Wednesday, February 16, 2011

Ψάχνω την κατάλληλη λέξη - Βρίσκω τον τύπο που θέλω

Ο Παναγιώτης Εμμανουηλίδης -όπως διαβάζω στην ιστοσελίδα Μεταιχμίου- είναι φιλόλογος με μακρόχρονη διδακτική πείρα κυρίως σε δημόσια ελληνικά σχολεία (Γυμνάσια και Λύκεια) και δοκιμασμένος συγγραφέας πολλών βιβλίων, τα περισσότερα από τα οποία αναφέρονται στη διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Πριν λίγες εβδομάδες κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία ένα από τα πιο σημαντικά πνευματικά έργα ζωής του, το πρωτότυπο -και μοναδικό μέχρι στιγμής στην ελληνική βιβλιογραφία- λεξικό "Ψάχνω την κατάλληλη λέξη" , που απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για την εύστοχη χρήση των λέξεων στον προφορικό και στο γραπτό λόγο. Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αναφορά για το γλωσσικό αυτό βοήθημα βρίσκεται στο blog του Νίκου Σαραντάκου.

Ταυτόχρονα, κυκλοφορεί το λεξικό του Παναγιώτη Εμμανουηλίδη "Βρίσκω τον τύπο που θέλω" , που θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει σε όλα τα σπίτια όπου μαθαίνεται και ομιλείται η Ελληνική γλώσσα. Μέσα από αυτό το βοήθημα μπορούμε να λύσουμε τις απορίες που μας δημιουργούνται καθημερινά στον προφορικό και γραπτό λόγο, όπως για παράδειγμα όταν δεν θυμόμαστε την ορθογραφία κάποιας λέξης ή τον σωστό τύπο στον αόριστο κάποιου ρήματος και αναγκαζόμαστε να προσπεράσουμε την λέξη ή το ρήμα που μας καλύπτει, επειδή δεν είμαστε σίγουροι για τον σωστό τύπο τους.

Εύχομαι και είμαι σίγουρη ότι θα είναι καλοτάξιδα τα δύο νέα πνευματικά παιδιά του φιλόλογου και συγγραφέα Παναγιώτη Εμμανουηλίδη. Του Παναγιώτη της Πόπης μου.

2 comments:

Kalliope said...

Σε ευχαριστώ πολύ για το αφιέρωμα Juanitaki, εύχομαι καλή ανάγνωση και καλές γλωσσικές αναζητήσεις σε όσους τα τιμήσουν με την επιλογή τους!

Juanita La Quejica said...

Γράφοντας με ειλικρίνεια, πιστεύω πραγματικά ότι είναι βοηθήματα που απευθύνονται σε όλους μας.
Όχι μόνο σε μαθητές ή σε όσους ασχολούνται επαγγελματικά με τον γραπτό λόγο. Γιατί όλοι μιλάμε, όλοι γράφουμε... και κάνουμε λάθη, αφενός γιατί έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στην γλώσσα από τότε που διδαχτήκαμε τις βάσεις της και αφετέρου γιατί έχουν περάσει και πολλά χρόνια και ξεχνάμε.
Ό,τι πρέπει είναι αυτά τα δύο βιβλία για να λύσουμε πολλές καθημερινές απορίες μας και να βελτιώσουμε λίγο την ποιότητα του λόγου μας (γραπτού και προφορικού).
Και όλα αποσκοπούν σε μια πιο επιτυχημένη επικοινωνία, δεν είναι περιττές πολυτέλειες λοιπόν.