Wednesday, March 18, 2009

Αλμυρή τούρτα με τορτίγιας

Μια τούρτα με κρέπες της Μελένιας μου έδωσε πρόσφατα την έμπνευση για το πως να αξιοποιήσω το τελευταίο πακέτο με τορτίγιας που είχε μείνει στο ντουλάπι μου, ύστερα από δίμηνη "μεξικανο-μανιο-φαγία".

Χρησιμοποίησα 3 διαφορετικές γεμίσεις, η μία εκ των οποίων δεν χρειάστηκε μαγείρεμα και στο τέλος αρκετά τριμμένα τυριά, αυγό και λίγη κρέμα γάλακτος.

Γέμιση Α
ετοιμες πιπεριές φλωρίνης σε βάζο
ρόκα
φέτα
καρύδια
μισή σκελίδα σκόρδο
μπαλσάμικο
ελαιόλαδο
ρίγανη
πιπέρι
Ψιλόκοψα τις πιπεριές, ρόκα, φέτα, θρυμμάτισα χονδρούτσικα τα καρύδια, ανακάτεψα όλα τα υλικά και τα άφησα να δέσουν οι γεύσεις. Πριν την συναρμολόγηση πρόσθεσα τριμμένο γκούντα.

Γέμιση Β
σπανάκι (αρκετό)
φρέσκα κρεμμυδάκια
πράσσα
κρασί λευκό
άνιθο
αλατοπίπερο, κόλιανδρο, μοσχοκάρυδο
ελαιόλαδο
Σώταρα σε ελαιόλαδο τα πράσσα και τα κρεμμυδάκια, έσβησα με λευκό κρασί, πρόσθεσα το σπανάκι και τα υπόλοιπα υλικά και άφησα να σιγομαγειρευτεί με κλειστό το καπάκι. Στο τέλος άνοιξα την κατσαρόλα και δυνάμωσα τη φωτιά για να φύγουν τελείως τα υγρά. Πριν την συναρμολόγηση πρόσθεσα αρκετό τριμμένο blue cheese και έμμενταλ.

Γέμιση Γ
φρέσκα μανιτάρια
1 κονσέρβα καλαμπόκι
1 μεγάλο κρεμμύδι
1/2 σκελίδα σκόρδο
κόκκινο κρασί
ελαιόλαδο
worcestershire sauce
μαϊντανός
αλατοπίπερο, chillies, πάπρικα, μοσχοκάρυδο, ρίγανη
Σώταρα σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα. Εσβησα με το κρασί και την worcestershire, πρόσθεσα τα μανιτάρια και το καλαμπόκι, τα μπαχαρικά, λίγο ζεστό νερό και άφησα να σιγομαγειρευτούν. Στο τέλος πρόσθεσα και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο. Πριν την συναρμολόγηση πρόσθεσα κεφαλοτύρι, γκούντα και έμμενταλ.


Συναρμολόγηση της Torta de Tortillas

Χρειάστηκα εξτρά τριμμένα τυριά, 1 αυγό, 2 κ.σ.γάλα εβαπορέ και λίγη κρέμα γάλακτος.
Αλειψα με βιτάμ την βάση ενός στρογγυλού πυρέξ και άρχισα να τοποθετώ τις στρώσεις της "τούρτας".
Πάνω από την πρώτη τορτίγια έβαλα την γέμιση σπανακιού με το τύπου ροκφόρ και το έμμενταλ.
Ακολούθησε δεύτερη τορτίγια, η γέμιση με το καλαμπόκι, τα μανιτάρια και τα 3 τυριά και στη συνέχεια τρίτη τορτίγια, που την κάλυψα με τις πιπεριές φλωρίνης και την φέτα.
Συνέχισα με τέταρτη τορτίγια, την γέμιση με σπανάκι, πέμπτη τορτίγια και πάλι την γέμιση με το καλαμπόκι κα τα μανιτάρια και ολοκλήρωσα τις στρώσεις με την έκτη τορτίγια.
Από πάνω έριξα μείγμα τυριών (φέτα, έμμενταλ, γκούντα, παρμεζάνα), ανακατεμμένο με λίγη κρέμα γάλακτος και 1 αυγό χτυπημένο, πάπρικα και αρκετό λευκό πιπέρι.
Τύλιξα την τούρτα κυκλικά με αλουμινόχαρτο και αυτό που περίσσευε το έκλεισα στην πάνω μεριά, κόβοντας με το ψαλίδι όσο περίσσεψε.
Εψησα στους 180ο βαθμούς σκεπασμένη με το αλουμινόχαρτο για 15' και αφού έβγαλα τελείως το αλουμινόχαρτο, δυνάμωσα στους 200ο βαθμούς και συνέχισα το ψήσιμο άλλα 10΄. Περίμενα 20΄ να κρυώσει, πριν την κόψω. Σερβίρεται πολύ εύκολα και διατηρεί το σχήμα της.
Είναι ένα χορταστικό πιάτο χωρίς να γίνεται πολύ βαρύ στη γεύση και στο στομάχι, αρκεί να περιοριστούμε σε μικρό κομμάτι και να μην παρασυρθούμε από την λαιμαργία, γιατί ναι μεν έχει σαν κύριο συστατικό τα λαχανικά, αλλά έχει και πολλά τυριά και υδατάνθρακες από τις στρώσεις των τορτίγιας.

11 comments:

Unknown said...

Μμμμ
Μπορώ να έχω μία με σκέτο (Β);

Juanita La Quejica said...

Βεβαίως!

Μελενια said...

Τέλειο! Για μένα μια'απ'ολα'

Μαριλένα said...

πω πω!!
το μονο προβλημα ειναι, πως θα περιμενω να κρυώσει;
:))

Juanita La Quejica said...

Μελένια, χάρη σε εσένα και στην συνταγή σου έγινε η τουρτίτσα μου, οπότε και την φάγαμε στην υγειά σου! Δικαιούσαι λοιπόν διπλό κομμάτι!

Μαριλένα μου, εγώ να σου πω την αλήθεια πετάχτηκα μέχρι το φούρνο για να μην μπω στον πειρασμό, χιχι! Γιατί πέρισυ είχα από ανυπομονησία καταστρέψει μια πουτίγκα ψωμιού με σπανάκι και δεν ήθελα να έχει την ίδια κατάληξη η τορτιγιοτουρτίτσα.

Gianni said...

Αν έχω καταλάβει πάντα έχεις απόθεμα τορτίγιες σπίτι.
Όχι τίποτε άλλο αλλά νομίζεις πως έχουν όλοι :)
Γι αυτό και οι σημερινές σου συμβουλές;

Juanita La Quejica said...

Αφού σου έδωσα και εναλλακτική με πιττούλες! Ούτε πίττες δεν έχεις στην κατάψυξη; Εμείς πάντα, σουβλακόπιττες αλλά και τις μικρές που κρατούν καιρό στην κατάψυξη. Και συχνά αραβικές στο ψυγείο.
Οσο για τορτίγιας, η αλήθεια είναι ότι τους τελευταίους μήνες υπάρχει πάντα απόθεμα στο ντουλάπι και όλο και κάτι βρίσκεται για να τις γεμίσουμε σε μια ώρα λιγουρίτσας.
Εύκολο σπιτικό junk, snack, όπως θες πες το.

Gianni said...

Τίποτε λέμε! Ούτε πίττες!
Ούτε αραβικές ούτε τίποτε τέτοιο.
Ακόμη και ψωμί σπάνια πέρνω σπίτι.
Όλα αυτά τα τσακίζω έξω.

Sefa said...

Me gustaria conocer esta receta, la subiria a mi blog tiene una pinta estupenda, te importaria mandármela?.
Te doy las gracias, un abrazo.SEFA

elie said...

Δείχνει τόσο λαχταριστή!

Juanita La Quejica said...

Espero que lo disfrutes Sefa.
Elie, πράγματι, βγήκε πολύ νόστιμη και άντεξε και 2-3 μέρες.