Wednesday, June 16, 2010

Ισπανοί καλλιτέχνες ενάντια στην ατιμωρησία

H αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης είναι μια ανοιχτή πληγή ακόμα και σήμερα στην Ισπανία.

Στο blog της φίλης Brujita βρήκα το ακόλουθο βίντεο, μέσω του οποίου σπουδαίοι Ισπανοί καλλιτέχνες καταγγέλουν την ατιμωρησία των ενόχων και την μη δικαίωση των θυμάτων κατά τον Ισπανικό Εμφύλιο αλλά και κατά την δικτατορία του Φράνκο.

"Νο tuve juicio, ni abogado, ni sentencia. Mi familia sigue buscándome. ¿Hasta cuándo?"

2 comments:

μαριάννα said...

Όντως συγκλονιστικό. Φυσικά συμμετέχει και η Almudena Grandes, η γυναίκα του Luis García Montero.
Κατάλαβες τώρα γιατί είναι το κόκκινο πανί για το συντηρητικό κατεστημένο στη Γρανάδα; Και γιατί καταδικάστηκε όταν κατήγγειλε τα ασύστολα ψεύδη, λέγοντας «διαταραγμένο» τον καθηγητή Fortes, που ισχυριζόταν μέσα στα αμφιθέατρα τον Λόρκα φασίστα και ότι τον σκότωσαν οι δικοί του;
Στείλ' το βίντεο porfavor στον περσινό καθηγητή σου, που σου έλεγε ότι ο Montero το έκανε επίτηδες για να πάει στη Μαδρίτη μαζί με τη γυναίκα του!!! :)
Και δεν ντρέπονται που τα λένε, επιστήμονες άνθρωποι...

Juanita La Quejica said...

Ο καθηγητής Μαριάννα μου, έλεγε ότι ο Φόρτες είχε ένα δομημένο λόγο και μιλούσε με στοιχεία σχετικά με την πολιτική τοποθέτηση του Λόρκα καθώς και με την οικογενειακή του κατάσταση... είναι αρκετά περίπλοκα τα πράγματα, μακρυά από μένα κάθε συμπέρασμα για τόσο περίπλοκα θέματα. Ούτε καν προσπάθησα. Απλά ενημερώνομαι όσο μπορώ.
Για τον Μοντέρο στα έχω ήδη πει, και αυτοί που μου μίλησαν σίγουρα δεν ήταν φρανκικοί. Δηλωμένοι αριστεροί, αντίθετα.
Προσωπικά δεν πιστεύω γενικά στο άσπρο και το μαύρο, οι άνθρωποι είμαστε πολυδιάστατοι και με πολλές πλευρές, ενδιαφέροντα, ανάγκες κλπ.