Tuesday, February 12, 2013

Η Κουζίνα του Περού στην HO.RE.CA. 2013

Η εξαιρετική μαγείρισσα και φίλη Julia Pujalla de Bassi,  σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Περού στην Αθήνα,  ετοίμασε και παρουσίασε στην 8η Διεθνή Έκθεση HO.RE.CA. 2013  και στο ελληνικό κοινό κάποια από τα παραδοσιακά πιάτα του Περού.

 
Η Julia έφτιαξε causa rellena, ceviche, ají de pollo, chupe de camarones και το γλυκό suspiro limeño. Κεντρικό υλικό της ήταν η πατάτα -ένα από τα πιο σημαντικά προϊόντα του Περού και ίσως η μεγαλύτερη συνεισφορά του στον υπόλοιπο κόσμο- που φυτρώνει σε 3.000 ποικιλίες στην πατρίδα των Ίνκας!

Causa rellena
Chupe de camarones 
Ají de pollo
Suspiro Limeño
Οι "Γαστρονομικοί Λεωφόροι των Εθνών" είναι μία κατηγορία που συμμετέχει εκτός συναγωνισμού στην HO.RE.CA και η βασική υποχρέωση των συμμετεχόντων σεφ των Πρεσβειών Ξένων Χωρών είναι να συμπεριλάβουν δύο Ελληνικά προϊόντα στις συνταγές τους, έτσι ώστε να δείξουν το πώς μπορεί να υπάρξει "συνύπαρξη και συνεργασία" ακόμα και στην γεύση.

 
 
 
 
 Η Julia Pujalla de Bassi μας δίνει την δική της εκδοχή για το σεβίτσε και έχοντάς το δοκιμάσει αρκετές φορές από τα χέρια της, μπορώ να διαβεβαιώσω για την νοστιμιά του! Πρόκειται για παραδοσιακό πιάτο που τρώγεται κυρίως στα παράλια του Περού.

Ceviche

Σεβίτσε

Υλικά
1 κ.φιλέτο ψαριού
1 κ.χυμός λεμονιού
2 κλαράκια σέλινου, ψιλοκομμένο
1 κ.γλ.τριμμένο τζίντζερ
1 σκελ.σκόρδου λειωμένη
1/2 φλυτζ.ψιλοκομμένος κόλιανδρος
2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
αχί τριμμένο  (το ají είναι το πιο διαδεδομένο μπαχαρικό στο Περού. Αν δεν το έχουμε, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με καυτερή πιπεριά μπούκοβο)
αλατοπίπερο
γαλλικό μαρούλι (στρογγυλό)
καλαμπόκι
καμότε (είδος γλυκοπατάτας)

Προετοιμασία
Βασική προϋπόθεση για ένα καλό σεβίτσε είναι να έχουμε φίλο ψαρά! Το φρέσκο ψάρι είναι το α και το ω γι αυτήν την συνταγή, καθώς το ψάρι δεν μαγειρεύεται σε κάποια εστία φωτιάς, "ψήνεται" μόνο στα υγρά της μαρινάδας του.
Πλένουμε καλά το ψάρι και το κόβουμε σε κυβάκια.
Το βάζουμε σε γυάλινο σκεύος και προσθέτουμε τον χυμό των λεμονιών (που θα μπορούσαμε να αναμείξουμε με χυμό από λάιμς ή από νεράντζια), αλατοπίπερο, σκόρδο, τζίντζερ, κόλιανδρο, σέλινο και αχί.
Το αφήνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες το λιγότερο, πριν το σερβίρουμε.
Το σερβίρουμε πάνω σε μαρούλι, αφού το ανακατέψουμε με τα κρεμμύδια.
Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με καλαμπόκια και γλυκοπατάτες βρασμένα, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια.

 
 
 
 

No comments: