Friday, March 07, 2008

Τα "μπουρδέλα" του Picasso και της Ελληνικής Εκπαίδευσης

Αν αληθεύουν αυτά που γράφτηκαν στην εφημερίδα Μακεδονία -αλλά και αλλού, αφού έγινε σχετική ερώτηση στην Βουλή από τον βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Τάσο Κουράκη- για την απόφαση του διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης δρ. μαθηματικού Θεόδουλου Ταπανίδη να ανακαλέσει προσωρινά έγκριση για να συμμετέχουν οι μαθητές στην έκθεση "Picasso, Suite 347", τότε ...

Τί να σκεφτεί κανείς;

Αυτολογοκρισία.

Γιατί -αν και δεν μου αρέσει ιδιαίτερα το έργο του Picasso, δεν μπορώ να πω ότι το καταλαβαίνω μέχρι στιγμής, όσο και αν το έχω προσπαθήσει- αυτή η απίστευτα φαρισαϊκή, βλακώδης και επιπόλαιη συμπεριφορά του μαθηματικού της Θεσσαλονίκης, με θυμώνει απίστευτα.

Με θυμώνει το ότι οι σκηνές από τα μπουρδέλα που παρουσιάζει ο Picasso σε κάποιους πίνακές του, δεν ταιριάζουν και σοκάρουν το μπουρδέλο της Ελληνικής Εκπαίδευσης, όπως έχει πάρει μορφή τα τελευταία 20 χρόνια, εξαιτίας των "χαρισματικών" μυαλών κάποιων συμπατριωτών μου.

Φτου μας! Να μην μας ματιάσουμε!

Ακούμε από το Picasso en mis ojos, τον αγαπημένο Diego El Cigala να τραγουδά τον Malagueñito, στην μνήμη του μεγάλου Ισπανού ζωγράφου.

18 comments:

witchofdaffodils said...

Nαι, το διαβασα στην ιστοσελίδα μάλλον του Εθνους, δεν είμαι σίγουρη..

Έχω πάψει πια να εκπλήσσομαι, φυσικό ειναι να συμβαίνουν αυτά, μήπως περνούν από κάποιο τεστ καταλληλότητας δασκάλων?
Και να΄ταν ο μόνος..
Το παρήγορο είναι πως τέτοια θέματα αρχίζουν και μπαίνουν στη βουλή και στα μέσα.

ΠανωςΚ said...

Αληθεύουν. Φίλος εκπαιδευτικός σε γυμνάσιο του κέντρου της θεσ/νικης μου έλεγε πριν από καμιά βδομάδα, δηλαδή πριν σταλεί η επίμαχη επιστολή του Ταπανίδη, ότι ο γυμνασιάρχης του ήταν πολύ διστακτικός απέναντι στην έκθεση "λόγω του περιεχομένου της".
Πάντως, απ' ό,τι μαθαίνω, ήδη η αρμόδια επιτροπη θεαμάτων απεφάνθη (σήμερα) ότι δεν υπάρχει τίποτε αντεκπαιδευτικό στον Πικάσο, κι έτσι από βδομάδα οι επισκέψεις σχολείων θα συνεχιστούν κανονικά.

Juanita La Quejica said...

Μαγισσούλα, σε τέτοια θέματα παρηγοριά δεν υπάρχει.
Αρχίζω να πιστεύω ότι η μόνη λύση είναι η διαπόμπευση.
Όλων αυτών που επιμένουν να κυλούν την Ελλάδα και τα παιδιά της στα σκατά.
Γιατί αν αντιμετωπίζουμε με αυτόν τον τρόπο σήμερα τον Πολιτισμό, τότε δεν έχουμε καμία απολύτως ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
Ποιός είναι αυτός που μας στερεί αυτήν την ελπίδα, γιατί του φαίνεται ακατάλληλο το έργο του Πικάσσο;
Ελληνική Τηλεόραση κανείς δεν βλέπει;
Σα δεν ντρεπόμαστε.
Γιουχάρισμα. Αυτό χρειάζεται.

ΠανωςΚ. σε ευχαριστώ για τη διευκρίνηση, τα είπαμε και στο μπλογκ σου. Να είσαι καλά.

Anonymous said...

Παιδιά, προτείνω ψυχραιμία. Στο κάτω κάτω τα "μπουρδέλα" δε θα τα δεις αν δεν τα κουβαλάς μέσα σου. Τέτοιες συμπεριφορές υπάρχουν παντού μέσα στην κοινωνία και άρα και στην εκπαίδευση. Δεν είναι πολιτισμός να απαντάς στο συντηρητισμό με απόλυτες θέσεις και διακυρήξεις. Τα "μπουρδέλα" της Ελληνικής Εκπαίδευσης έχουν τροφοδοτήσει και τροπφοδοτούν τον κόσμο με μυαλά - όχι αστεία. Κι έπειτα τα Μαθηματικά δε φταίνε σε τίποτα. Είναι πολιτισμός, είναι η ιστορία του ανθρώπινου μυαλού. Χρειάζεται, στ΄αλήθεια, να λέω αυτά τα προφανή σε ανθρώπους που θέλουν να είναι προοδευτικοί και ανοιχτόμυαλοι; Αλήθεια, πόσο είχες juanita στα Μαθηματικά; Για να γενικεύεις αυθαίρετα από το ειδικό στο γενικό, ισοπεδώνοντας και αστέρια της Εκπαίδευσης που φυσάνε, δε θα πρέπει να ήσουν πολύ καλή. Ανεκτικότητα, λοιπόν και στο διαφορετικό. Κι ας είναι ο συντηριτισμός κάποιων. Θα τα πάμε εμείς τα παιδιά μας στον Πικάσσο. Χωρίς να καλλιεργούμε το μίσος. Κι αυτά ας διαλέξουν.

Juanita La Quejica said...

Γενίκευση; Απόλυτες θέσεις και διακυρήξεις; Μαθηματικά που φταίνει ή δεν φταίνε;
Μάλλον βλέπεις ό,τι θέλεις να δεις ανώνυμε.
Πράγματα που εδώ δεν είναι γραμμένα, ούτε υποννοούνται.
Εδώ μιλάμε για μια συγκεκριμένη ενέργεια. Απλό είναι. Και οδηγεί σε απλές σκέψεις.
Και επειδή γενικότερα προτιμώ να μην "συζητώ" με ανώνυμους στα σχόλια των μπλογκς στα οποία συμμετέχω, γιατί αμφισβητώ ιδιαίτερα τις προθέσεις τους καθώς και την τάχα ανωνυμία ("τσίμπησες" με τα μαθηματικά; καιρό είχες να εμφανιστείς από εδώ...) σε καληνυχτώ.

faraona said...

Κατι τετοια διαβαζω και ντρεπομαι που ειμαι ανθρωπος.
Μωρε καλα εκανα και αυτοεξοριστικα ,δεν αντεχονται εκει πανω κανεις τους.ΠΑΠΑΠΑ!!!

Juanita La Quejica said...

Faraona, δεν γνωρίζω αν το πρόβλημα έχει να κάνει με το "πάνω" ή το "κάτω".
Νομίζω ότι αφορά γενικότερα όλους. Μπορεί να έχουμε πλέον πτυχία πανεπιστημιακά αλλά την ευρύτερη έννοια του πολιτισμού την έχουμε κρύψει βαθειά στο σεντούκι, μην και μας τυφλώσει.

Anonymous said...

Να φτιάξει και διαδρομές μέσα στην πόλη για μαθητές, μη τυχόν και πέσουν σε κανα γυμνό άγαλμα...

Juanita La Quejica said...

Μην βάζεις ιδέες φίλε, στους "πονηρούς" καιρούς που ζούμε!

indictos said...

Όταν η υποκρισία (και η βλακεία) περισσεύει...

Juanita La Quejica said...

Indictos, πέρα από χρώματα, κόμματα, πολιτικές πεποιθήσεις και σκοπιμότητες... όπως τονίζεις... όταν η υποκρισία και η βλακεία (ή μήπως η βλακεία είναι ο αρχηγός;) περισσεύουν, τί γίνεται με τις ελπίδες μας; Για ένα αύριο κάπως διαφορετικό;

indictos said...

Αντίσταση! (ο καθένας όσο και όπου μπορεί).

μαριάννα said...

Πάντως μέχρι πριν λίγο καιρό πίστευα ότι τα Μαθηματικά τα ακολουθούν άνθρωποι με ανοιχτό μυαλό και πνεύμα... κλονίζομαι τώρα! :ΡΡΡΡ
Αδιανόητη η κίνηση! Αρτηριοσκληρωτική, κόλλημα, αμορφωσιά!
Εδώ τώρα είναι ο ρόλος του Υπουργείου Παιδείας. Φίλε δεν κάνεις για τη θέση που έχεις τράβα σπίτι σου να λύσεις καμιά άσκηση κι άσε τα παιδιά ήσυχα να μορφωθούν!
Πω πωωωω... τρελαίνομαι με τέτοια, γιατί τα έχω ζήσει στη Μεσσηνία και κάλους διευθυντές, που δεν ξέρανε από Τέχνη να μοιράσουνε δυο γαϊδάρων άχυρα! Κι είχανε κι άποψη τα φρικιά με τη μούχλα στα μυαλά!

Ευχαριστούμε για το τραγούδι!!!!!

Anonymous said...

Δεν ήξερα ότι είχα ξαναπεράσει από το blog αυτό. Από σένα το πρωτοακούω juanita. Οι προθέσεις ήταν καλές. Το γιατί τσίμπησες δεν το ξέρω. Θα έχεις προηγούμενα με άλλους. Είτε σου πω το όνομά μου είτε όχι δεν έχει απολύτως καμία σημασία αφού δεν γνωριζόμαστε. Πάλι με καλή πρόθεση μιλάω. Χαίρετε.

Juanita La Quejica said...

Καλημέρα Μαριαννάκι!
Έτοιμη για το ταξίδι;

Juanita La Quejica said...

Indictos, συμφωνώ μαζί σου και σε ευχαριστώ για την συμμετοχή σε αυτό το θέμα, που στηρίζεται σε ένα συμβάν ιδιαίτερα ανησυχητικό, δείγμα δυστυχώς των καιρών που ζούμε.

Marina said...

Τον Picasso περίμεναν για να δούν οι κόρες και οι γιοί τους τις άσεμνες εικόνες. Τις καθημερινές τσόντες που ελεύθερα προβάλει η σκουπιδοτηλεόραση, με τα αθλήματα ανά Τσέκου, τις αφίσες ξέκολλιάρηδων μοντέλων και αοιδών, να τις βλέπουν τα πιτσιρίκια νο πρόβλεμα λέμε!
Αει στο διάλο οι Ιησουίτες!

Maria Iribarne said...

Τώρα εγώ που πέθανα στα γέλια με το σχόλιο της faraona είμαι πολύ κακός άνθρωπος;;;
Πάντως, χτες διάβασα στα ΝΕΑ ότι η απαγόρευση άρθηκε με το σκεπτικό ότι το πρόγραμμα της επίσκεψης έτσι κι αλλιώς δεν περιελάμβανε το "ανήθικο" τμήμα της έκθεσης.