Saturday, October 01, 2011

Άρωμα Γρανάδας στην Αθήνα

«ΤΟ ΨΑΡΙ ΚΑΙ Ο ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ»
9 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΝΑΔΑ


6 Οκτωβρίου – 6 Νοεμβρίου 2011
The Art Foundation (taf)

Η Πρεσβεία της Ισπανίας και το Ινστιτούτο Θερβάντες, μαζί με τον επιμελητή Pablo Berzal, παρουσιάζουν 9 Ισπανούς καλλιτέχνες που εκπροσωπούν τις πιο νέες τάσεις της σύγχρονης ισπανικής τέχνης. Η συλλογική αυτή έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο taf, έναν από τους πιο καινοτόμους και ενδιαφέροντες χώρους του αθηναϊκού πολιτιστικού γίγνεσθαι.
Όλοι οι συμμετέχοντες στην έκθεση προέρχονται από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Γρανάδας που έχει αναδείξει πολλούς αναγνωρισμένους Ανδαλουσιανούς καλλιτέχνες. Σύμφωνα με τον επιμελητή Πάμπλο Μπερθάλ, «η έκθεση διαρθρώνεται σε 9 δωμάτια (site specific) σε καθένα από τα οποία ο κάθε καλλιτέχνης θα προτείνει το ιδίωμά του χωρίς να έχει επιβληθεί κάποιο θέμα συγκεκριμένο. Πρόκειται για τη γνωριμία με τα καλλιτεχνικά projects μιας ομάδας δημιουργών που φοίτησε στο ίδιο πανεπιστημιακό κέντρο και που το μοναδικό κοινό χαρακτηριστικό τους είναι η ποιότητα της δουλειάς τους. Φέρνουμε στην Αθήνα ένα ατόφιο κομμάτι της Ισπανίας, φέρνουμε ένα κομμάτι μιας από τις πιο ζωντανές περιοχές της ισπανικής γεωγραφίας και παρατηρούμε τις αντιδράσεις που προκαλεί στην αθηναϊκή σκηνή.
Οι καλλιτέχνες είναι: Άνχελες Αγρέλα, Πάμπλο Καπιτάν, Παλόμα Γκάμεθ, Μαρίσα Μανθίγια, Χοακίν Πένια Τόρο, Χοσέ Πινιάρ, Μιγέλ Άνχελ Τορνέρο, Αλεχάντρο ντελ Βάγιε και Σαντιάγο Ιδάνιεθ. Αν και στην πλειονότητά τους κάνουν ζωγραφική, στη συγκεκριμένη έκθεση πολλοί επέλεξαν την βίντεο εγκατάσταση χωρίς να αποκλείσουν, ωστόσο, τη ζωγραφική, τη φωτογραφία ή την performance.
Εξάλλου, πρόθεση αυτού του project είναι η άμεση επικοινωνία μεταξύ κοινού και δημιουργών, πέρα και πάνω από τον ρόλο της κριτικής ή της αγοράς της τέχνης καθώς πρόκειται για μια επιλογή «καλλιτεχνών που κοιτάζουν τον κόσμο μας θέτοντας τα ίδια ερωτήματα με οποιοδήποτε σύγχρονο άτομο, και προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις. Στο καλλιτεχνικό τους ιδίωμα περιλαμβάνονται συλλογισμοί πάνω στο ίδιο το καλλιτεχνικό επάγγελμα ή καθαρά αισθητικοί καθώς και θέματα κοινωνικά ή πολιτικά».


Άνχελες Αγρέλα (Ángeles Agrela)
Ούμπεδα (Χαέν), 1966
Πτυχιούχος Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Γρανάδας (1990). Παρουσίασε την πρώτη ατομική της έκθεση στη Γρανάδα (Palacio de los Condes de Gabia) το 1994, και έκτοτε έχει κάνει πάνω από 30 εκθέσεις στις πόλεις Κάδιθ, Θαραγόθα, Σεβίλλη, Κάστρες, Βίγο, Λας Πάλμας ντε Γραν Κανάρια, Αθήνα, Οόστερμπικ, κ.ά.
Έργα της βρίσκονται, μεταξύ άλλων συλλογών, στο Μουσείο Artium, στο Ανδαλουσιανό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Λα Κορούνια και στο Ίδρυμα Ραφαέλ Μπότι.
Πάμπλο Καπιτάν ντελ Ρίο (Pablo Capitán del Río)
Γρανάδα, 1982
Πτυχιούχος Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Γρανάδας (2006) και κάτοχος μάστερ Καλλιτεχνικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου της Βαλένθιας (2008). Συμμετείχε σε πολυάριθμες συλλογικές εκθέσεις, μεταξύ άλλων: «Ikas-art: Α’ Διεθνής Έκθεση Πανεπιστημιακής Τέχνης» το 2008 στο Μπιλμπάο και « La imagen y el animal» (Η εικόνα και το ζώο), το 2010 στη Γρανάδα (Palacio de los Condes de Gabia), με πολλά βραβεία αναγνώρισης του έργου του, το οποίο περιλαμβάνει ζωγραφική, φωτογραφία και εγκαταστάσεις.
Παλόμα Γκάμεθ (Paloma Gámez)
Γρανάδα, 1964
Πτυχιούχος στη Σχολή Καλών Τεχνών της Γρανάδας (1990) και παρουσίασε την πρώτη της ατομική έκθεση το 1998 στην ίδια πόλη. Έκτοτε έχει κάνει ατομικές εκθέσεις στις γκαλερί Magda Bellotti (Μαδρίτη), Sandunga (Γρανάδα) και Milagros Delicado (Κάδιθ). Το 2009 παρουσίασε την έκθεση «Rojo» (Κόκκινο) στο Ινστιτούτο Αμερικής – Κέντρο Damián Bayón, Santa Fe στη Γρανάδα. Το 2001 έκανε την παρέμβαση «Carta de Colo»r (Χρωματολόγιο)στην Casa Encendida στη Μαδρίτη.
Έργα της υπάρχουν σε διάφορες συλλογές όπως η La General της Γρανάδας, των Νομαρχιών της Κόρδοβας, της Κάδιθ και της Χαέν, η Unicaja της Μάλαγας και η Col-lecció Testimoni.
Ζει και εργάζεται στη Μαδρίτη.
Μαρίσα Μανθίγια (Marisa Mancilla)
Γρανάδα, 1972
Πτυχιούχος στη Σχολή Καλλών Τεχνών της Γρανάδας (1995). Δόκτωρ Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Γρανάδας με υποτροφία προ-διδακτορική του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ισπανίας και υποτροφία μετα-διδακτορική της Τοπικής Κυβέρνησης της Ανδαλουσίας. Η επαγγελματική της δουλειά εναλλάσσεται μεταξύ καλλιτεχνικής δημιουργίας και εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας. Η έρευνά της αφορά πρότζεκτ που προσπαθούν να συνδυάσουν τις θεωρητικές σπουδές με τη δημιουργία νέων υλικών. Η τωρινή της απασχόληση αφορά τον συντονισμό και τον έλεγχο της ισπανικής συμμετοχής της διμερούς συμφωνίας μεταξύ του Τμήματος Ζωγραφικής του Πανεπιστήμιου της Γρανάδας και του Τμήματος Τεχνών του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Παρανά (UFP - Βραζιλία). Έχει πραγματοποιήσει πολλές εκθέσεις και έχει επίσης κερδίσει πολλά βραβεία. Διευθύνει, συντονίζει και δίνει μαθήματα κατάρτισης και συμμετέχει σε προγράμματα εκπαιδευτικών καινοτομιών.
Χοσέ Πινιάρ (José Piñar)
Γρανάδα, 1967
Πτυχιούχος Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Γρανάδας (1990). Παρουσιάζει την πρώτη του ατομική έκθεση το 1990 στη Γρανάδα, και έκτοτε έχει κάνει 25 εκθέσεις στη Μαδρίτη, Πάλμα ντε Μαγιόρκα, Λας Πάλμας ντε Γκραν Κανάρια, Χιχόν, Οβιέδο, Οόστερμπικ, Αθήνα, κ.ά. Έργα του βρίσκονται, μεταξύ άλλων συλλογών, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Λα Κορούνια, στο Ανδαλουσιανό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, στο Ίδρυμα Caja της Μαδρίτης και στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης Reina Sofía.
Μιγέλ Άνχελ Τορνέρο (Miguel Ángel Tornero)
Μπαέθα (Χαέν), 1978
Πτυχιούχος Καλών Τεχνών (2001)του Πανεπιστημίου της Γρανάδας. Το 2003 κέρδισε το έγκριτο Βραβείο ABC Φωτογραφίας. Το 2004 κέρδισε το βραβείο υποτροφιών Casa de Velázquez της Μαδρίτης. Έχει εκθέσει στις πόλεις Σεβίλλη, Βαλένθια, Βαρκελώνη, Σάο Πάολο, Παρίσι, Μιλάνο, Λονδίνο, Πόλη του Μεξικού, Μαϊάμι και Μαδρίτη. Θεωρείται ένας από τους καλλίτερους νέους Ισπανούς φωτογράφους.
Το 2007 κέρδισε το πρώτο βραβείο φωτογραφίας Purificación García.
Χοακίν Πένια Τόρο (Joaquín Peña Toro)
Γρανάδα, 1974
Πτυχιούχος Καλών Τεχνών (1997) και Ιστορίας της Τέχνης (1999) του Πανεπιστημίου της Γρανάδας. Έκανε επίσης μαθήματα στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ με τον Τζον Κέιτζ και συμμετείχε σε εργαστήρια με τους Juan Uslé (Χουάν Ουσλέ), Richard Nones, Chema Cobo (Τσέμα Κόμπο) και Daniel Canogar (Ντανιέλ Κανογάρ). Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στη Γρανάδα και στις γκαλερί Sandunga (Γρανάδα) και Sen (Μαδρίτη). Έχει εργαστεί ως εικονογράφος στους ισπανικούς εκδοτικούς οίκους Siruela και Hyperión. Ήταν επιμελητής της έκθεσης του Christian Μ. Walter «Δυο δεκαετίες μεταξοτυπίας, Caja Granada 2007.
Έργα του βρίσκονται, μεταξύ άλλων, και στις εξής συλλογές: Testimonio, La Caixa, Unicaja, Iniciarte Suite, Caja Granada, Grupo Axa, Arte y Naturaleza, Δημαρχείa Γρανάδας, Μοχάκαρ, Βέλεθ Μάλαγα και Χιβραλεόν, IAJ της τοπικής κυβέρνησης της Ανδαλουσίας, Rafael Boti της Νομαρχίας της Κόρδοβας, Εθνική Βιβλιοθήκη.
Αλεχάντρο ντελ Βάγιε (Alejandro del Valle)
Χερέθ ντε λα Φροντέρα (Κάδιθ), 1982
Πτυχιούχος Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Γρανάδας (2008). Έχει συμμετάσχει σε διάφορες συλλογικές εκθέσεις, στο Εσπίριτο Σάντο στη Βραζιλία και στην Αβινιόν στη Γαλλία, και η δουλειά του έχει αναγνωρισθεί μέσω πολλών βραβείων. Το έργο του περιλαμβάνει ζωγραφική, φωτογραφία και εγκαταστάσεις.
Αυτή την περίοδο συμμετέχει στο ερευνητικό πρότζεκτ «Πριμιτιβισμός στη μοντέρνα τέχνη» του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Πολιτισμού της Βαρκελώνης (Πανεπιστήμιο Πομπέου Φάμπρα).
Σαντιάγο Ιδάνιεθ (Santiago Ydáñez)
Χαέν, 1969
Πτυχιούχος Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Γρανάδας (1992). Έχει φοιτήσει στα εργαστήρια των Juan Genovés (Χουάν Χενοβές), Alfonso Albacete (Αλφόνσο Αλμπαθέτε), Nacho Criado (Νάτσο Κριάδο), Fernando Castro Flórez (Φερνάντο Κάστρο Φλόρεθ) και Mitsuo Miura (Μιτσούο Μιούρα). Πραγματοποιεί την πρώτη ατομική του έκθεση το 1995 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νομαρχίας του Αλμπαθέτε. Μέχρι στιγμής έχει εκθέσει περί τις 60 φορές σε διάφορες γκαλερί στη Βαλένθια, Μιλάνο, Τορόντο, Μοντερρέυ, Βερολίνο, Οπόρτο, Γρανάδα, Μόναχο, κλπ.
Έργα του βρίσκονται σε πολλούς δημόσιους οργανισμούς, όπως – μεταξύ άλλων – το Ίδρυμα Botín, το Εθνικό Μουσείο Τέχνης Reina Sofía ή το Ατλαντικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης.
Ζει και εργάζεται μεταξύ Γρανάδας και Βερολίνου.
Πάμπλο Μπερθάλ (Pablo Berzal)
Μαδρίτη, 1967
Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο της Μαδρίτης και αρχιτεκτονική τοπίου στο Πανεπιστήμιο Κομπλουτένσε της Μαδρίτης. Αρχιτέκτονας της Έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης της Μαδρίτης ARCO το 2003 και 2006, διευθυντής του προγράμματος αρχιτεκτονικού πειραματισμού ARCH LAB της Γενικής Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Ανάπτυξης την περίοδο 2002 - 2007.
Έχει συγγράψει πολυάριθμα άρθρα περί τέχνης και αρχιτεκτονικής και έχει διδάξει με την ιδιότητα του προσκεκλημένου καθηγητή στην Σχολή Αρχιτεκτονικής της Μαδρίτης, Σχολή Αρχιτεκτονικής του Γιουκατάν, Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου UNAM (Μεξικό), Σχολή Καλών Τεχνών της Γρανάδας και στο Ανώτατο Ινστιτούτο Τέχνης της Μαδρίτης.
Ως καλλιτέχνης πολυμέσων έχει πραγματοποιήσει πολλές εκθέσεις και performances τόσο ατομικές όσο και με την ομάδα Tumulto στη Μαδρίτη, Σεβίλλη, Γρανάδα, Καρθαγένη και στην Αθήνα.
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα όπου ίδρυσε το El Estudio AMMEBA. Από το 2009 έχει επιμεληθεί 9 εκθέσεις.

The Art Foundation (taf)
Από την ίδρυσή του το 2008, το The Art Foundation, taf, στην ιστορική και κεντρική περιοχή των Αθηνών, το Μοναστηράκι, έχει αναπτύξει μια έντονη και πολύπλευρη πολιτιστική δραστηριότητα με σκοπό να ευνοήσει τον διάλογο μεταξύ των καλλιτεχνών, των επιμελητών και του κοινού, και να προωθήσει τη σύγχρονη ελληνική και διεθνή τέχνη. Μέσω εκθέσεων, προβολών, μουσικών και θεατρικών εκδηλώσεων, μεταξύ άλλων, το The Art Foundation ενδυναμώνει την επαφή με την πιο σύγχρονη τέχνη και γίνεται ένας χώρος δυναμικός και ανοιχτός στο διάλογο.
Το taf αναπτύσσεται γύρω από ένα ανοιχτό αίθριο και αποτελείται από τρία κτίσματα που φιλοξενούν τους εκθεσιακούς χώρους δημιουργώντας έτσι ένα σύνολο που το διακρίνει η ιστορική του αξία (χρονολογείται από το 1870). Η πρωτοτυπία του χώρου δημιουργεί το πλαίσιο για τις προτάσεις επιμελητών και καλλιτεχνών και την άμεση συμμετοχή του κοινού.

The Art Foundation (taf)
Νορμανού 5 (Μετρό: Μοναστηράκι)
Ωράριο: Δευτέρα-Σάββατο 13:00-00:00 Κυριακή 14:00-00:00
Εγκαίνια: Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στις 20:30
Τηλ. 210 3238 757
www.theartfoundation.gr

Πληροφορίες:
Πρεσβεία Ισπανίας
Τηλ. 210 9213 123 (εσ. 29)
emb-esp@otenet.gr miguel.fbelmonte@maec.es

Επιμελητής
pablo@ammeba.org

No comments: