Friday, October 03, 2008

Cajun Jambalaya, paella, κινέζικο ή ;

Πριν αρκετά χρόνια είχα ενθουσιαστεί δοκιμάζοντας ένα πιάτο από την Νέα Ορλεάνη με την παράξενη για μένα τότε ονομασία Cajun Jambalaya.

Το είχα συνδέσει με το Surabaya Johnny του Kurt Weill (αγαπημένη ερμηνεία αυτή της Teresa Stratas) και κάθε φορά που άκουγα το τραγούδι σκεφτόμουν ότι θα έπρεπε να ψάξω να βρω την ιστορία του πιάτου και την συνταγή, για να το μαγειρέψω και στο σπίτι.

Δυστυχώς τη συνταγή μου για Cajun Jambalaya κοτόπουλο με γαρίδες δεν κατάφερα να την βρω χθες που την αναζήτησα και έτσι αυτοσχεδίασα, δανειζόμενη συστατικά από την κουζίνα της Louisiana, από την ισπανική paella αλλά και κάποια υλικά από την μαγειρική κινέζικων πιάτων (κινέζικων για τα δεδομένα του δυτικού κόσμου τουλάχιστον).

Υλικά
700 γρ.στήθος φιλέτο κοτόπουλο
12 φέτες μπέικον
1 πακέτο κατεψυγμένες καθαρισμένες γαρίδες (με ουρίτσα)
4 μεγάλα κρεμμύδια
2 σκελ.σκόρδο
5 πράσινες πιπεριές
λευκό κρασί
soya sauce
worcestershire sauce
συμπυκνωμένος χυμός ροδιού
2 κύβοι κοτόπουλο με λαχανικά
σησαμέλαιο
αλάτι, πιπέρι, πιπέρι πέρι πέρι, chillies, καπνιστή πάπρικα, θυμάρι, σέλινο (απαραίτητο συστατικό στην κουζίνα της Louisiana που όμως δεν έβαλα γιατί δεν μου αρέσει καθόλου) ή μαϊντανό (που επίσης δεν έβαλα), τζίντζερ, δυόσμο για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση
Σε ελάχιστο σησαμέλαιο και σε καλής ποιότητας αντικολλητική κατσαρόλα σωτάρισα το κοτόπουλο, κομμένο σε μικρές μπουκιές. Λίγο πριν γίνει, πρόσθεσα το μπέικον (ίσως έπρεπε να το κόψω σε μεγαλύτερα κομμάτια, γιατί "μάζεψε" πολύ).
Άφού πήρε χρώμα και το μπέικον τα αφαίρεσα από την κατσαρόλα και συνέχισα το σωτάρισμα των κρεμμυδιών με τα σκόρδα.
Όταν μαλάκωσαν και πήραν λίγο χρώμα τα αφαίρεσα από την κατσαρόλα και πρόσθεσα τις πιπεριές.
Όταν έγιναν και εκείνες, τις αφαίρεσα και πρόσθεσα τις γαρίδες. Στα ενδιάμεσα, πριν βάλω κάθε καινούργιο υλικό στην κατσαρόλα πρόσθετα ελάχιστο σησαμέλαιο.
Αφού σωταρίστηκαν για πολύ λίγο χρόνο και οι γαρίδες, πρόσθεσα ξανά στην κατσαρόλα όλα τα μαγειρεμένα υλικά και έσβυσα με λευκό κρασί.
Στη συνέχεια πρόσθεσα αρκετό νερό βραστό στο οποίο είχα διαλύσει δύο κύβους κοτόπουλο με λαχανικά, τις 3 sauces, τα μπαχαρικά και το θυμάρι. Άφησα να μαλακώσουν τα υλικά σε χαμηλή φωτιά για 20'-30' στο περίπου.
Αν σας αρέσουν κριτσανιστά τα λαχανικά, βάλτε μόνο το κοτόπουλο με το μπέικον να μαλακώσουν και προσθέστε στην κατσαρόλα τα λαχανικά προς το τέλος, να μαγειρευτούν ένα δεκάλεπτο το πολύ για να κρατούν ελαφρά στο δόντι, να διατηρούν την τραγανότητά τους.
Σερβίρισα με ρύζι ανάμεικτο και στόλισα με λίγα κλωνάρια δυόσμου, καθώς και με φρεσκοτριμμένα πιπέρια.

Παρακάτω θα βρείτε κάποια links που θεώρησα ενδιαφέροντα με διαφορετικές προτάσεις για Cajun Jambalaya κοτόπουλο και/ή γαρίδες. Σε αρκετές από αυτές υπάρχει ντομάτα, αν και στην αυθεντική εκδοχή Cajun η ντομάτα παραλείπεται και για να πάρει σκούρο χρώμα το φαγητό -εκτός από την προσθήκη μπαχαρικών- τηγανίζεται αρκετά το κοτόπουλο.

Casserole
Chicken & Shrimp Jambalaya

Seafood and Chicken Jambalaya
Chicken-and-Ham Jambalaya With Shrimp
Eggplant,Chicken,Sausage & Shrimp Jambalaya
Mark's Cajun Jambalaya
Easy Shrimp Jambalaya Recipe
Shrimp Jambalaya

Ακούμε το Jambalaya (On The Bayou) από τους Credence Clearwater Revival, συνεχίζουμε με τον αγαπημένο Fats Domino, και τελειώνουμε με την ιδιαίτερα "αυθεντική" ερμηνεία του Hank Williams,Sr, ο οποίος άνοιξε νέους δρόμους στην Honky-tonk music και επηρέασε σημαντικά τους μουσικοσυνθέτες και τραγουδιστές της αμερικάνικης country του 20ου αιώνα.

4 comments:

faraona said...

ΑΦΗΣΑ ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕ ...ΜΑΛΛΟΝ.
Σου εγραφα ποσο ομορφα ειναι αυτα που μας δινεις εδω καθε τοσο.Και τα φαγητα κι η μουσικες κι ο τροπος που τα φωτογραφιζεις.

πολλα φιλια

Juanita La Quejica said...

Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο Faraona! Καλή Εβδομάδα!

Katerina ante portas said...

Εξαιρετικό πιάτο και χάρις σε αυτό κάνουμε και μουσικό ταξίδι extra ενδιαφέροντος!

Juanita La Quejica said...

Καλώς την, μας έλειψες! Σε ευχαριστώ και για την ενημέρωση για το link, διέγρψα κατά λάθος το τραγούδι από τα αρχεία μου και έτσι δεν έπαιζε. Το αντικατέστησα με Credence Clearwater Revival.