Wednesday, February 13, 2008

Μύθοι και θρύλοι: Λατινική Αμερική, Ισπανία και Ελλάδα


Ισπανόφωνοι και ελληνικοί
Μύθοι και θρύλοι


Εκδηλώσεις λαϊκής παράδοσης στο Σύνταγμα
14-17 Φεβρουαρίου
Μετρό – Σύνταγμα

Το περιοδικό Sol Latino και το Κέντρο Πολιτισμού και Γλώσσας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, Al Andar, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Cervantes και τις πρεσβείες των χωρών της Λατινικής Αμερικής, διοργανώνουν, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σταθμού του Μετρό στο Σύνταγμα, μια μεγάλη εκδήλωση με θέμα τους μύθους και τους θρύλους της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Χιλής, της Κούβας, του Μεξικού, του Παναμά, του Περού, της Ουρουγουάης, της Βενεζουέλας της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Κολομβίας, της Κόστα Ρίκα, και της Νικαράγουας. Tίτλος "Μύθοι και θρύλοι: Λατινική Αμερική, Ισπανία και Ελλάδα". Η εκδήλωση πραγματοποιείται από τις 14 ως τις 17 Φεβρουαρίου.

Όλες οι χώρες της Λατινικής Αμερικής, η Ισπανία και η Ελλάδα έχουν μύθους και θρύλους που μεταδίδονται προφορικά από γενιά σε γενιά και έχουν απογραφεί σε χιλιάδες ντοκουμέντα. Πολλοί απ’ αυτούς τους μύθους αφορούν σκοτεινά και υπερφυσικά γεγονότα που μας γοητεύουν και μας ξαφνιάζουν, άλλοι αποτελούν φανταστική εξήγηση της εξωτικής γεωγραφίας των χωρών αυτών και πολλοί εστιάζουν στον έρωτα και στην απαρχή της ζωής. Αυτά τα παραμύθια, εξηγήσεις και προλήψεις έφεραν κάποια στιγμή κοντά ιβηρο-αμερικανικές οικογένειες και φίλους κι έμειναν χαραγμένες στη μνήμη τους.

Στην εκδήλωση θα μας δωθεί η ευκαιρία να ακούσουμε παραμυθάδες να διηγούνται στα ελληνικά και στα ισπανικά αυτούς τους μύθους και τους θρύλους, ενώ θα γίνει ταυτόχρονα έκθεση τοπικών προϊόντων από κάθε χώρα, καθώς και παρουσίαση χορών και τραγουδιών.


Πρόγραμμα

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου

16:00 Παραμυθάδες

17:00 Ταγκό με την Janet Capuya

18:00 Dj. Jako

19:00 Mariachis από το Μεξικό και Boleros

20:00 ManoCuba

22:00 Party στο Enzzo de Cuba


Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου

11:00 Παραμυθάδες

16:00 Παραμυθάδες

17:00 Dj.

18:00 Μουσική των Άνδεων από τους «Martha Moreleón y los del Sur»

19:00 Καποέιρα της Βραζιλίας

20:00 Manolo – Latin Jazz

22:00 Party


Σάββατο 16 Φεβρουαρίου

11:00 Παραμυθάδες

14:00 Leonardo y Amor Latino

15:00 Remi de Cuba 16:00 Cuenta Cuentos

17:00 Dj. Sócrates

17:30 Flamenco Soleá

18:00 Μουσική της Βραζιλίας από τους «Martha Moreleón y los del Sur»

19:00 Dj. Miltiadis

20:00 La Cucaracha

Είσοδος Ελεύθερη


Al Andar
Cervantes Atenas
www.goculture.gr
America Latina

4 comments:

Μηθυμναίος said...

Juanita, πήγες; Εγώ ήμουν εκεί από τις μία μέχρι τις δυόμιση. Η Αδριάνα είναι γνωστή μου...

Juanita La Quejica said...

Πολλά χρόνια θα ζήσεις!
Καταφέραμε και πήγαμε τελικά το απόγευμα, στην Marta και στον Manolo από την Cuba και σε συζητούσα, έλεγα στην παρέα μου ότι μπορεί να είναι και ένας φίλος από Βενεζουέλα! Κρίμα, δεν πετύχαμε κοινές ώρες.

Μηθυμναίος said...

Τι κρίμα μωρέ!
Πέρασα και σήμερα μια βόλτα πάλι κατά τις 12:30 να μιλήσω με την Αδριάνα, της είπα ότι έκανες μια ανάρτηση για το θέμα. Νομίζω πως δεν σε ξέρει, είναι η οργανώτρια. Ξαναπέρασα για λίγο στις 3:30.
Αν ο καιρός το επιτρέψει θα κάνω και μια βόλτα αύρι Σάββατο.

Juanita La Quejica said...

Είναι η υπεύθυνη του Sol Latino, ενός από τους διοργανωτές νομίζω. Δεν την γνωρίζω, χθες μάλλον μου σύστησαν τον άνδρα της; Κάτι τέτοιο...
Αυτή που γνωρίζω και εκτιμώ απεριόριστα είναι η Μαρίνα Κατσαρά, η ιδρύτρια του Αl Andar και ένας από τους "πιονέρους" στα θέματα της Λατινικής Αμερικής στην Ελλάδα.