Thursday, November 22, 2012

Όλοι μαζί στην γιορτή αγάπης για την Martha Moreleón!

Το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου, διοργανώνεται μια Γιορτή Αγάπης στο ASCLAYE, στην οποία πρέπει να πάρουμε μέρος όλοι όσοι έχουμε αγαπήσει τις μουσικές αλλά και τους ανθρώπους της Λατινικής Αμερικής .
 
 
 
Η Μεξικάνα -με καρδιά Ελληνίδας- Μάρθα Μορελεόν είναι για περισσότερα από 20 χρόνια η κύρια "πηγή" και το μέσο επαφής -για όσους ζούμε στην Αθήνα- με τους μουσικούς πολιτισμούς της Λατινικής Αμερικής. Βέβαια, η Μάρθα έχει τραγουδήσει εξαιρετικά ακόμα και Χατζιδάκι (σε κάποια αξέχαστα δροσερά βράδια στην Αίγλη), το ρεπερτόριό της είναι τόσο μεγάλο όσο και η καρδιά της.

Νομίζω πως όλοι όσοι μάθαμε αρχικά 5 βασικά πράγματα για την λατινοαμερικάνικη μουσική πριν την είσοδο του ίντερνετ στη ζωή μας, χρωστάμε το μεγαλύτερο μέρος στην Μάρθα Μορελεόν και στις παραστάσεις της, καθώς και στον Βασίλη Σταματίου και στις ραδιοφωνικές εκπομπές του.

Αν δεν υπήρχε η Μάρθα, πώς αλλιώς θα μας δινόταν η ευκαιρία να μάθουμε αλλά και -κυρίως- να ακούσουμε από κοντά τα μουσικά είδη τόσων χωρών; Γιατί μην ξεχνάμε ότι οι χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής έχουν μεν ως κοινό σημείο αναφοράς την επίσημη γλώσσα, αλλά ταυτόχρονα είναι τόσο διαφορετικές, με τόσο όμορφες και μοναδικές μουσικές και στίχους...


Πολύ σημαντικό είναι το ότι η Μάρθα έχει -επιπλέον της ωραίας και καλλιεργημένης φωνής- το χάρισμα αλλά και την διάθεση της μεταδοτικότητας. Δεν ερμηνεύει απλά ένα τραγούδι και τέρμα, όποιος κατάλαβε κατάλαβε... Είναι εξαρχής αποφασισμένη και προετοιμασμένη να βάλει τον θεατή στο κλίμα! Με μελετημένα λόγια, με ολιγόλογες αλλά περιεκτικές εισαγωγές και στη συνέχεια με την γλώσσα του σώματος, περνά το μήνυμα του τραγουδιού.


Αυτό πιστεύω πως είναι και το πιο σπουδαίο της χάρισμα: δεν τραγουδά απλά αλλά μεταφέρει την αίσθηση του πολιτισμού, μέσα από τις ερμηνείες της.


Γι αυτό και δεν βαριέται ποτέ κανείς να την ακούει, ακόμα και αν έχει την τύχη να την έχει παρακολουθήσει σε πολλές δουλειές της κατά τη διάρκεια των 20 και περισσότερων χρόνων που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Κάθε φορά, βλέποντας και ακούγοντάς την κερδίζουμε και κάτι διαφορετικό, κάτι καινούργιο.

Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Υπάρχει λόγος. Τον τελευταίο καιρό η Μάρθα Μορελεόν αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Η Περουβιάνικη κοινότητα της Ελλάδας, με την συμπαράσταση του ASCLAYE και του εστιατορίου El Rincón Mexicano, διοργανώνουν μια γιορτή για να μπορέσουμε να εκδηλώσουμε όλοι την αγάπη και την συμπαράστασή μας στην Μάρθα και να της ευχηθούμε Καλή Δύναμη και Καλή Επιτυχία στον αγώνα της!

Της το οφείλουμε, για όλα όσα απλόχερα μας έχει προσφέρει σαν καλλιτέχνης, σαν καθηγήτρια και σαν άνθρωπος! Μακάρι η θετική ενέργεια που δίνει πλουσιοπάροχα όλα αυτά τα χρόνια να της επιστραφεί από την Ζωή, γιατί το αξίζει! Το εύχομαι ολόψυχα!

Ραντεβού λοιπόν το πρώτο βράδυ του Δεκεμβρίου στο ASCLAYE, γιατί δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε να πούμε ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε αυτούς που με το έργο και την παρουσία τους έχουν ομορφύνει την ζωή μας.

No comments: