Tuesday, July 02, 2013

"Τιτανομαχίες" με τον Λεονάρντο Παδούρα και τον Πέτρο Μάρκαρη στο 5ο Φεστιβάλ ΛΕΑ

Οι δυο "τιτάνες" του αστυνομικού μυθιστορήματος, ο Κουβανός Λεονάρντο Παδούρα και ο Έλληνας Πέτρος Μάρκαρης, έκαναν μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα κουβέντα με έντονα τα στοιχεία χιούμορ στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, με συντονιστή τον διευθυντή του Ινστιτούτου, Βίκτωρ Ανδρέσκο.
Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κούβας, τις εκδόσεις Γαβριηλίδη και τις εκδόσεις Καστανιώτη.
Ο Πρέσβης της Κούβας Οσβάλδο Χεσούς Κομπάτσο Μαρτίνες ήταν εκεί, πρόθυμος να επικοινωνήσει με το κοινό, ενώ ο Αργεντίνος φωτογράφος Ντανιέλ Μορντζίνσκι δεν σταμάτησε να τραβά φωτογραφίες, αρνούμενος όμως να μας αποκαλύψει ποιός από τους συμμετέχοντες στο 5ο Φεστιβάλ ΛΕΑ του φάνηκε να έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, από φωτογραφικής άποψης!

Π.Μάρκαρης, Αδρ.Μαρτίνες, Βίκτωρ Ανδρέσκο, Λ.Παδούρα

Ντανιέλ Μορντζίνσκι


Ντανιέλ Μορντζίνσκι


 




Ο Πρέσβης της Κούβας Οσβάλδο Χεσούς Κομπάτσο Μαρτίνες  με την Αδριάννα Μαρτίνες



Στα παρακάτω βίντεος μπορούμε να παρακολουθήσουμε το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης  των δύο συγγραφέων, την ανταλλαγή απόψεων για τον τρόπο ζωής στην Ελλάδα  και στην Κούβα, καθώς και για τα δρώμενα στον χώρο του παγκόσμιου αστυνομικού μυθιστορήματος. 

.









Ο Λεονάρντο Παδούρα (Αβάνα, 1955) είναι συγγραφέας, δημοσιογράφος και κριτικός. Έχει γράψει μυθιστορήματα, διηγήματα, σενάρια και δοκίμια. Είναι παγκοσμίως γνωστός για την τετραλογία του «Οι τέσσερεις εποχές» (Ένα άψογο παρελθόν, Άνεμοι της Σαρακοστής, Μάσκες, Φθινοπωρινό τοπίο), με πρωταγωνιστή τον αστυνομικό Μάριο Κόντε. Έχει βραβευτεί, μεταξύ άλλων, με το Βραβείο Χάμετ καλύτερου αστυνομικού μυθιστορήματος (1997, 1998 και 2006), το Καφέ Χιχόν (1995) και το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας της Κούβας (2012). Το μυθιστόρημά του «Ο άνθρωπος που αγαπούσε τα σκυλιά» τον καθιέρωσε ως έναν από τους καλύτερους συγγραφείς σε διεθνές επίπεδο και κέρδισε το Βραβείο καλύτερου ξένου βιβλίου της Ακαδημίας Αθηνών για το 2012.

Ο Πέτρος Μάρκαρης (Κωνσταντινούπολη, 1937), είναι συγγραφέας, μεταφραστής, θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος. Έχει γράψει θεατρικά όπως Η ιστορία του Αλή Ρέτζο (1965) κι έχει μεταφράσει διάσημους συγγραφείς, όπως οι Γερμανοί Μπέρτολτ Μπρεχτ και Γκαίτε και ο αυστριακός Τόμας Μπέρνχαρντ. Ως σεναριογράφος συνεργάστηκε πολλές φορές με τον σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο στις ταινίες Ο Μεγαλέξανδρος (1980), Το βλέμμα του Οδυσσέα (1995), Μια αιωνιότητα και μια μέρα (1998). Έχει, επίσης, γράψει το σενάριο για την τηλεοπτική σειρά Ανατομία ενός εγκλήματος (1991-1993). Η σειρά των αστυνομικών μυθιστορημάτων με πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Κώστα Χαρίτο, που μετράει πια οκτώ τίτλους, έχει γνωρίσει μεγάλη διεθνή επιτυχία και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Το 2012 τιμήθηκε με το 7ο Βραβείο αστυνομικού μυθιστορήματος Πέπε Καρβάλιο για το σύνολο του έργου του και με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Αστυνομικού Μυθιστορήματος 2013 του περιοδικού Le Point. Επί πλέον, τον Αύγουστο θα του απονεμηθεί στην Γερμανία το Μετάλλιο Γκαίτε.

No comments: