Thursday, July 24, 2008

Γουρουνάκια, Botín, Guinness και άλλα καλά

Τα γουρουνάκια της Κάλλης, ξεγλύστρησαν από την "παγωμένη" στάση τους στο Bath, για να καταλήξουν σε ένα καυτό καστιγιάνικο φούρνο στο Botín της Μαδρίτης.
Οι ιδιοκτήτες του με περηφάνεια ισχυρίζονται ότι έχουν το παλαιότερο εστιατόριο στον κόσμο -σύμφωνα με το Guinness Book of Records- καθώς στον ίδιο ακριβώς χώρο λειτουργεί αδιάκοπα κάποιο είδος εστιατορίου, που εμφανίζεται για πρώτη φορά στα τέλη του 16ου αιώνα σαν κελλάρι και πανδοχείο και υπάρχει μάλιστα γραπτή "απόδειξη" για 150 δουκάτα από εκείνη την εποχή, στα αρχεία των ιδιοκτητών του Botín.Άψογο το γουρουνάκι τους, αλλά και τα υπόλοιπα πιάτα τους συμπαθέστατα.
Ιδιαίτερα ευγενικοί και πρόθυμοι να διηγηθούν την ιστορία του χώρου, μας άφησαν να μπούμε ακόμα και στο φούρνο τους (όταν πια ετοιμαζόντουσαν να κλείσουν) για να τραβήξουμε φωτογραφίες. Τουριστικός χώρος και όχι ιδιαίτερα φτηνός, αλλά μία επίσκεψη εκεί αξίζει σίγουρα.
Ένα από τα συν στο Botín είναι και οι καντάδες από νεαρά αγόρια. Στα μαγαζιά που βρίσκονται γύρω από την Plaza Mayor, τα βράδυα οι φοιτητές κάποιων συγκεκριμένων σχολών (Ιατρικής και Πολυτεχνείου μου είπαν, αλλά δεν παίρνω και όρκο) τραγουδούν τις σερενάτες τους και βγάζουν κάποιο χατζηλίκι, αν και ο κυριότερος λόγος πλέον είναι το κέφι και η συνέχιση της παράδοσης της tuna, που οι ρίζες της πιθανολογείται ότι βρίσκονται στους μεσαιωνικούς juglares, για να πάρουν την σημερινή τους μορφή κάπου τον 15ο αιώνα!
Περισσότερα για τους tunos θα βρούμε στο blog της φίλης μας Γητεύτριας.


Και τέλος, ένα κοντινό πλάνο σε ό,τι απομένει από μια βραδιά στο Botín!

6 comments:

Unknown said...

Μιαμ, μιαμ μιαμ :)

{επιμένω, πρέπει να απαγορευτούν τα γαστριμαργικά ποστς πριν τις 6 το απόγευμα :)}

Juanita La Quejica said...

ΧΑΧΑ! Darthiir, τότε σίγουρα δεν πρέπει να διαβάζεις το Hungry For Life πεινασμένος!

elie said...

Για το Botin, συμφωνώ, τουριστικό αλλά καλόόόόό. Αυτό το γουρουνάκι α πα πα, κόλαση!

Gianni said...

Δεν κατάλαβα. Το συν είναι οι καντάδες ή τα αγοράκια;
:)

Juanita La Quejica said...

Elie, στο Botín εμάς μας πήγε Ισπανός από τον Βορρά, από ό,τι κατάλαβα είναι ένα "πέρασμα" και για τους ίδιους. Ύστερα όμως από μικρή έρευνα, ανακάλυψα άλλα αντίστοιχα με θαυμάσιο γουρουνάκι, που θεωρούνται κάπως λιγότερο τουριστικά. Γενικότερα πάντως δεν είχαμε κανένα παράπονο από το Botín, μέχρι και οι σκορδάτες γαρίδες που πήραμε ήταν πεντανόστιμες.
Γιάννη! Ντροπή! Επιρρεάστηκες από την Σταυρούλα και ρωτάς σαχλαμάρες! Τους βλέπεις να Diegoφέρνουν; Όχι! Άρα, οι καντάδες μας ενδιαφέρουν αποκλειστικά!

Leonor Quintana said...

Aupa, tuna!