Tuesday, June 18, 2013

Από τον πορτογαλοτροπικαλισμό στον τροπικαλισμό


 
Με τους Νίκο Πρατσίνη και Debora Pio, στα πλαίσια του 5ου Φεστιβάλ ΛΕΑ

18 Ιουνίου 2013, ώρα 18:00
 
Προσεγγίσεις γύρω από την βραζιλιάνικη ταυτότητα μέσω ιδεολογικών προσδιορισμών σχετικά με την "βραζιλιανοσύνη"- με "δείγματα" από τη λογοτεχνία, τη μουσική, την τέχνη κ.λ.π.
Ο Νίκος Πρατσίνης είναι μεταφραστής και διερμηνέας, συνιδιοκτήτης της μεταφραστικής εταιρείας COM, καθηγητής με μεγάλη πείρα στην προετοιμασία νέων μεταφραστών (Πανεπιστήμιο Μάλαγας, Ελληνοαμερικανική Ένωση, ΕΚΕΜΕΛ, Abanico, inter alia). Έχει μεταφράσει στα ελληνικά Χουάν Ρούλφο, Αδόλφο Μπιόυ Κασάρες, Ουίλιαμ Μπόροουζ, Άλντους Χάξλεϋ, Ν.Ζούδισε, Ζ.Λ. Πεϊσότο και στα πορτογαλικά Κ.Καβάφη, μεταξύ άλλων. Το 2008 κέρδισε το βραβείο λογοτεχνικής μετάφρασης ΕΚΕΜΕΛ-Ινστιτούτο Θερβάντες για το έργο "Αλφανουί" του Ρ.Σ.Φερλόσιο, μετάφραση που έκανε σε συνεργασία με τους μαθητές του από το τμήμα μετάφρασης του Abanico.

H Debora Pio είναι φιλόλογος, πτυχιούχος Βραζιλιάνικης και Πορτογαλικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Γλωσσολογίας, Δόκτωρ Σημειολογίας και Γενικής Γλωσσολογίας. Εργάζεται ως καθηγήτρια πορτογαλικής γλώσσας στο Διδασκαλείο του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Abanico. Είναι γνώστης της μουσικής και κινηματογραφικής κουλτούρας της πατρίδας της τής Βραζιλίας.

Στην Βιβλιοθήκη "Χουάν Κάρλος Ονέττι", του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας.
Στα ελληνικά.
Σε συνεργασία με το Abanico.

Ιβηροαμερικάνικο Φεστιβάλ ΛΕΑ,
Από της 12 έως τις 22 Ιουνίου.
Διοργανωτές: Sol Latino, Instituto Cervantes, Ίδρυμα ¨Μ.Τσάκος¨.

No comments: