Tuesday, August 25, 2009

Εκ των υστέρων...

... απλοϊκοί συλλογισμοί ... και το ερώτημα παραμένει ...

Σε ένα έγκλημα, ποιός έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης;

Ποιός ευθύνεται αρχικά;

Ας υποθέσουμε ότι διαπράττεται μια ληστεία μετά φόνου.

Την κύρια ευθύνη έχει ο ληστής που έγινε και φονιάς στην προσπάθειά του να γλυτώσει από την σύλληψη;

Τί ποσοστό ευθύνης φέρει ο κλεπταποδόχος; Αν δεν υπήρχε εκείνος, θα είχε γίνει εξαρχής το έγκλημα;

Η αστυνομία και το κράτος, είναι τελικά οι κύριοι υπεύθυνοι για την απώλεια της ανθρώπινης ζωής; Δεν κατάφεραν να εκπαιδεύσουν έγκαιρα τον πολίτη πριν φτάσει στο σημείο να γίνει ληστής και στη συνέχεια δεν μπόρεσαν να τον εμποδίσουν πριν γίνει δολοφόνος.

Κάπως έτσι βλέπω και το θέμα των πυρκαγιών (όχι ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η άποψή μου, αλλά σίγουρα είναι ένα θέμα που μας ταλανίζει όλους).

Είναι ληστεία της δημόσιας γης -κατά κάποιον τρόπο-, του οξυγόνου που ανήκει σε όλους μας και τελικά ένα είδος φόνου, αφού οι επιπτώσεις στην υγεία μας είναι δραματικές και μοιραίες.

Ποιός πρέπει να κατηγορηθεί ως ο κύριος υπεύθυνος;

Ο άμεσος εγκληματίας, ο εμπρηστής. Χωρίς αμφιβολία.

Το κράτος, που το αποτελούμε όλοι. Η κυβέρνηση, που την εκλέγουμε.

Ή μήπως την κύρια αρχική ευθύνη φέρει ο κλεπταποδόχος;

Πριν 30 χρόνια, δεν υπήρχαν σπίτια για παράδειγμα στον Διόνυσο και στον Άγιο Στέφανο, σπίτια που κάηκαν χθες και θα ξανακαούν αύριο ... υπήρχαν μόνο δένδρα. Κάποιοι τα έκαψαν και κάποιοι αγόρασαν την καμένη γη για να χτίσουν σπίτια. Σήμερα βρίσκονται εν μέσω κρανίου τόπο... γιατί όμως βρέθηκαν εκεί ούτως ή άλλως;

Για μένα είναι ξεκάθαρο.

Οι κύριοι υπεύθυνοι κάθε καταστροφής είναι οι ευσεβείς και νομοταγείς πολίτες, που επωφελούνται της παρανομίας και του εγκλήματος. Οι κλεπταποδόχοι.

Κάηκαν σπίτια; Τρομερό... όλοι ξέρουμε τί σημαίνει να χάνεις την περιουσία σου.

Όμως... καίγονται οι πνεύμονές μας...

Δεν μπορώ παρά να θυμώσω γι αυτούς που φέρουν την μεγαλύτερη ευθύνη, γι αυτούς που σήμερα σκουπίζουν τις στάχτες από τις αυλές τους και κατηγορούν την εκάστοτε -άχρηστη συνήθως μπροστά στις τραγωδίες- κυβέρνηση, που δεν προστάτεψε την περιουσία τους. Μια περιουσία που είναι τελικά η κύρια αιτία της καταστροφής.

(Θα μπορούσα να προσθέσω και τα σενάρια συνωμοσιολογίας... αλλά αυτά για μένα, την απλή και ίσως απλοϊκή πολίτισσα, είναι κάτι που δεν μπορεί να αποδειχτεί. Παραμένω λοιπόν στα σπίτια που χτίστηκαν μέσα στα δάση της Ανατολικής Αττικής, δάση στα οποία κάναμε τις πρώτες οικογενειακές εκδρομές και εξευρενήσεις, πριν 30-35 χρόνια.)

3 comments:

Unknown said...

Βρε ξεκάθαρο είναι...
Αλλά οι νόμοι έγιναν με άλλη φιλοσοφία...
Βλέπεις τους φτιάχνουν κλεπταποδόχοι!

Juanita La Quejica said...

Που είναι εμείς, έτσι;
Προέρχονται από εμάς, επιλέγονται από εμάς.
Θα μου πεις... τί περιθώριο επιλογής υπάρχει;

Unknown said...

Δεν μπορείς να πεις ότι επιλέγονται από εμάς. Αυτή η "συλλογική ευθύνη" είναι η μεγαλύτερη μπλόφα όλων των εποχών. Εγώ ας πούμε που δεν επέλεξα την παρούσα κυβέρνηση και που πολλάκις (και ενεργά) προτείνω εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις, γιατί να ανήκω σε αυτό το "εμάς" και να φταίω;