Tuesday, January 05, 2010

Lhasa de Sela



Στην πλημμυρίδα σκαρφάλωσε η Lhasa de Sela με το κεφάλι γεμάτο και την καρδιά να ζητά κι άλλα* που δεν θα μπορέσει όμως να αποκτήσει, καθώς έσβησε πριν λίγες μέρες στο σπίτι της στο Μόντρεαλ από καρκίνο του μαστού, στα 37 της χρόνια.

Νομίζω ότι την πρωτάκουσα κάπου γύρω στο 2000 στο Kosmos 9.36 στο παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο ισπανόφωνο τραγούδι "Los peces en el río", σε μία εκτέλεση πολύ διαφορετική από όσες είχα ακούσει μέχρι εκείνη τη στιγμή και έτσι μου τράβηξε την προσοχή με το άλμπουμ της "La Llorona".

Θυμάμαι κάποιον γνώριμο εκείνης της εποχής να προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν έπρεπε να μας αρέσει η Lhasa, γιατί του φαινόταν ψεύτικη και φτιαχτή η ελαφρά βραχνάδα και η θλίψη στην φωνή της, χαρακτηριστικά που είχαν ενθουσιάσει όσους την ξεχώρισαν σαν τραγουδίστρια αρχικά αλλά και σαν στιχουργό στην συνέχεια.

Έζησε μια αρκετά ασυμβίβαστη και περιπετειώδη ζωή και πρόλαβε να αφήσει το στίγμα της και πέρα από το στενό της κύκλο, καθώς τα τραγούδια και οι ιστορίες της -στα ισπανικά, τα γαλλικά και τα αγγλικά- αγαπήθηκαν από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.



* La marée haute

La route chante
Quand je m’en vais
Je fais trois pas…
La route se tait

La route est noire
À perte de vue
Je fais trois pas…
La route n’est plus

Sur la marée haute
Je suis montée
La tête est pleine
Mais le cœur n’a
Pas assez

Mains de dentelle
Figure de bois
Le corps en brique
Les yeux qui piquent

Mains de dentelle
Figure de bois
Je fais trois pas…
Et tu es là

Sur la marée haute
Je suis montée
La tête est pleine
Mais le cœur n’a
Pas assez.

6 comments:

μαριάννα said...

Κρίμα η καημένη τόσο νέα! Μεξικανός ο πατέρας της ε; Το "La Llorona" της καλό; Δεν το ξέρω...
Καλημέρα και ευχές για περαστικά και γρήγορη ανάρρωση!

apos said...

σοκαρίστηκα όταν το άκουσα. Τη λάτρευα. όπως και εσύ.

feliz 2010.

Juanita La Quejica said...

Μαριάννα μου σε ευχαριστώ για τις ευχές. Άκου το Payande και το Desdeñosa από το La Llorona, μαζί βέβαια με το παιχνιδιάρικο Peces, είναι εξαιρετικά.
Apos, την Lhasa και την Lila Downs τις είχα ξεχωρίσει, ήταν οι αγαπημένες μου από την γενιά μας γιατί έχουν κάτι περισσότερο από μια καλή φωνή. Αν ήδη άρχισαν να φεύγουν... άστα να πάνε φίλε, άστα να πάνε. Καλή Χρονιά!

Me:Moir said...

Λυπάμαι τόσο πολύ. Πραγματικά.

Schrödinger's Cat said...

Δείτε και τη σελίδα http://blogotheque.net/Lhasa-un-au-revoir που περιέχει μερικά βίντεο με -ίσως- τις τελευταίες της εμφανίσεις...

Juanita La Quejica said...

Me:Moir, σε καταλαβαίνω.
Schrödinger's Cat σε ευχαριστώ πολύ για το λινκ.