Friday, December 23, 2011

Πολιτισμική απόρριψη των McDonald´s στη Βολιβία



Ας διαβάσουμε με ενδιαφέρον την μικρή πικρή ιστορία των McDonald´s ... πού άραγε;

Bolivia - McDonald´s se fundió por desinterés del público y cierra todos sus locales

Στην Βολιβία. Όπου μετά από 14 χρόνια παρουσίας εκεί, σειρά από ακριβές διαφημιστικές καμπάνιες και όλα τα σχετικά, η αλυσίδα αναγκάστηκε να κλείσει 8 μαγαζιά στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, δηλαδή στην La Paz, την Cochabamba και την Santa Cruz de la Sierra.

Πρώτη φορά τα McDonald´s σε παγκόσμιο επίπεδο αναγκάζονται να κλείσουν τα υποκαταστήματά τους σε μια χώρα, ύστερα από παρουσία και προσπάθειες περισσότερων από 10 χρόνων, που έχουν στεφθεί με πλήρη οικονομική αποτυχία.

Όσο για την Βολιβία, έγινε η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που δεν λειτουργούν McDonald´s στο έδαφός της.

Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει τους αντίστοιχους ΓΑΠ της Λατινικής Αμερικής, να έχουν ξεπουλήσει στην πολύπαθη αυτή γωνιά του κόσμου τον φυσικό πλούτο σε πολυεθνικές και να στενάζουν οι άνθρωποι από την ανέχεια, αλλά τουλάχιστον είναι ένα πρώτο βήμα αντίδρασης του κόσμου ενάντια σε εταιρείες ξένων ενδιαφερόντων που δεν βοηθούν στην πραγματική οικονομία του τόπου, προσπαθώντας ταυτόχρονα να "επιβάλλουν" συνήθειες ξένες προς την κουλτούρα και την ιστορία του κάθε λαού.

Στο άρθρο δίνεται μεγάλη έμφαση στην πολιτισμική απόρριψη των Βολιβιάνων στο γρήγορο φαγητό. Γι αυτόν τον λόγο γυρίστηκε ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκυμαντέρ, που αναφέρεται στα αίτια της αποτυχίας των McDonald´s στην Βολιβία. Ύστερα από έρευνες από επιστημόνες διαφόρων ειδικοτήτων, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι το σημαντικότερο πρόβλημα δεν βρίσκεται τόσο στην γεύση των χάμπουγκερς όσο στο όλο σκεπτικό του "ξεπετάγματος" κατά την προετοιμασία του φαγητού. Για τους Βολιβιάνους η ποιότητα πηγαίνει χέρι χέρι με τον χρόνο. Το καλό και θρεπτικό φαγητό χρειάζεται -επιπλέον των καλών υλικών- χρόνο και φροντίδα για να μπορέσει έτσι να προσφέρει ό,τι το καλύτερο στους καταναλωτές.



Quebró McDonalds en Bolivia: Allí si hay Amor por la Madre Tierra y por los niños

El país en el que las empanadas tumbaron a McDonald's

Un documental estudia por qué McDonald's ha abandonado Bolivia

Documental revela por qué McDonald’s quebró en Bolivia

1 comment:

Unknown said...

Έχουν μια κάποια σοβαρότητα οι βολιβιανοί, δεν μπορώ να πω... Εμείς πάλι... wash'n'go και στο φαγητό :/