Friday, June 21, 2013

Ισπανία και Ουρουγουάη σήμερα στο 5o Φεστιβάλ ΛΕΑ

Παρασκευή 21 Ιουνίου

Quiroga• 11:30 Εργαστήρι ανάγνωσης και γραφής «Η πικρή γλύκα του Οράσιο Κιρόγα» με την Κλάουδια Κοστάνσο. Συμμετέχουν οι Ελένη Βότση, Ειρήνη Οικονόμου και Ελένη Οικονόμου.
Η Κλάουδια Κοστάνσο, από την Ουρουγουάη, είναι δοκτωρ Ισπανικής Φιλολογίας, καθηγήτρια του Ελληνικό Άνοιχτό Πανεπιστήμιο και συγγραφέας.
Στα ισπανικά και στα ελληνικά. Με την συνεργασία του Ανοιχτού Πανεπιστημίου.
Αίθουσες διδασκαλίας του Ινστιτούτου Θερβάντες.
Είσοδος ελεύθερη ώσπου να καλυφθούν οι θέσεις.

AliciaMariño• 18:30 Διάλεξη Από την δημιουργική φαντασία
στη λογοτεχνία τρόμου από την Αλίθια Μαρίνιο
Η Αλίθια Μαρίνιο είναι δόκτωρ Γαλλικής Φιλολογίας και τακτική καθηγήτρια στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Εκπαίδευσης εξ Αποστάσεως (UNED). Έχει εντρυφήσει στη λογοτεχνία του φανταστικού μέσω διαφόρων συγγραφέων όπως οι Μπόρχες, Πέδρο Αντόνιο ντε Αλαρκόν, Χόφμαν, Πόε, Αντόλφο Μπιόυ Κασάρες, Γκοτιέ και Νοντιέ. Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα και έχει δώσει διαλέξεις για τη λογοτεχνία του φανταστικού, τη γέννηση και την εξέλιξη διαφόρων ευρωπαϊκών θρύλων, τη γαλλόφωνη και την ιαπωνική λογοτεχνία καθώς και για την Ζωρζ Σαντ, και την Φλόρα Τριστάν, μεταξύ άλλων.
Στα ισπανικά. Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας.
Βιβλιοθήκη «Χουάν Κάρλος Ονέττι» του Ινστιτούτου Θερβάντες

Ελεύθερη είσοδος ώσπου να καλυφθούν οι θέσεις.

• 19:30 Εσπερίδα ποίησης με τους Ισπανούς ποιητές Λουίς Αλμπέρτο ντε Κουένκα και Χουάν Βιθέντε Πικέρας, και τον ουρουγουανό ποιητή Χόρχε Αρμπελέτσε.
Παρουσίαση: Βίκτωρ Αντρέσκο
LuisAlbertoCuencaporMordzinski
Luis Alberto de Cuenca
Φωτ. Daniel Mordzinski
Ο Λουίς Αλμπέρτο ντε Κουένκα (Μαδρίτη, 1950) είναι ποιητής, μεταφραστής και δοκιμιογράφος. Διετέλεσε Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης και Υφυπουργός Πολιτισμού της ισπανικής κυβέρνησης. Από το ποιητικό του έργο διακρίνονται, μεταξύ άλλων, οι συλλογές Τα πορτρέτα (1987), Το άλλο όνειρο (1987),  Δίχως φόβο και ελπίδα (2002) και η ανθολογία Κήπος μαγεμένος (1970-2010). Έχει επίσης μεταφράσει πολυάριθμα έργα κλασικής και μεσαιωνικής λογοτεχνίας, έχει δημοσιεύσει κριτικές και δοκίμια και είναι τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας ABC.

Ο Χουάν Βιθέντε Πικέρας (Λος Ντούκες ντε Ρεκένα-Βαλένθια, 1960) είναι ποιητής, σεναριογράφος, μεταφραστής και καθηγητής ισπανικών. Διετέλεσε Διευθυντής Σπουδών του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας και τώρα κατέχει την ίδια θέση στο Ινστιτούτο Θερβάντες στο Αλγέρι. Το έργο του περιλαμβάνει τις ποιητικές συλλογές Η λέξη όταν (1992, Βραβείο Χοσέ Ιέρρο), Οι τόποι της κόμης (1999, Βραβείο Αντόνιο Ματσάδο), Χωριό (2006, Βραβείο Κριτικής της Βαλένθια και Βραβείο Διεθνούς Φεστιβάλ Μεντεγίν), Η ώρα της αναχώρησης (2010, Βραβείο Χαέν), Εγώ στη θέση σου (Εγχειρίδιο γραμματικής και ποίησης, 2012) και Αθήνα (2012, Βραβείο Loewe). Το 2012 του απονεμήθηκε το Βραβείο Μανουέλ Αλκάνταρα για το ποίημά του Το άδειο δωμάτιο στη μνήμη του φίλου και δασκάλου του, Κάρλος Εντμούντο ντε Όρυ.
 
Ο Χόρχε Αρμπελέτσε (Μοντεβίδεο, 1943) είναι ποιητής, δοκιμιογράφος και καθηγητής λογοτεχνίας. Το 1999 του απονεμήθηκε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας της Ουρουγουάης. Είναι τακτικό μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Γραμμάτων της Ουρουγουάης και ιδρυτικό μέλος του Σπιτιού των Συγγραφέων της χώρας του.

Στα ισπανικά και στα ελληνικά.
Σε συνεργασία με των Πρεσβειών της Ισπανίας και της Ουρουγουάης.
Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας.
Είσοδος ελεύθερη ώσπου να καλυφθούν οι θέσεις.

Atchugarry• 20:30 «Κιθάρα απ’ τον Νότο» από τον Μπατίας Ατσουγκάρρι
Ο Ματίας Ατσουγκάρρι (Μοντεβίδεο, 1982) είναι κιθαριστής από την Ουρουγουάη με διεθνή καριέρα. Έχει εκπροσωπήσει την χώρα του σε διάφορα πολιτιστικά κέντρα ανά τον κόσμο και έχει κερδίσει το βραβείο “Sol y Arena” που απονέμει η οργάνωση UNIARTE σε προσωπικότητες του πολιτισμού.
Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ουρουγουάης.
Κοκτέιλ από την Πρεσβεία της Ουρουγουάης.

Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας.
Είσοδος ελεύθερη ώσπου να καλυφθούν οι θέσεις.

No comments: