Friday, July 17, 2009

¡¡¡¡¡Grupo Compay Segundo!!!!!



Όσοι βρεθήκαμε χθες βράδυ στο κατάμεστο Badminton θυμηθήκαμε με συγκίνηση και ενθουσιασμό τις δυνατές στιγμές των πρώτων συναυλιών των Buena Vista Social Club στο Λυκαβηττό, το 1997 ή 98, την εποχή της δόξας του Ibrahim, του Rubén, του Pío Leyva και της Omara Portuondo.

Τον Compay Segundo μας στέρησε ο σεισμός του 99 την ευκαιρία να τον χαρούμε από κοντά, έμειναν όμως οι γιοι του και οι συνεργάτες του για να συνεχίσουν την ιστορία του και να κάνουν αγαπητή στον κόσμο την παραδοσιακή μουσική της Κούβας.

Οι δύο γιοι του, ο Salvador στο κόντρα μπάσσο και ο Basilio στη δεύτερη φωνή (ακουλουθώντας τα μουσικά αχνάρια του πατέρα του) μαζί με τον εκπληκτικό Chiquitito που πραγματικά έδωσε "ρέστα" στο armónico, τον απίστευτο διασκεδαστή τραγουδιστή-ψυχή της συναυλίας Hugo Garzón στην πρώτη φωνή και τους υπόλοιπους συνεργάτες στα κρουστά, στα κλαρινέτα και στην κιθάρα, κατάφεραν και σήκωσαν όρθιο το κοινό να χορεύει, να τραγουδά και να χτυπά ξέφρενα παλαμάκια την τελευταία μισή ώρα της συναυλίας, υπό τους ήχους του Chan Chan και της κουρασμένης από τους πολλούς πελάτες Τula που αποκοιμήθηκε χωρίς να σβήσει το κερί και έπιασε φωτιά στο δωμάτιο αλλά και στις καρδιές όσων παρακολούθησαν αυτήν την συναυλία στο Badminton.

Την Δευτέρα έκλεισαν 6 χρόνια από την ημέρα που ο Compay αποχώρησε πλήρης ημερών και έργου, έχοντας όπως έλεγε κάνει ό,τι χρειάζεται ένας σωστός άνδρας, να φυτέψει δηλαδή ένα δένδρο, να γράψει ένα βιβλίο και να αποκτήσει ένα παιδί (εκείνος το παράκανε ελαφρώς και σταμάτησε στα 5!). Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο μνημόσυνο από αυτό που είχαμε την τύχη να πάρουμε μέρος στις 16 Ιουλίου. Αν και σχετικά ακατάλληλος ο χώρος για τόσο ζωντανή χορευτική μουσική, αυτή η βραδιά θα μας μείνει αξέχαστη. Όσοι αγαπούν την κουβανέζικη μουσική και δεν ήρθαν, απλά έχασαν!



(Τα βίντεος από συναυλίες σε άλλες χώρες τους αδικούν, αλλά μιας και απαγορεύεται η φωτογράφιση και η μαγνητοσκόπηση στο Badminton αποφάσισα να σεβαστώ τους κανόνες και έτσι δεν έχω "πειστήρια", παρότι όλοι γύρω μου ήταν εφοδιασμένοι με μηχανές και τραβούσαν συνέχεια.)

No comments: