Tuesday, June 17, 2014

Οι περιπέτειες των Άλφρεντ και Αγκάθα - Τα δέκα πουλιά Ελστερ, της Άνα Καμπόι

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
(ισπανική αστυνομική σειρά για παιδιά)

OI ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΑΛΦΡΕΝΤ & ΑΓΚΑΘΑ
 Τα δέκα πουλιά Έλστερ, της Άνα Καμπόι
Εκδόσεις Polaris


Πόσοι έχουν προσέξει πως ο πασίγνωστος «μετρ του σασπένς» και η «βασίλισσα του εγκλήματος» έχουν γεννηθεί την ίδια δεκαετία; To 1890 γεννήθηκε η Αγκάθα Κρίστι, το 1899 ο Άλφρεντ Χίτσκοκ. Άγγλοι και οι δύο. Με πολλή φαντασία και με την άδεια που δικαιούται ως συγγραφέας, η ευφάνταστη Άνα Καμπόι τους θέλει να γνωρίζονται και να κάνουν παρέα ως παιδιά στο Λονδίνο των αρχών του 20ου αιώνα. Να μπλέκονται σε αστυνομικές ιστορίες, να ζουν περιπέτειες, να ξεπερνούν τους φόβους τους, να αποκτούν φίλους… Και, παρέα με μια σκυλίτσα, τη Μουρίτσα Τζόουνς, να βιώνουν στα παιδικά τους χρόνια μυθιστορηματικές και κινηματογραφικές ιστορίες εφάμιλλες με πολλές από εκείνες που θα τους κάνουν διάσημους ως ενήλικες. Με δυο λόγια, η Άνα Καμπόι, μαδριλένια συγγραφέας με σπουδές κινηματογράφου, εμπειρία στη θεατρική ερμηνεία και τη σκηνοθεσία και αγάπη στις ιστορίες μυστηρίου, δημιουργεί δυο παιδικούς χαρακτήρες ντετέκτιβ. Το αγγλικό φλέγμα των δυο διάσημων μετρ του μυστηρίου και του σασπένς μπολιάζεται με την ισπανική χάρη και έτσι έχουμε τη διεθνώς επιτυχημένη αστυνομική σειρά για παιδιά -από 9 ετών- με τον τίτλο Οι περιπέτειες των Άλφρεντ και Αγκάθα.

Τα παιδιά εξοικειώνονται έτσι με ένα λογοτεχνικό και ένα κινηματογραφικό είδος που πιθανόν θα τους συντροφεύσει στη ζωή τους ως ενήλικες και μυούνται σιγά-σιγά σε κάποια πνευματικά ενδιαφέροντα και των «μεγάλων». Παράλληλα, αρχίζουν να έχουν προσλαμβάνουσες από ένα «παλιό Λονδίνο», που θα το συναντήσουν σε μετέπειτα αναγνώσματά τους, ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.

Το πρώτο βιβλίο της σειράς, ΤΑ ΔΕΚΑ ΠΟΥΛΙΑ ΕΛΣΤΕΡ, κυκλοφορεί ήδη στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Polaris σε εξαιρετική μετάφραση από τη Λένα Φραγκοπούλου, τη μεταφράστρια της Regenta, του Λεοπόλντο Άλας «Κλαρίν» και του «Χάρτινου σπιτιού», του Κάρλος Μαρία Ντομίνγκες.

No comments: