Wednesday, January 19, 2011

Τραβηγμένη από τα μαλλιά, θα μπορούσε να είναι Biutiful

Τί μου ήρθε στο μυαλό βλέποντας το Biutiful, την τελευταία ταινία του μεξικανού σκηνοθέτη Alejandro Gónzalez Iñárritu, ισπανικής παραγωγής;

Los lunes al sol, Οι 3 ταφές του Μελκιάδες Εστράδα και μια καταθλιπτική χιλιανή ταινία γυρισμένη σε ένα πάμφτωχο ψαροχώρι που κοβόταν η ανάσα από την έλλειψη ελπίδας, La Fiebre Del Loco.



Θάλασσες μιζέριας, απελπισίας και αδιέξοδου σε μια "άγνωστη" Βαρκελώνη πλημμυρίζουν την κάμερα του Iñárritu σε έναν πνιγηρό ωκεανό ταινίας, που φαίνεται να διαρκεί τόσο πολύ ώστε να μπλοκάρει κάποια στιγμή τον θεατή και να τον κάνει να σκεφτεί "άντε, δεν θα πεθάνει επιτέλους ο πρωταγωνιστής να ξεμπερδεύουμε;"

Πειστικότατος ο Javier Bardem, καταφέρνει και δίνει μια αληθοφανή τραγική διάσταση σε έναν υπερβολικό χαρακτήρα. Εξαιρετικός, ίσως να αξίζει τελικά να ταλαιπωρηθεί κανείς με τόση υπερβολική "μαύρη μαυρίλα" μόνο και μόνο για να μην χάσει αυτήν την ερμηνεία. Ίσως...

Ενδιαφέρουσα περίπτωση -αν και μάλλον παραμένει αναξιοποίητος στο Biutiful- φαίνεται να είναι και ο "αδερφός" καταλανός ηθοποιός Eduard Fernández, που πρόσφατα παρακολουθήσαμε την ιδιόρρυθμη αναζήτησή του για την αγάπη στις νύχτες Πρεμιέρας στο La mosquitera και πιστεύω ότι θα τον ξαναδούμε και στο μέλλον.

10 comments:

Roadartist said...

καλά που μου το είπες...... (έγραψες)...Αρκετή μαυρίλα έχουμε, ας μη φορτωθούμε και άλλη! Εγώ είδα το Λόγο του Βασιλιά..άξιζε να τη δεις..

Καλή μέρα!

apos said...

Tον «αδελφό» δεν τον ήξερα καθόλου. Μια άλλη λεπτομέρεια: η «κόρη» του (θα πρόσεξες μια μικρή προφορά στη γλώσσα) είναι παιδί μεταναστών: Hanaa Bouchaib.

YΓ Οι «3 Ταφές» ταινιάρα όμως...

Juanita La Quejica said...

Την είδα κι εγώ, καταπληκτικός ο Colin Firth, ρόλος πραγματικά για τα μέτρα του.
Εξίσου καλός και ο Bardem στο Biutiful, νομίζω ότι σώζει την ταινία από μόνος του με το μετρημένο παίξιμό του. Αλλά όσο πιο πολύ το σκέφτομαι, τόσο πιο υπερβολικό μου φαίνεται το Biutiful και κυρίως χωρίς κάθαρση.

Juanita La Quejica said...

Πολύ καλή και η μικρή στον ρόλο της, έχεις δίκιο Apos, είχε μια ελαφρά προφορά.
ΥΓ. Σαφέστατα ταινιάρα οι 3 ταφές. Γιατί υπήρχε πολύ έντονο το στοιχείο της κάθαρσης, διέγραψε όλο τον κύκλο.

Unknown said...

Λέμε να πάμε να το δούμε, αλλά έτσι όπως τα περιγράφεις... ΤΡΟΜΑΑΑΖΩΩΩΩ!

Juanita La Quejica said...

Να πάτε. Και μετά να μοιραστείτε μαζί μας τις εντυπώσεις σας.

Stelios said...

Εξαιρετική ταινία. Η καλύτερη του Iñárritu.


Θυμήθηκα σήμερα που τον ξέρω τον "αδερφό". Παίζει επίσης στο "El método" 2005 (Β' αντρικός). Αρκετά καλή ταινία.

Juanita La Quejica said...

Δεν την έχω ακούσει, θα την ψάξω. Μήπως την έχεις σε dvd να μου την δανείσεις;

Pastaflora said...

Θα πάω να την δω την Κυριακή.

Juanita La Quejica said...

Πάρε γερή τζούρα από το φρατζολάκι πριν πας. Περιμένω εντυπώσεις!