Thursday, December 22, 2011

Η περικάνα και το έθιμο του «δείπνου του φτωχού»

Αναδημοσίευση του άρθρου του αγαπητού φίλου Emmanuel Vinader, από το ispania.gr:

Οι Ισπανοί λέμε συνήθως ότι τα Χριστούγεννα αρχίζουν στις 22 Δεκεμβρίου, όταν τα παιδιά του Σχολείου San Ildefonso ανακοινώνουν τραγουδιστά τα νούμερα που κληρώνονται στην ειδική χριστουγεννιάτικη κλήρωση του Κρατικού Λαχείου. Πολλά τηλεοπτικά κανάλια και ραδιοφωνικοί σταθμοί μεταδίδουν την κλήρωση σε όλη τη χώρα, η οποία μπαίνει επισήμως σε χριστουγεννιάτικη διάθεση.
Στην πόλη μου, στο Αλκόι, και τα γύρω χωριά όμως, γιορτάζουμε τον ερχομό των Χριστουγέννων λίγες ώρες πριν με ένα έθιμο που το λέμε «la cena del pobre» (το δείπνο του φτωχού). Παλιά, το βράδυ της 21 Δεκεμβρίου (παραμονή της μεγάλης κλήρωσης) οι νοικοκυρές ετοίμαζαν ένα ειδικό βραδινό δείπνο για όλη την οικογένεια: την περικάνα. Πρόκειται για ένα πιάτο που αποτελείται από λίγα και φτηνά (τότε!) συστατικά, ιδανικό για ένα ελαφρύ και λιτό βραδινό γεύμα. Ναι, το έθιμο αυτό αποτελεί ένα κάλεσμα ή μάλλον μια πρόσκληση στην καλή τύχη. Αυτό το συγκεκριμένο βράδυ με τέτοιο αυστηρό βραδινό δείχνουμε την «φτώχεια» μας με την ελπίδα ότι αύριο, στην κλήρωση, θα μας πέσει «el Gordo», δηλαδή ο πρώτος λαχνός του Κρατικού Λαχείου. Απαραίτητο φυσικά είναι να έχουμε τα δελτία κοντά μας, πάνω στο τραπέζι.
Στις μέρες μας το παλιό οικογενειακό έθιμο του «δείπνου του φτωχού» έχει εκλείψει από τα σπίτια και είναι αφορμή συνάντησης με φίλους και συναδέλφους. Η τότε φτωχή και φτηνή περικάνα πληρώνεται ακριβά σήμερα στα εστιατόρια και τα μπαρ, και συνήθως συνοδεύεται από τηγανητά αυγά, καλό κρασί, ένα ωραίο επιδόρπιο, καφέ και λικέρ...

Εδώ αφήνω λοιπόν τη συνταγή της περικάνα (για δυο άτομα) που έμαθα πριν πολλά χρόνια από τη γιαγιά μου:
Υλικά:
8 κόκκινες ξερές πιπεριές
300 γρ. μπακαλιάρος παστός (καθαρός από δέρμα και κόκαλα)
1 σκελίδα σκόρδο
παρθένο ελαιόλαδο
μαϊντανός
Εκτέλεση:
1. Σε μια σχάρα βάζουμε λίγες σταγόνες λάδι και ψήνουμε τον μπακαλιάρο και από τις δυο πλευρές του. Όταν είναι έτοιμος τον κόβουμε σε κομματάκια με το ψαλίδι και το αφήνουμε σε ένα πιάτο.
2. Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε λάδι και τηγανίζουμε, μια μια, τις ξερές πιπεριές. Αυτό πρέπει να το κάνουμε σχετικά γρήγορα για να μη μαυρίζουν οι πιπεριές. (Εγώ ρίχνω ζεστό λάδι με ένα κουτάλι στο κομμάτι της πιπεριάς που δεν είναι σε επαφή με το ελαιόλαδο στο τηγάνι).
3. Με το ψαλίδι κόβουμε σε κομμάτια τις πιπεριές τηγανιτές και αφαιρούμε τους σπόρους.
4. Βάζουμε τις πιπεριές σε ένα μπολ και προσθέτουμε τον μπακαλιάρο, τον μαϊντανό και το σκόρδο ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε άφθονο λάδι και, τέλος, ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.
Το μικρό μυστικό μου: Η περικάνα μας θα γίνει πιο νόστιμη αν την αφήσουμε, πριν την κατανάλωση της, μία ή δυο μέρες σε ένα σκεπασμένο τάπερ και την ανακατεύουμε κάπου κάπου.
Καλή σας όρεξη και καλές γιορτές!

No comments: