Wednesday, March 04, 2009

Ανάκληση προϊόντος από ΕΦΕΤ

Διαβάζω στην Ναυτεμπορική ότι πρέπει να πετάξω τα Μεξικάνικα Taco´s της Knorr που δεν προλάβαμε -ευτυχώς- να δοκιμάσουμε, καθώς η χημική ουσίας 4 - μεθυλοβενζοφαινόνη έχει περάσει από το μελάνι της συσκευασίας και στο προϊόν.

ΕΦΕΤ: Ανάκληση μεξικάνικων τάκος

Τί κακό με τα τάκος τον τελευταίο καιρό; Από τον Νοέμβριο όλο ατυχείς δοκιμές. Τρεις φορές σε διάστημα 3-4 μηνών και σε δύο διαφορετικά μεγάλα σουπερμάρκετς της Αθήνας χαλασμένα και με απαράδεκτη μυρωδιά της μιας εταιρείας -από την οποία περιμένω ακόμα να με ενημερώσουν τί έδειξαν τα εργαστηριακά αποτελέσματα-, "μελανιασμένα" τώρα της άλλης... μήπως πρέπει να αρχίσουμε να ζυμώνουμε τορτίγιας και να τις τηγανίζουμε για να είμαστε σίγουροι;

6 comments:

Unknown said...

Εχχχχ...
Ασε, το βιομηχανοποιημένο και συσκευασμέο τρόφιμο έχει πάντα τα ρίσκα του...

Juanita La Quejica said...

Καλημέρα Darthiir! Αν το καλοσκεφτείς, όλα είναι βιομηχανοποιημένα. Μήπως το αλεύρι που αγοράζουμε στα σουπερμάρκετς, δεν έχει πιθανότητα να είναι προβληματικό; Ενας φαύλος κύκλος είναι η διατροφική αλυσίδα... σίγουρα πάντως το συσκευασμένο είναι και το πιο επιβαρυμένο.

Unknown said...

H αλήθεια είναι πως όντως όλα είναι αλληλένδετα.
Απλά η αρχή που ισχύει είναι πως όσο πιο επεξεργασμένο, τόσο πιο βεβαρυμμένο. Το κακό είναι πως εκτός των άλλων και τα προϊόντα τελικά είναι πιο υποβαθμισμένα (και όσο αυξάνει το "ρίσκο πελάτη" στον ποιοτικό έλεγχο, πέφτει το κόστος να θυμόμαστε) αλλά δυστυχώς και οι συσκευασίες δεν είναι καθόλου αθώες...

Gianni said...

Δες και εδώ κάποια πρόσφατα πρόστιμα:
http://www.presspoint.gr/release.asp?id=134452

Gianni said...

και άλλες δύο πρόσφατες ανακλήσεις:
1η:
Ο Ε.Φ.Ε.Τ., στα πλαίσια εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας, ενημερώθηκε από την Ελληνική επιχείρηση «ΕΒΙΚ Α.Ε.» για τη διακίνηση προϊόντος της, ήτοι λιαστής τομάτας, στις συσκευασίες των οποίων βρέθηκαν κομμάτια σύρματος.

Πρόκειται για λιαστές τομάτες με τα κάτωθι χαρακτηριστικά :

«Τοματάκι λιαστό "Βιολογικός Κύκλος" ΒΙΟ», σε συσκευασίες των 150 g, με ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 31.01.2010 και αριθμό παρτίδας ΙΑΝ10/777.
«Τοματάκι λιαστό "Ήλιος & Γη" ΒΙΟ», σε συσκευασίες των 150 g, με ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 31.01.2010 και αριθμό παρτίδας ΙΑΝ10/777.
«Τοματάκι λιαστό ΒΙΟ», σε συσκευασίες των 10 kg, με ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 31.12.2010 και αριθμό παρτίδας IAN10/777.
«Τοματάκι λιαστό ΒΙΟ», σε συσκευασίες των 10 kg, με ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 31.12.2010 και αριθμό παρτίδας Δ0777. Η συνολική ποσότητα διακίνησης των ανωτέρω παρτίδων είναι 540 kg.

2η:
Ο Ε.Φ.Ε.Τ., στα πλαίσια εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας, ενημερώθηκε από την Ελληνική επιχείρηση «ΑΒ Βασιλόπουλος» για τη διακίνηση προϊόντος της, ήτοι βιολογικής κέτσαπ, στις συσκευασίες των οποίων δεν υπήρχε η αναγραφή για πιθανή ύπαρξη αλλεργιογόνων ουσιών.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για βιολογική κέτσαπ, στην πρωτογενή επισήμανση της οποίας υπήρχε η επισήμανση «μπορεί να περιέχει γλουτένη, σέλινο και γάλα», κάτι το οποίο δεν αναγράφεται στην τελική επισήμανση στα ελληνικά. Η εμπορική επωνυμία του προϊόντος είναι «BIO tomato ketchup 320ml», ανήκει στη εταιρεία «Delhaize» και το πρόβλημα υπήρξε στο σύνολο των παρτίδων.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε από την «ΑΒ Βασιλόπουλος» την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από την επιχείρηση, η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Juanita La Quejica said...

Για την ΕΒΙΚ και το σύρμα το είχα διαβάσει, για την κέτσαπ του ΑΒ όχι. Thanks.