Sunday, March 09, 2008

Τηγανιτές αγκινάρες στου Villoro

Πολλά τα μέρη που μπορεί να φάει κανείς όμορφα στην Βαρκελώνη.
Ένα από αυτά, σε περιοχή ιδιαίτερα τουριστική, αλλά γεμάτο πάντα με ντόπιους πελάτες, είναι το ταβερνάκι του Μartin Villoro*, στην άκρη της Barceloneta, στο Passeig Joan de Borbó 73.



Με εκπληκτικά μύδια, πεντανόστιμους λουκουμάδες μπακαλιάρους, παραδοσιακές καταλάνικες τηγανιτές αγκινάρες, δυνατό πέστο με καλαμάρια a la plancha και γλυκιές σπιτικές πατάτες, πολλά τηγανιτά θαλασσινά, jamón εξαιρετικής ποιότητας, σαλάτες φρέσκες για να εξισορροπήσει κάπως η γεύση από το τηγάνι και νόστιμες πηχτές κρέμες για επιδόρπιο, για όποιον αντέξει και συνεχίσει.



Στο τέλος βέβαια ένα moscatel από το παραδοσιακό καταλάνικο σκεύος σερβιρίσματος, το porrón , που πρέπει να πλησιάζεις στο στόμα χωρίς όμως να ακουμπήσεις την άκρη του στα χείλη, και να αφήσεις να τρέξει το λιαστό κρασί στον λάρυγγα από κάποια απόσταση.
Και κάτι σημαντικό πλέον, για την Βαρκελώνη: ναι, επιτρέπεται το κάπνισμα!
Ας δούμε πως γίνεται και ένα από τα μεζεδάκια του Villoro.
Υλικά
10 αγκινάρες
2 αυγά
50 γρ.αλεύρι
1 λεμόνι
καυτερό πιπέρι
ελαιόλαδο
αλεύρι για πανάρισμα
αλάτι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις κόβουμε στην μέση ή στα 4 αν είναι μεγάλες (προτιμούμε τις μικρές που είναι πιο τρυφερές).
Τις βάζουμε σε σκεύος με νερό και λεμονοχυμό και τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Τις στραγγίζουμε και τις στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας.
Χτυπάμε τα αυγά με το αλάτι και το καυτερό πιπέρι και ρίχνουμε τα 50 γρ. αλεύρι και όσο νερό χρειαστεί για να έχουμε ένα αρκετά πηχτό υγρό.
Περνάμε τις αγκινάρες από το χυλό, στη συνέχεια από το αλεύρι για το πανάρισμα και ξανά πάλι από τον χυλό.
Τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα πολλά λάδια. Σερβίρονται ζεστές. Ένα καλό συνοδευτικό θα ήταν μια σκορδαλιά με καρύδια.

*Σε ευχαριστώ πολύ Λεμονάκι για την σύσταση του μαγαζιού, εξαιρετική επιλογή!

13 comments:

Anonymous said...

Και για μένα ήταν μια έκπληξη αυτό το μαγαζί! Πέσαμε τυχαία επάνω του και χάρηκα πολύ που είδα σε ένα τόσο τουριστικό μέρος, ένα μαγαζί με ντόπιους πελάτες και φαγητά!

faraona said...

Mαςανοιξες την ορεξη .Πωπω!!!Πεντανοστιμα θαναι!

Καλη Σαρακοστη Juanita.

Crazy Tourists said...

Δυστυχώς την πρώρη φορά που πήγαμε Βαρκελώνη, δεν το ξέραμε! Το καλόκαίρι όμως που λέω να ξαναπάω, θεού (και κανά 2 κυρίων ακόμα) θέλοντος, θα το τιμήσω...Όλα φαίνονται λαχταριστά! Όσο για τις αγκινάρες, δεν τρελαίνομαι να σου πω την αλήθεια αλλά έτσι όπως τις βλέπω με προκαλούνε να τις δοκιμάσω...
CrazyTourist1

μαριάννα said...

Καλά μιλάμε έχει γυρίσει το μάτι μου! Τί πιάτα είναι αυτά βρε κορίτσι μου; Έχεις κι εκείνη την πίτα εκεί πέρα και μας χτυπάει κατακέφαλα άμα τη εισόδω!!! :))))
Κι έχω πεθυμήσει και αγκινάρες!!!!

Καλή Σαρακοστή να έχουμε!

kiki said...

Να 'χαμε λίγο απ' όλα!

Anonymous said...

Μας έφτιαξες κανονικά με τις αγγινάρες Χουανίτα. Κι είμαι και στον μήνα μου!

Juanita La Quejica said...

Καλή Σαρακοστή!
Μακάρι να μπορούμε να γεμίζουμε μπαταρίες με όμορφα ταξίδια, γεύσεις, σχέσεις...

KitsosMitsos said...

Επίτηδες το κάνεις... Θέλω Βαρκελώνη λέμε!!!
Καλά κάνεις. Την καλησπέρα μου.

Μηθυμναίος said...

Χουανίτα έκανες κι άλλο ταξίδι ή είναι από την άλλη φορά; Πόσο σε ζηλεύω...

Juanita La Quejica said...

Kitsosmitsos, συγνώμη και για το επόμενο! Είναι από τα αγαπημένα μου μέρη προς το παρόν.
Στράτο, από την εκδρομή του Γενάρη είναι και ο Villoro και το Pedralbes που μόλις "ανέβασα" και το Windsor που θα ακολουθήσει.
Θα τα πούμε σύντομα και από κοντά.

Anonymous said...

θα μας καταστρέψεις όμορφα με τις προτάσεις σου

ακόμη να ξεχρεώσω- εγκεφαλικά- το Jullivert Meu

Juanita La Quejica said...

Αν ξαναβρεθείς σε εκείνα τα μέρη και θέλεις σύγχρονη καταλανική κουζίνα με τα όλα της, ένα είναι το μαγαζί: Windsor! Με 80 euros -αν θυμάμαι καλά- το άτομο, παίρνεις το πλήρες μενού συνοδευόμενο με τα κατάλληλα απεριτίφ, κρασιά και όλα τα σχετικά, εξαιρετική εμπειρία!

elie said...

Μία αγγινάρες για την elieeeeeeeee