Tuesday, November 17, 2009

En el último trago - Στην τελευταία γουλιά



Καινούργιο άλμπουμ κυκλοφόρησε η Concha Buika με συνοδεία του Chucho Valdés στο πιάνο και παραγωγό τον Javier Limón. Δυνατό το σχήμα, σε ένα φόρο τιμής στην Chavela Vargas, που θα κλείσει αισίως τα 90 της χρόνια στις 17 Απρίλη.

"Τίμια" θα μπορούσα να περιγράψω την ερμηνεία της Buika στο ομώνυμο τραγούδι του δίσκου "En el último trago". Όμως, μιας και αυτό το τραγούδι στάθηκε η αφορμή να "εμπλακώ" και να προσπαθήσω να εμβαθύνω στον ισπανόφωνο κόσμο, δεν μπορώ να πω ότι η εκδοχή της μου δημιούργησε τα ίδια έντονα συναισθήματα, όπως όταν το πρωτάκουσα από την απλά συγκλονιστική Chavela Vargas.



Έχω την αίσθηση ότι για όσους έχουμε "μυηθεί" στα μεξικάνικα τραγούδια και έχουμε αγαπήσει την γιαγιά Chavela, είναι πολύ δύσκολο να χειροκροτήσουμε με την ίδια θέρμη τους νεότερους που ερμηνεύουν τα τραγούδια που την έκαναν διάσημη, προσπαθώντας να μας περάσουν το δικό τους σύγχρονο στίγμα. Ίσως τελικά η Vargas να είναι ένας αξεπέραστος μύθος μιας άλλης εποχής. Ίσως απλά να χρειάζεται χρόνος για να μάθουμε τους νέους καλλιτέχνες και να μπορούμε να τους χαιρόμαστε σε παλιά ακούσματα. Ίσως θα ήταν πιο εύκολο αν γραφόντουσαν και εξίσου δυνατά καινούργια τραγούδια και δεν είχαν όλοι παγκοσμίως πέσει μετά μανίας στις επανηχογραφήσεις.

Concha Buika & Chucho Valdés - En el último trago

Ας πιούμε την Tελευταία Γουλιά* της Buika σήμερα και ας προσπαθήσουμε να ξεχάσουμε την σκηνή από το La flor de mi secreto του Almodóvar, όταν η Chavela Vargas με το κοκκινόμαυρο πόντσο άνοιξε τα φτερά σαν βασιλικός αητός και μας έκλεισε για πάντα στην αγκαλιά της.

* τελευταία γουλιά --> último trago

3 comments:

claire said...

Σε ευχαριστώ θερμά για τις υπέροχες φωνές και μελωδίες που μου χαρίζεις και πάνω απ όλα μου γνωρίζεις.

Katerina ante portas said...

Προσυπογράφω το σχόλιο της claire!
Μας ανοίγεις παράθυρα ολόφωτα!

Juanita La Quejica said...

Σας ευχαριστώ πολύ κορίτσια για τα σχόλια.
Την ομορφιά πρέπει κανείς να την μοιράζεται.