Thursday, January 21, 2010

Estella, Logroño, Puenta la Reina












Τελικά κατάλαβα τί ήταν αυτό που με ενοχλούσε πάντα στις ταξιδιωτικές περιπλανήσεις της Μάγιας Τσόκλη και δεν μπορούσα να το προσδιορίσω.

Το συνειδητοποίησα χθες βράδυ βλέποντάς την να κινείται σε μέρη που επισκέφθηκα, που προσπάθησα να αγκαλιάσω και να κρατήσω μια εικόνα τους, να εισπνεύσω λίγο από τον αέρα τους.

Μπορεί να δείχνει μια σχετικά σφαιρικά εικόνα ενός αρκετά καλά ενημερωμένου οδηγού, αλλά παραμένει στα επιφανειακά σημεία και πολλές φορές -όπως είχε κάνει με το Μεξικό και κυρίως με την πρωτεύουσα- αν κάτι δεν της αρέσει, τελικά προσφέρει στον θεατή μία πολύ θολή, περιορισμένη και γκρίζα εικόνα της πραγματικότητας.

Της λείπει η ψυχή, η πραγματική έμπνευση, το βάθος. Η προσπάθειά της να προσεγγίσει την όποια αλήθεια του χώρου που βρίσκεται, συχνά μου φαίνεται φτιαχτή. Καθώς δεν δείχνει να έχει και αυθόρμητο χιούμορ (όπως υπάρχει έντονο σε αντίστοιχες εκπομπές του εξωτερικού) και ταυτόχρονα η παρουσίασή της διέπεται από μια δραματοποιημένη σοβαροφάνεια, το αποτέλεσμα προσωπικά δεν με καλύπτει, δεν με πείθει.

Όπως χθες, στον βορρά της Ισπανίας. Στο πρώτο μέρος του camino de Santiago. Estella, Puente la Reina, Logroño... αυτά που είδαμε στην τηλεόραση περιορίζονται σε όσα "πέφτει πάνω τους" ένας βιαστικός τουρίστας που τρέχει μαζί με έναν ξεναγό για να προλάβει να "τσεκάρει" τα βασικά αξιοθέατα ενός τόπου και να μπορεί στη συνέχεια να αναφέρει τα ονόματά τους σαν τρόπαια στις κοινωνικές συναθροίσεις. Και να βάλει υπότιτλους στις φωτογραφίες του.

Αυτό όμως δεν είναι ταξίδι. Είναι απλά ένας τηλεοπτικός ταξιδιωτικός οδηγός χωρίς έμπνευση, με αρκετές μάλιστα και σημαντικές ελλείψεις.

9 comments:

Unknown said...

Δε νομίζω ότι φταίει η Μάγια...
Πάντα το να βλέπεις κάτι σε TV ή ακόμα και φώτο, είναι εντέλως ξενέρωτο σε σχέση με το να το ζείς...
Ακόμα και οι δικές σου φώτος που φαίρνουν αναμνήσεις, είναι λιγότερο έντονες από το να το βιώνεις, εκτός και αν η ανάμνηση είναι πολύ έντονη και δεν έχει ξεθυμάνει...

Juanita La Quejica said...

Συμφωνώ ως προς την περιορισμένη δυνατότητα των φωτογραφιών, ακόμα και των επαγγελματικών.
Διαφωνώ ως προς την Τσόκλη, για τους λόγους που ήδη έχω αναφέρει. Στη συγκεκριμένη περιήγηση μάλιστα λείπουν και σημαντικότατα στοιχεία από τα μέρη που επισκέφθηκε.
Υπάρχουν αντίστοιχες εκπομπές του εξωτερικού που βγάζουν τελείως διαφορετικό αποτέλεσμα, πολύ λιγότερο φτιαχτό.

μαριάννα said...

Το βλέπεις με το μάτι του «ειδικού», γιατί τέτοιος έχεις γίνει στα συγκεκριμένα μέρη. Τα ζεις, τα αγαπάς, τα πονάς, συμμετέχεις, συμπάσχεις, γίνεσαι κομμάτι τους, μιλάς τη γλώσσα τους, νιώθεις τους ήχους και τον παλμό τους. Αφ' ενός.
Αφ' ετέρου, βιώνοντας μία κουλτούρα τέτοια, τόσο εκ των έσω, αποκτάς μια αισθητική που σε κάνει ιδιαίτερα απαιτητική. Λάβε λοιπόν υπ' όψιν σου, ότι εσύ κι εγώ και πολλοί από μας, ταξιδεύουμε από έρωτα, η Τσόκλη κάνει τη δουλειά της. Και την κάνει καλύτερα από πολλούς. Αλλά δεν είναι έρωτας... είναι επαγγελματικό οδοιπορικό. :)

Juanita La Quejica said...

Επαγγελματικό;
Χμ... στην Estella δεν αναφέρθηκαν τα δύο πιο βασικά κτίσματα της πόλης, η δεύτερη και τρίτη φωτογραφία.
Στην Puente la Reina δεν αναφέρθηκε το πιο παράξενο και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, ο Εσταυρωμένος (όχι στην κεντρική εκκλησία που έδειξε που θα μπορούσε να είναι και εντελώς αδιάφορη ως θέμα) με τον σταυρό σε αυτό το μοναδικό σχήμα (που έχει να κάνει με τέκτονες κλπ), στην πρωτελευταία φωτογραφία. Και πάει λέγοντας... μην πιάσουμε και το οδοιπορικό στο Μεξικό, το τόσο πολύ αρνητικά ειδωμένο.
Δεν περιμένω έρωτα... απλά κάτι πιο αληθινό, πιο ουσιαστικό.

μαριάννα said...

Μα όταν λέω επαγγελματικό, δεν εννοώ άψογο. Καταλαβαίνω πολύ καλά τι λες. Απλά έστω και με λάθη ή παραλείψεις, είναι ποιοτικά οδοιπορικά, που δεν τα κάνει κανένας άλλος. Και μέσα στο ατέλειωτο τηλεοπτικό σκουπιδαριό, είναι όαση τα ταξίδια της. Να κάτι που μπορείς να κάνεις ιδιωτικά μέσω του blog και του you tube! Με τη φωτογραφική σου μηχανή και μια κάμερα, ντύνοντάς τα και με τις μουσικές σου, θα μας ταξιδεύεις μοναδικά! Και πού ξέρεις; Μπορεί να σε ανακαλύψει και κανένα ευαίσθητο κανάλι τηλεόρασης. Λέμε τώρα... ;)

Καλημέρα!

Juanita La Quejica said...

Αν δεν είσαι μπλεγμένος σε πολιτικά παιχνίδια και με αντίστοιχες διασυνδέσεις... στην Ελλάδα ζεις, δεν υπάρχει ελπίς!
Δυστυχώς το κομπιούτερ μου δεν έχει πρόγραμμα και δυνατότητα να φτιάχνω βίντεος και βλέπω πλέον ότι είναι σημαντική έλλειψη αυτό, το να μπορείς να κάνεις ένα αρχικό στοιχειώδες μοντάζ.
Βρήκα ένα άρθρο που μπορεί να σε ενδιαφέρει, σχετίζεται με την αγάπη σου για την ποίηση.
http://www.lanacion.com.ar/nota.asp?nota_id=1224206
"¿Quién dice que la poesía es inútil?"
Καλό Σαββατοκύριακο Μαριάννα μου.

Katerina ante portas said...

Eγώ πάλι γιατί έχω την αίσθηση ότι ορισμένα μέρη για τα οποία ομιλεί συνοπτικά δεν τα έχει η ίδια επισκεφθεί..Μπορεί να έστειλε πχ το συνεργείο και εκείνη να έμεινε στο ..Ξενοδοχείο να κοιμηθεί! Μετά κάνει το σπικάζ. Με τα χρόνια εμπειρίας, αυτό είναι πιις οφ καιηκ για αυτήν!!:)

claire said...

Jua Hola !Μήπως το προγραμμα επεξεργασιας βιντεο λέγεται Adobe premiere pro? Αν ναι, το εχω κ ειναι διαθεσιμο, αν κ δεν ξερω να το δουλευω. Περσι περασα ενα μινι σεμιναριο σεναριου κ το δουλεψαμε αλλα εκτοτε δεν το ξαναεπιασα. Στη διαθεση σου λοιπον...

Juanita La Quejica said...

Claire, muchísimas gracias! Έχω ζητήσει από ένα φίλο κομπιουτερά να έρθει να μου τα συμμαζέψει, αλλά λόγω των γεγονότων του Δεκεμβρίου έμειναν όλα πίσω. Αν χρειαστεί, θα επανέλθω ζητώντας τα φώτα σου. Μέσα σε όλα, έκανα κάποια στιγμή βλακεία το καλοκαίρι και έσβησα και το πρόγραμμα εγγραφής βίντεο, το nerovision.

Κατερινάκι... λες; Δεν μου είχε περάσει από το μυαλό. Όλα είναι πιθανά. Καλή Κυριακή και φιλιά στις 3 χάριτες και στον Τ.