Friday, October 10, 2008

Diego Carrasco



Diego Carrasco & Miguel Poveda - Alfileres de colores

Ο Σαββόπουλος του φλαμένκο;

Κάθε φορά που ακούω ή βλέπω τον Diego Carrasco, μου έρχεται στο μυαλό ο Σαββόπουλος, στις καλές και στις κακές του στιγμές.

Γεννημένος στο Jerez de la Frontera το 1954, ξεκίνησε την καριέρα του με το καλλιτεχνικό όνομα "Tate de Jerez" σαν κιθαρίστας, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του δίπλα στον μαέστρο Rafael del Águila. Συνόδευσε τους σημαντικότερους cantaores της περιοχής του όπως η Tía Anica la Periñaca, ο Tío Gregorio el Borrico και ο Fernando Terremoto, ενώ έπαιξε και σε πολλά tablaos και festivales, συνοδεύοντας χορευτές όπως ο Alejandro Vega και o Antonio Gades. Με τον Miguel Ríos ξεκίνησαν τις αναζητήσεις στο flamenco-rock, ενώ λίγο αργότερα συνεργάστηκε με τον Manolo Sanlúcar στην "Tauromagia" και με τον Camarón στο "Soy Gitano".

Το 1984 ήταν μια καθοριστική στιγμή για την καλλιτεχνική του πορεία. Άλλαξε το όνομά του και έγινε πλέον ο Diego Carrasco. Ξεκίνησε να τραγουδά δικές του συνθέσεις, ή μάλλον κατά κάποιον τρόπο αναγκάστηκε να γίνει cantaor γιατί στην αρχή δεν γινόντουσαν εύκολα αποδεκτά τα τραγούδια του και δεν μπορούσε να βρει τον ιδανικό ερμηνευτή. Έκανε την προσωπική του επανάσταση στο flamenco, ξεκινώντας από τις ρίζες του cante puro του Jerez και προσθέτοντας ως και τραγουδάκια παιδικών παιχνιδιών του δρόμου και τελικά κατάφερε να δέσει παραδοσιακούς και σύγχρονους ρυθμούς κάτω από την τελείως ιδιότυπη προσωπική σφραγίδα του.

"Ο καιρός του διαβόλου" στην Bienal de Flamenco de Sevilla πριν λίγες μέρες, έδειξε για άλλη μια φορά πόσο ζωντανός παραμένει ο Diego Carrasco για όσους πίστεψαν στο έργο του και τον αγάπησαν σαν καλλιτέχνη.



Diego Carrasco & Remedios Amaya - Nana de colores

Diego Carrasco - Que tal Dolly

No comments: