Friday, March 14, 2014

4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης «Γυναικεία Κραυγή»

 
Η βία κατά των γυναικών συνιστά θλιβερό φαινόμενο και διόλου εκλείπει από τις σημερινές κοινωνίες, είτε ως ιστορικά παγιωμένη πρακτική είτε ως πρόσκαιρο φαινόμενο κοινονικο-οικονομικό, όπως στην Ελλάδα της κρίσης, όπου σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας μία στις τρεις γυναίκες το 2013 έχει καταγραφεί ως θύμα βίας. Δυστυχώς, λίγες είναι οι φορές που περιπτώσεις άσκησης βίας, είτε σε ατομικό επίπεδο είτε σε συλλογικό --όπως οι μαζικές εξαφανίσεις γυναικών και οι γυναικοκτονίες στο Μεξικό-- φτάνουν στα αυτιά της παγκόσμιας κοινότητας, ώστε να ξεσηκώσουν την κατακραυγή που τους πρέπει.
Το περιοδικό Poeticanet πήρε μέρος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης «Γυναικεία Κραυγή», η 4η διοργάνωση του οποίου πραγματοποιείται κατά τον μήνα Μάρτιο ταυτόχρονα σε 37 χώρες σε όλον τον κόσμο, με θέμα την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Με το ξεκίνημά του στη Δομινικανή Δημοκρατία το 2011 από το Διεθνές Κίνημα Ποιητριών (Mujeres Poetas Internacional), το φεστιβάλ επεκτάθηκε τάχιστα σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική και τον κόσμο. Η ελληνική συμμετοχή έλαβε χώρα εκ νέου στις 13 Μαρτίου στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, η επίσημη προσκεκλημένη, ποιήτρια και φιλόλογος Τασούλα Καραγεωργίου, αναφέρθηκε στην πραγματικότητα της γυναίκας στο απώτερο ελληνικό παρελθόν, σε ένα ταξίδι «Από την Σαπφώ στην Ήριννα» και στην ποίησή τους, σε δικής της μετάφραση.
Στο δεύτερο μέρος, η λατινοαμερικάνικη ποίηση συνδιαλέχθηκε με την ελληνική, με θέμα τη γυναικεία ταυτότητα και τη βία κατά των γυναικών. Τα καταγγελτικά ποιήματα των Λατινοαμερικάνων ποιητριών του κινήματος μετέφρασαν οι: Λένα Καλλέργη, Βιρχίνια Λόπεθ Ρέθιο και Έλενα Σταγκουράκη. Ελληνική ποίηση απήγγειλαν οι ποιήτριες: Δήμητρα Αγγέλου, Τασούλα Καραγεωργίου και Σοφία Κολοτούρου.
Την εκδήλωση πλαισίωσε το συγκρότημα "Los del Sur", οι μουσικοί Πέδρο Φαμπιάν και Αλεχάντρο Ντίας, οι οποίοι με παραδοσιακά μουσικά όργανα και μαζί με τη Μεξικανή ερμηνεύτρια Μάρθα Μορελεόν μας ταξίδευσαν από τις Άνδεις έως τις ακτές της Καραϊβικής, της Κούβας και της Κολομβίας.
Την οργάνωση και το συντονισμό της βραδιάς είχε αναλάβει η μεταφράστρια και κριτικός θεάτρου Έλενα Σταγκουράκη, εκπρόσωπος του Διεθνούς Κινήματος Ποιητριών (MPI) στην Ελλάδα.
Με την ευγενική υποστήριξη της Διεθνούς Αμνηστίας και της Εταιρείας Συγγραφέων.
Την εκδήλωση χαιρέτησε η Γενική Γραμματέας Ισότητας Φύλων, κα. Βάσω Κόλλια.






 
 
 
  
 


 

 

 

 

No comments: