Thursday, February 21, 2013

Κουνουπίδι Σεβιγιάνικο - Coliflor esparragá

Κουνουπίδι Σεβιγιάνικο "Εσπαραγγάδο"

Το κουνουπίδι είναι ένα λαχανικό που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στην κουζίνα μας με πολλούς τρόπους και να μην περιοριζόμαστε μόνο στο βρασμένο, σαν σαλάτα.
Τα πρώτα χρόνια του έγγαμου βίου μας έκανα τακτικά ένα γκρατέν κουνουπιδιού, με πολλά τυριά, αλλαντικά, αυγά και κρέμα γάλακτος. Νιάτα, αντέχουν στα πολλά λιπαρά και στις εξτρά θερμίδες!
Έβγαινε νοστιμότατο και είχε αρκετή επιτυχία στις φιλικές συγκεντρώσεις.
Όμως, ακόμα θυμάμαι τον πατέρα μου -σαν μεγαλύτερο και πιο παραδοσιακό στις γεύσεις- να γκρινιάζει ότι κατέστρεφα τόσα πολλά υλικά μόνο και μόνο για να προσπαθήσω να καλύψω την ... "κουνουπιδίλα"!
Η πεθερά μου συνήθιζε να φτιάχνει κουνουπίδι καπαμά, με πελτέ ντομάτας. Συμπαθητικό, αλλά ελαφρώς βαρετό για τα δικά μου γούστα.
Την λύση για νόστιμο πιάτο κουνουπιδιού αλλά χωρίς πολλά λιπαρά μου έδωσε πρόσφατα η Marga Barros στο Εργαστήρι της Κουζίνας του Ιβηρικού Νότου  του Abanico, με μια παραδοσιακή συνταγή της Σεβίλλης, "εμπλουτισμένη" ελαφρώς με γαδιτάνικες επιρροές.

Υλικά
- 1 κουνουπίδι
- 4 σκελ.σκόρδο
- 2 φύλλα δάφνης
- 3 φέτες ψωμιού
- καπνιστή πάπρικα
- αλάτι
- ελαιόλαδο
- νερό

Προετοιμασία
- Βράζουμε σε αλατισμένο νερό το κουνουπίδι κομμένο σε μπουκετάκια, αφαιρώντας τα χονδρά κομμάτια του κορμού. Από την στιγμή που βράζει το νερό και προσθέτουμε το κουνουπίδι, υπολογίζουμε γύρω στα 7 λεπτά μαγειρέματος, να μαλακώσει ελαφρά. Αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσει καλά και στο τέλος το στεγνώνουμε και με λίγο χαρτί κουζίνας. Κρατάμε λίγο από το νερό που έβρασε.
- Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο και φτιάχνουμε ένα σοφρίτο με τα σκόρδα, τα φύλλα δάφνης και τις φέτες του ψωμιού. Προσέχουμε να πάρουν λίγο χρώμα αλλά να μην καούν τα υλικά.
- Στην μουλινέτα ή στο μίξερ βάζουμε το σοφρίτο με λίγο από το νερό του κουνουπιδιού που κρατήσαμε (γύρω στις 5 κουταλιές σούπας) και το λειώνουμε.


- Βάζουμε στο τηγάνι το κουνουπίδι με λίγο ελαιόλαδο.


- Προσθέτουμε το λειωμμένο μείγμα του σοφρίτο μας.

 
- Ρίχνουμε την καπνιστή πάπρικα (την οποία θα μπορούσαμε και να έχουμε τσιγαρίσει σε χαμηλή φωτιά αρχικά, πριν βάλουμε το κουνουπίδι στο τηγάνι, για να βγάλει όλα της τα αρώματα)


- Αφήνουμε να τσιγαριστεί το φαγητό για λίγα λεπτά σε χαμηλή φωτιά και να ανακατευτούν οι γεύσεις. Ελέγχουμε αν είναι αρκετό το αλάτι.


- Σερβίρουμε, στολίζοντας με κλαδάκια μαϊντανού. Τρώγεται ζεστό αλλά και κρύο. Η κλασσική συνταγή της Σεβίλλης δεν έχει το ψωμί, το οποίο προσθέτουν στο Κάντιθ.


Coliflor Esparragá

Ingredientes
1 coliflor
Agua
4 dientes de ajo
2 hojas de Laurel
1 cucharada de Pimentón
3 rodajas de pan pequeñas
Aceite de Oliva
Sal

Preparación
1. Cocer en abundante agua con un puñadito de sal, la coliflor cortada en ramas, desechando los tallos más duros. Una vez cocidas, escurrir bien.
2. En una sartén poner un buen chorreón de aceite de oliva virgen y hacer un sofrito con los ajos, las dos hojas de laurel y las rebanadas de pan.
3. Apartamos el sofrito cuando haya cogido color para que no se queme, guardamos el aceite.
4. Ponemos en el vaso de la batidora el sofrito con un poquito de agua lo picamos todo y lo reservamos.
5. Freímos con el fuego muy bajo, la cucharada de pimentón (el pimentón se quema muy fácilmente).
6. Agregamos rápidamente la coliflor que tenemos reservada y la movemos y la vamos chafando con el tenedor de madera, seguidamente echamos el sofrito que hemos picado en la batidora.
6. Dejamos que se fría durante unos minutos la coliflor con cuidado no se pegue, probamos de sal. Y ya está lista para comer.

No comments: