Thursday, May 05, 2011

Κινηματογράφος υπό Κατασκευή

Όπως κάθε χρόνο, το Ινστιτούτο Θερβάντες, σε συνεργασία με τα φεστιβάλ της Τουλούζ και Ντονόστια-Σαν Σεμπαστιάν, παρουσιάζει πέντε λατινοαμερικάνικες ταινίες που συμμετείχαν στο τμήμα Κινηματογράφος υπό κατασκευή των εν λόγω φεστιβάλ.
Ως συνήθως, θα προβληθεί και μια πρόσφατη ελληνική ταινία και στο τέλος της δεύτερης μέρας των προβολών, ο προσκεκλημένος σκηνοθέτης και ο σκηνοθέτης της ελληνικής ταινίας θα συμμετέχουν σε μια συζήτηση.
Φέτος, προσκεκλημένος σκηνοθέτης είναι ο Ντανιέλ Αντράντε (Αυτά δεν είναι βάσανα) από τον Ισημερινό και ο έλληνας σκηνοθέτης είναι ο Σύλλας Τζουμέρκας (Χώρα προέλευσης).
Όλες οι ταινίες έχουν ελληνικούς υποτίτλους.
Σε συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής Φαντασία ΕΠΕ.
Αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, Μητροπόλεως 23, Σύνταγμα, Αθήνα.
Είσοδος ελεύθερη μέχρι να γεμίσει η αίθουσα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

06.05.2011

16:00 Το σκυλόσπιτο (Ουρουγουάη, Αργεντινή, Καναδάς, Ισπανία, 2006, 108 λεπτά) του Μανόλο Νιέτο, με τους Πάμπλο Ριέρα, Μαρτίν Αντξεμιάν, Σέργιο Γκορφάιν, Σοφἰα Νταμπάρκα, Αδριάνα Μπαρμπόσα, Ρίτσαρντ Βέρα, Μάουρο ντε λος Σάντος, Φεδερίκο Σίλβα, Ρίτσαρντ Ντιέγο Τορμπάι, Γκαμπριέλ Πεγιεχέρο, Τσίνο Καρίτος.
Το σκυλόσπιτο είναι ένας χρόνος απ’ τη ζωή του Νταβίντ, ενός 25χρονου νεαρού, τον οποίον ο πατέρας του υποχρεώνει να χτίσει ένα σπίτι σ’ ένα μικρό θέρετρο, κοντά στον ωκεανό και να φέρει σε πέρας το έργο μέσα σ’ έναν χρόνο γεμάτο δυσκολίες από τους εργάτες που το είχαν αναλάβει, άπιστες πρώην φιλενάδες, αποπροσανατολισμένους χίπηδες και χαρακτήρες δύσκολο να μπουν σε μια σειρά.

18.00 Οικογένεια Χελώνα (Μεξικό 2006, 139 λεπτά) του Ρουμπέν Ίμας Κάστρο με τους Χοσέ Άνχελ Μπιτσίρ, Λουίσα Πράδο, Μανουέλ Πλάτα Λόπες, Νταγκομπέρτο Γκάμα.
Παραμονή μιας ιδιαίτερης μέρας και οι οικογενειακοί δεσμοί αποδεικνύονται πολύ εύθραυστοι μπροστά στο συναίσθημα που προκαλεί σε όλους η απουσία ενός μέλους της οικογένειας. Ο θείος Μανουέλ, ένας πολύ ιδιαίτερος άνθρωπος, είναι αποφασισμένος να βοηθήσει τα ανίψια του να ξεπεράσουν την έλλειψη της μάνας και τον γαμπρό του, άνεργο συνδικαλιστή.
Στο σπίτι της μάνας χτυπά η καρδιά εκείνης της νύχτας που θα μπορούσε να σημάνει τη διάλυση της οικογένειας σ’ έναν κόσμο χαμένων ονείρων.
Μια εξαιρετική πραγματεία για την αποσύνθεση του θεσμού της οικογένειας.

20.30 Το ζαχαρένιο παραπέτασμα (Γαλλία, Κούβα, Ισπανία, 2005, 90 λεπτά). Ντοκυμαντέρ της Καμίλα Γκουσμάν Ουρσούα.
Μια κινηματογραφική ακτινογραφία της γενιάς των κουβανών που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν τα χρυσά χρόνια της Επανάστασης. Ο φακός καταγράφει πώς ήταν η παιδική ηλικία αυτής της γενιάς και διερευνά μέσα από μαρτυρίες τι συνέβη όταν τα σοσιαλιστικά καθεστώτα της Ανατολικής Ευρώπης κατέρρευσαν κι άφησαν την Κούβα δίχως συμμάχους, δίχως χρήματα και με μια «ειδική περίοδο» που πυροδότησε άνευ προηγουμένου κοινωνικές αλλαγές στο νησί.

07.05.2011

15.00 Το βιολί (Μεξικό, 2005, 98 λεπτά) του Φρανσίσκο Βάργας Κεβέδο, με τους Άνχελ Ταβίρα, Νταγκομπέρτο Γκάμα, Φερμίν Μαρτίνες, Χεράρδο Ταρασένα, Μάριο ΓΚαριμπάλντι.
Ο κ. Πλουτάρκο, ο γιός του Χενάρο κι ο εγγονός του Λούσιο κάνουν διπλή ζωή. Στη μια είναι ταπεινοί αγρότες και μουσικοί και στην άλλη στηρίζουν ενεργά το αγροτικό αντάρτικο κατά της απολυταρχικής κυβέρνησης. Όταν ο στρατός εισβάλλει στο χωριό, οι επαναστάτες αναγκάζονται να φύγουν τρέχοντας κι εγκαταλείπουν τα πυρομαχικά τους. Εκμεταλλευόμενος την εικόνα του ως άκακου βιολιστή, ο κ. Πλουτάρκο καταστρώνει ένα σχέδιο για να ξαναπάρει τα πυρομαχικά που είναι κρυμμένα στο χωράφι του με τα καλαμπόκια. Η μουσική του ημερεύει τον διοικητή, αλλά πρέπει να πάρει και τα πυρομαχικά…

16.50 Χώρα προέλευσης (Ελλάδα, 2010, 111 λεπτά) του Σύλλα Τζουμέρκα, με τους Αμαλία Μουτούση, Θάνο Σαμαρά, Ιωάννα Τσιριγκούλη, Ερρίκο Λίτση.
Δυο γυναίκες πάνω από ένα μωρό παιδί. Την πρώτη, τη φυσική του μητέρα, η οικογένειά της την κρίνει ακατάλληλη να το μεγαλώσει. Τη δεύτερη, τη θεία του παιδιού, την καλεί να το αναθρέψει και να κάνει ό,τι καλύτερο γι’ αυτό. Είναι η στιγμή της ενδοοικογενειακής υιοθεσίας που αλλάζει για πάντα τη ζωή των μελών μιας οικογένειας και οδηγεί τις τρεις γενιές της (τη γενιά του ’50, τη γενιά της μεταπολίτευσης και τη νεότερη) σε μια σύγκρουση μέχρις εσχάτων. Στα σχολεία, διδάσκεται ακόμα ένα παλιό ποίημα, ο Ύμνος εις την Ελευθερία.

19.00 Αυτά δεν είναι βάσανα (Ισημερινός, 2006, 84 λεπτά) των Αναΐ Χενάισεν και Ντανιέλ Αντράντε, με τους Αμάια Μερίνο, Φρανσίσκα Ρομέο, Πακίτα Τρόγια, Καρολίνα Βαλένσια, Αναΐ Χενάισεν.
Πέντε γυναίκες απ’ το Κίτο, φίλες απ’ τα εφηβικά τους χρόνια, αποφασίζουν μια μέρα να ξανασυναντηθούν μετά από 14 χρόνια. Η Ελένα περιμένει το δεύτερο παιδί της, η Μαρίνα ζει τα βάσανα της απιστίας, η Ντιάνα που χήρεψε μικρή, μοιράζεται τη μοναξιά της με την δεκαπεντάχρονη κόρη της, ενώ η Ταμάρα εξακολουθεί την τρελή ζωή στα μπαρ, ανάμεσα σε άντρες και ναρκωτικά. Θα σ& upsilon;ναντηθούν για να επισκεφθούν την Αλεχάνδρα, που κατατρώγεται από μια αρρώστια. Η ταινία είναι μια ομαδική προσωπογραφία, στην οποία η κάθε ηρωίδα προσφέρει το φως και τη σκιά της παράδοξης κατάστασης της μεσαίας τάξης, σε μια πόλη καρφωμένη στις Άνδεις. Σ’ αυτή την τυχαία και έκτακτη συνάντηση, σ’ ένα πέρα-δώθε ανάμεσα στην ενοχή και την ελπίδα, την μοναξιά και την αδελφοσύνη, τούτες οι γυναίκες θα υφάνουν έναν &t au;άπητα από συναισθήματα που ξεσπάνε καταμεσής της καθημερινής φαινομενικής ρουτίνας.

21.30 Συζήτηση. Οι σκηνοθέτες, Ντανιέλ Αντράντε (Αυτά δεν είναι βάσανα) και Σύλλας Τζουμέρκας (Χώρα προέλευσης) θα μιλήσουν για τις ταινίες τους και για τις εμπειρίες τους στην κινηματογραφία και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις του κοινού. Στον συντονισμό θα είναι ο κινηματογραφιστής και κριτικός κινηματογράφου, & Nu;ίκος Καββαδίας, πρόεδρος της πολιτιστικής εταιρείας «Γυμνός Οφθαλμός».

No comments: