Tuesday, July 02, 2013

Εορτασμός της Ημέρας του Μεξικού στο 5ο Φεστιβάλ ΛΕΑ

Η Ημέρα του Μεξικού  γιορτάστηκε ποικολοτρόπως στο 5ο Φεστιβάλ ΛΕΑ.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με ποίηση, στον φιλικό χώρο της Βιβλιοθήκης Χουάν Κάρλος Ονέττι του Ινστιτούτου Θερβάντες. Ο Εδουάρδο Λουθένα έκανε μια σύντομη αλλά περιεκτική αναδρομή στην ποίηση του μεγάλου  μεξικάνου ποιητή Χάιμε Σαμπίνες.


 

Ο Εδουάρδο είναι φιλόλογος, ηθοποιός και ποιητής, καθηγητής ισπανικών και ισπανόφωνης λογοτεχνίας στο Κέντρο Ισπανικής, Πορτογαλικής και Καταλανικής Γλώσσας Abanico. Ένα από τα αγαπημένα του ποιήματα του Σαμπίνες, είναι το ακόλουθο:

PENSÁNDOLO BIEN
Jaime Sabines
(Otros poemas sueltos, 1973-1977)
Me dicen que debo hacer ejercicios para adelgazar,
que alrededor de los 50 son muy peligrosos la grasa y el cigarro,
que hay que conservar la figura
y dar la batalla al tiempo, a la vejez.
Expertos bien intencionados y médicos amigos
me recomiendan dietas y sistemas
para prolongar la vida unos anos más.
Lo agradezco de todo corazón, pero me río
de tan vanas recetas y tan escaso afán.
(La muerte también ríe de todas estas cosas.)
La única recomendación que considero seriamente
es la de buscar mujer joven para la cama
porque a estas alturas
la juventud sólo puede llegarnos por contagio.

Φωτογραφίες: Leonora Moreleón

Tην εκδήλωση για την ποίηση ακολούθησε η τελετή εγκαινίων της έκθεσης φωτογραφίας του Ντανιέλ Μορντζίνσκυ "Από μελάνι και φως", παρουσία του ιδίου, στην αίθουσα εκθέσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες.


Μίλησαν η Νίνα Αγγελίδη (μεταφράστρια έργων συγχρόνων ελλήνων ποιητών) και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας Βίκτωρ Αντρέσκο, ενώ η Μαργαρίτα Λαρριέρα (διευθύντρια του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος) παρουσίασε τον Αργεντίνο φωτογράφο στο κοινό.

Ο  Πρέσβης του Μεξικού στην Ελλάδα, κ. Ταρσίσιο Ναβαρρέτε Μόντες ντε Όκα ερμήνευσε 3 παραδοσιακά τραγούδια της πατρίδας του και παρουσίασε για πρώτη φορά στο κοινό ένα τραγούδι σε δικούς του στίχους και μουσική στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες. Περισσότερες φωτογραφίες και βίντεος μπορεί κανείς να βρεί εδώ.


 

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε το θεατρικό αναλόγιο του έργου Κοιμήσου, μικρούλα, κοιμήσου, της Μεξικάνας Εστέρ Αντρέ-Γκονσάλες, η οποία γράφει θεατρικά έργα και διευθύνει θεατρικά εργαστήρια στην Ευρώπη και στο Μεξικό από το 1990, ενώ παράλληλα διδάσκει υποκριτική.





Το μουσικό μέρος έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο, με την μουσική περιπλάνηση ανά το Μεξικό και την Λατινική Αμερική από την Μεξικάνα -αλλά πολιτογραφημένη πλέον στις καρδιές μας Αθηναία- Μάρθα Μορελεόν και το συγκρότημά της. Περισσότερες φωτογραφίες και τα βίντεος από την συναυλία, μπορεί κανείς να βρεί εδώ.



 

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με Μεξικάνικη γαστρονομική γευσιγνωσία, που διοργανώθηκε με την φροντίδα της συζύγου του Πρέσβη του Μεξικού, Λους Μαρία Ζουρίτα Αγκιλάρ ντε Ναβαρρέτε.


ΥΓ. Πολλά ευχαριστώ στην Leonora Moreleón του Αbanico για την σημαντική βοήθειά της -με φωτογραφίες, βίντεος αλλά και με τις συμβουλές της- κατά την "μεταφορά" και "αποτύπωση" των στιγμών από το 5ο Φεστιβάλ ΛΕΑ στο Sobreviviendo.

Nota: Va mi agradecimiento a Leonora Moreleón de Αbanico por su apoyo -fotos, vídeos y asesoramiento al dar cuenta de los momentos especiales del V Festival LEA en Sobreviviendo.

No comments: