Elladitsa kai palu Elladitsa!!!
panta kalotaksidh!! Juanitaki!!!filakia!!!

Juanita La Quejica said...

Να είσαι καλά Κλειώ μου!
Καλή Χρονιά!
Όλα τα μέρη έχουν την χάρη τους... εξαρτάται τί ψάχνει κανείς την συγκεκριμένη στιγμή. Όταν εγκαθίστασαι κάπου μόνιμα αρχίζουν τα δύσκολα. Και η Ελλάδα πληγώνει πολύ... ή εμείς εκείνην, για να είμαστε πιο ακριβείς.