Wednesday, June 19, 2013

Τετάρτη 19 Ιουνίου, η Ημέρα των Ιθαγενών στο 5ο Φεστιβάλ ΛΕΑ

Γιορτάζουμε την Ημέρα των Ιθαγενών μας

Τετάρτη 19 Ιουνίου


Στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας

AugustoRoa• 18:00 Ανακαλύπτοντας τον Αουγκούστο Ρόα Μπάστος με τη Σαπφώ Διαμάντη. Μια προσέγγιση στον συγγραφέα από την Παραγουάη, τη διγλωσσία στην χώρα του μεταξύ ισπανικών και γουαρανί.
Η Σαπφώ Διαμάντη είναι μεταφράστρια και διερμηνέας. Έχει μεταφράσει λογοτεχνικά και φιλοσοφικά έργα κλασσικών και συγχρόνων συγγραφέων από τα γαλλικά και τα ισπανικά.
Στα ισπανικά και στα ελληνικά.

Βιβλιοθήκη «Χουάν Κάρλος Ονέττι» του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας.
Ελεύθερη είσοδος ώσπου να καλυφθούν οι θέσεις.

ElicuraChiuailafporMordzinski
Elicura Chihuailaf.  Φωτ. Daniel Mordzinski
 

 
• 19:30 Γαλάζιος χαιρετισμός απ’ το Κετσουρέουε: Ελικούρα Τσιουαϊλάφ.
Παρουσιάζει η Σίλβα Πάντου
Οι φωνές των ιθαγενών έχουν πάντα θέση στο Φεστιβάλ ΛΕΑ. Αυτή τη φορά, ο Ελικούρα Τσιουαϊλάφ μας γνωρίζει την ινδιάνικη φυλή Μαπούτσε της Χιλής, στο έργο του και στους ινδιάνικους πολιτισμούς της Λατινικής Αμερικής.
Η χορεύτρια Νατάλια Σότο θα παρουσιάσει μια δέηση  των Μαπούτσε.


 
Ο Ελικούρα Τσιουαϊλάφ (Τεμούκο, 1952) είναι ποιητής, δοκιμιογράφος και αρθρογράφος, μια από τις πιο ξεχωριστές φωνές της λογοτεχνίας μαπούτσε της Χιλής. Τα βιβλία του έχουν εκδοθεί τόσο στα ισπανικά όσο και στην μητρική του γλώσσα την Μαπουντουνγκούν. Ξεχωρίζουν τα El invierno y la imagen (1977), En el país de la memoria (1988), En el sueño azul y anti-Dreams (1995) και Kallfv / Blue (2006) με μια ανθολογία της Γκαμπριέλα Κάνοβας. Το 1994 και το 2000 τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου λογοτεχνικού έργου της Εθνικής Ένωσης Βιβλίου και Ανάγνωσης της Χιλής. Είναι μέλος της Χιλιανής Ακαδημίας Γλώσσας.
Η Σύλβα Πάντου έχει διδάξει στο UNAM, είναι πρωτοπόρος στη διδασκαλία της ισπανικής γλώσσας στην Ελλάδα, μεταφράστρια έργων Ιβηροαμερικάνικων ποιητών όπως ο José Hierro, μεταξύ άλλων, απονεμήθηκε το βραβείο Βασίλισσα Σοφία για το σημαντικό έργο της ως ισπανίστριας.


Με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Χιλής και την Διεύθυνση Πολιτιστικών Θεμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών της Χιλής.

Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας.
Είσοδος ελεύθερη ώσπου να καλυφθούν οι θέσεις.

LosdelSur• 20:30 «Περιοδεία» στην Λατινική Αμερική με το συγκρότημα Los del Sur.
Από την Αργεντινή ως το Μεξικό σ’ ένα ειδικό αφιέρωμα στα τραγούδια των ιθαγενών. Μουσική, πάθος και  ταλέντο κάνουν το κοινό ν’ απολαμβάνει τους ρυθμούς της Λατινικής Αμερικής και να εξοικειώνεται μαζί τους και να χαίρεται ένα θέαμα διαφορετικό, γεμάτο ρυθμό και χαρά.
Συμμετέχουν οι μουσικοί:
Αlejandro Díaz από την Χιλή, Herman Mayr από την Αργεντινή, Pedro Fabián Córdova από το Περού, Javier Rico από το Μεξικό. Η Martha Moreleón, τραγουδίστρια με μοναδική χροιά φωνής, επίσης από το Μεξικό,  θα δώσει με την παρουσία της μια ξεχωριστή νότα στο μουσικό μέρος της βραδιάς.
Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας.
Είσοδος ελεύθερη ώσπου να καλυφθούν οι θέσεις.

No comments: