Wednesday, September 24, 2008

Ετοιμο σε 40' το πολύ!

Μαζί με τα πρωτοβρόχια, έρχεται και η επιστροφή στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας.
Τρέξιμο, κούραση, ένταση.
Τελείωσε για φέτος -αν άρχισε ποτέ- η θερινή ραστώνη.
Χρειαζόμαστε όταν μαζεύεται η οικογένεια στο τραπέζι -μάλλον ένα ακόμα όνειρο θερινής νυχτός- ένα πιάτο με κάτι νόστιμο, χορταστικό, ελαφρά πικάντικο, όχι ιδιαίτερα παχυντικό. Κάτι που να μας χορτάσει και να μας "ξεκουράσει" όταν θα το απολαύσουμε με τους δικούς μας, αλλά και που να μην μας έχει βγάλει την ψυχή κατά την προετοιμασία του.
Καλές χοιρινές μπριζόλες (με το φιλετάκι τους) κρασάτες, με συνοδευτικό σπανάκι α λα ... όχι νερόβραστο νοσοκομειακό, ούτε α λα κρεμ. Πάμε λοιπόν.
Υλικά
Για το κρεατικό
χοιρινές μπριζόλες
2 κρεμμύδια τριμμένα
1 σκελίδα σκόρδο λειωμένη
λευκό κρασί
μπράντυ
λεμόνι χυμός
worcestershire sauce
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη *
φασκόμηλο φρέσκο*
ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Κατά τα γνωστά. Σωτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο σε ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε τις μπριζόλες και τις γυρνάμε, να πάρουν χρώμα και από τις δυο μεριές.
Σβήνουμε με μπράντυ.
Προσθέτουμε λευκό κρασί, χυμό λεμονιού, worcestershire sauce, τα μπαχαρικά και τα μυριστικά, λίγο νερό και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 30΄, στο περίπου. Για το σπανάκι
Υλικά
1 κιλό κατεψυγμένο σπανάκι (ή έτοιμο κομμένο φρέσκο συσκευασμένο, μιας και θέλουμε κάτι στα γρήγορα)
4 κρεμμύδια τριμμένα
χυμός λεμονιού
αλάτι
πιπέρι
μοσχοκάρυδο
κόλιανδρο
εβαπορέ γάλα
ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Σωτάρουμε τα κρεμμύδια στο λάδι, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
Προσθέτουμε το σπανάκι, τον χυμό λεμονιού και τα μπαχαρικά.
Σε 20' πάνω κάτω είναι έτοιμο. Λίγο πριν τραβήξουμε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας, προσθέτουμε αδιάλυτο εβαπορέ, να ενωθούν τα υλικά και να γίνει μια ελαφριά σάλτσα.
Σερβίρισμα
Από μόνα τους και τα δύο πιάτα είναι συνηθισμένα.
Αυτό που μου αρέσει είναι ο συνδυασμός τους. Έτσι όσοι δεν είναι ιδιαίτερα φίλοι μόνο με τα κρεατικά ή μόνο με τα λαχανικά, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να δοκιμάσουν και τα δύο μαζί πιο ευχάριστα.
Το σπανάκι νοστιμεύει ιδιαίτερα με την προσθήκη της σάλτσας από τις χοιρινές μπριζόλες, οι οποίες τρώγονται κάπως πιο ... ζουμερά, από ό,τι αν τις γκαργκανιάζαμε στην ψηστιέρα ή αν τις φτιάχναμε με πατάτες στο φούρνο.
Όχι ότι μια τηγανιά πατάτες από δίπλα θα με ενοχλούσε, αλλά είναι και κόπος, και μυρωδιά τηγανίλας και αρκετές περιττές θερμίδες. Σίγουρα οι χοιρινές μπριζόλες με το σπανάκι είναι μία πλήρης τροφή και ό,τι πρέπει για μια φθινοπωρινή βραδυά γύρω από ένα τραπέζι -μακρυά από το χαζοκούτι- μαζί με τους αγαπημένους μας.* Παραδόξως, οι γλαστρούλες με τα μυριστικά βαστούν καλά. Μερικές δεν θυμάμαι τί ακριβώς περιέχουν, πάντως όλες αναδύουν υπέροχα αρώματα.

No comments: