Monday, June 04, 2012

"Μαύρο Ψωμί"



"Μαύρο Ψωμί"
6 Ιουνίου, 19:30

Η Πρεσβεία της Ισπανίας και το Ινστιτούτο Θερβάντες παρουσιάζουν την πρεμιέρα στην Ελλάδα της ισπανικής ταινίας "Μαύρο Ψωμί" (2010, 108´) του σκηνοθέτη Αγουστί Βιγιαρόνγκα. Η ταινία βραβεύτηκε με 9 βραβεία Γκόγια 2011 μεταξύ των οποίων καλλίτερης ταινίας και καλλίτερου σκηνοθέτη, 15 βραβεία Gaudí 2011 και το Αργυρό Κοχύλι καλλίτερης ηθοποιού του Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν 2010.

Πριν την προβολή, ο ιστορικός του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Πατρών Δημήτρης Φιλιππής, θα κάνει μια σύντομη εισαγωγή πάνω στην ιστορική περίοδο που πραγματεύεται η ταινία.

Στα καταλανικά με ελληνικούς υπότιτλους
Αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες Μητροπόλεως 23, Αθήνα.
Είσοδος ελεύθερη μέχρι πλήρωσης των θέσεων.

Pa negre, Pan negro, Black bread

Pa negre, lo que se pierde entre guerras y mentiras



Μαύρο Ψωμί (2010, 108´)

Σκηνοθεσία: Αγουστί Βιγιαρόνγκα
Ηθοποιοί: Φρανσέσκ Κολομέρ, Μαρίνα Κόμας, Νόρα Νάβας, Ροζέρ Κασαμαγιόρ, Λουίσα Καστέγ, Μερσέ Αράνεγα, Μαρίνα Γκατέγ, Ελίσα Κρεουέτ..

Η ταινία, βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα και σε άλλα έργα του συγγραφέα Έμιλι Τεϊσιδόρ, αποφεύγει την ηθογραφία και το χρονογράφημα για να επικεντρωθεί στους χαρακτήρες των ηρώων και τα αισθήματά τους, μέσω των οποίων σκιαγραφούνται οι τρομακτικές συνέπειες του ισπανικού εμφύλιου πολέμου.

Ο σκηνοθέτης της ο Αγουστί Βιγιαρόνγκα (Μαγιόρκα, 1953) είναι επίσης ηθοποιός και σεναριογράφος. Εκτός από το Μαύρο Ψωμί, που εκλέχθηκε για να εκπροσωπήσει την Ισπανία ως υποψήφιο για Όσκαρ καλλίτερης ξενόγλωσσης ταινίας (2011), έχει γυρίσει τις ταινίες Πίσω από το τζάμι (1987), 99.9 (1997), Η θάλασσα (2000), Άρο Τολμπούκιν: στο μυαλό του δολοφόνου (2002). Έχει συμμετάσχει σε πολλά κινηματογραφικά φεστιβάλ, όπως το Berlinale, το Φεστιβάλ Καννών και το Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν.

Υπόθεση
Μετά τον ισπανικό εμφύλιο ο Αντρέου, ένα μικρό παιδί από την Καταλονία, βρίσκει στο δάσος τα πτώματα ενός άνδρα και του γιου του. Οι Αρχές θεωρούν αυτουργό τον πατέρα του μικρού και ο Αντρεόυ, για να τον βοηθήσει, προσπαθεί να ανακαλύψει ποιοι είναι οι πραγματικοί ένοχοι. Σε αυτή την αναζήτηση, η παιδική του συνείδηση έρχεται αντιμέτωπη με έναν κόσμο ενήλικο γεμάτο ψέματα.

No comments: