Wednesday, June 04, 2014

«Η δική μου Ελλάδα» και «Αθήνα» σήμερα στο Μοναστηράκι

Σήμερα το απόγευμα, στα πλαίσια του 6ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΕΑ, θα είμαστε στην Αγία Ειρήνη, στο Μοναστηράκι!

Tετάρτη 4 Ιουνίου

Στο Art bar Poems & Crimes, Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι.

• 19:00 Εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης ζωγραφικής και φωτογραφίας γυναικών από την Ιβηρική Χερσόνησο και τη Λατινική Αμερική, με τίτλο «Η δική μου Ελλάδα», που διοργανώνει η Νίνα Φράνκο, Βραζιλιάνα φωτογράφος. Παρουσία των προσκεκλημένων καλλιτέχνιδων.
Στα ισπανικά, πορτογαλικά και ελληνικά.

"Καλλιτέχνιδες από την Ιβηρική Χερσόνησο Χερσόνησος και τη Λατινική Αμερική, που ζούμε στην Ελλάδα και παρατηρούμε την πόλη και το εφήμερο.
Η έκθεση «Η δική μου Ελλάδα» παρουσιάζει έναν προβληματισμό, πώς νιώθουμε εμείς, ως μετανάστριες, τη διαδικασία προσαρμογής, και πώς αυτό επηρεάζει την εσωτερική, την ψυχική μας ισορροπία. Ποιοι είναι οι φόβοι και οι αγωνίες μας.
Μπορούμε να αποκαλούμε την Ελλάδα «δική μας»;
Ανήκουμε ή όχι στον τόπο που διαλέγουμε για να ζήσουμε;
“Το σώμα μας είναι παρόν, και παρατηρεί την πόλη. Η διαδικασία προσαρμογής γίνεται οδυνηρή. Να νιώθεις χαμένη σε δρόμους γνωστούς, να νιώθεις μόνη καταμεσής στο πλήθος. Ως γυναίκες και μετανάστριες καλούμαστε συχνά να αντιμετωπίσουμε το σεξισμό μαζί με την ξενοφοβία. Ο φόβος και η αγωνία γίνονται τότε συχνά συναισθήματα, και προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να ξεφύγουμε. Η πόλη γίνεται δική μας, αλλά εμείς δεν ανήκουμε σε αυτήν. Ως πότε;”
Νίνα Φράνκο: Διοργανώτρια της έκθεσης για το Φεστιβάλ ΛΕΑ


• 20:30 Παρουσίαση του βιβλίου «Αθήνα» του Χουάν Βιθέντε Πικέρας, παρουσία του συγγραφέα. Θα μιλήσουν ο Πέτρος Μάρκαρης και ο Πέδρο Ολάγια.
Στα ισπανικά και στα ελληνικά.
Σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Γραβριηλίδης και την Πρεσβεία της Ισπανίας.

Μουσική στη συνέχεια.


Ο Χουάν Βιθέντε Πικέρας (Foto Daniel Mordzinski) (Λος Δούκες δε Ρεκένα, Βαλένθια, 1960) είναι ποιητής, σεναριογράφος, μεταφραστής και καθηγητής ισπανικών. Διετέλεσε Διευθυντής Σπουδών του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας και τώρα κατέχει την ίδια θέση στο Ινστιτούτο Θερβάντες στο Αλγέρι. Το έργο του περιλαμβάνει τις ποιητικές συλλογές «Η λέξη όταν» (1992, Βραβείο Χοσέ Ιέρρο), «Οι τόποι της κόμης» (1999, Βραβείο Αντόνιο Ματσάδο), «Χωριό» (2006, Βραβείο Κριτικής της Βαλένθια και Βραβείο Διεθνούς Φεστιβάλ Μεντεγίν), «Η ώρα της αναχώρησης» (2010, Βραβείο Χαέν), «Εγώ στη θέση σου» (Εγχειρίδιο γραμματικής και ποίησης, 2012) και «Αθήνα» (2012, Βραβείο Loewe). Το 2012 του απονεμήθηκε το Βραβείο Μανουέλ Αλκάνταρα για το ποίημά του «Το άδειο δωμάτιο», στη μνήμη του φίλου και δασκάλου του, Κάρλος Εντμούντο δε Όρυ.

No comments: