Wednesday, July 23, 2014

O αγώνας για την υπεράσπιση του Άλσους και της Πόλης συνεχίζεται

Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση και η τρόικα επιχειρούν να περάσουν από τη βουλή τέσσερις καινούργιους νόμους που αλλάζουν ριζικά τη ζωή μας προς το χειρότερο: Νόμος περί "χωροταξικής και πολεοδομικής μεταρρύθμισης" (ψηφίστηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στις αρχές Ιούλη), νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής (εκκρεμεί στη βουλή), νέα δασική νομοθεσία (αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη βδομάδα), νομοσχέδιο περί αιγιαλών (δημοσιοποιήθηκε και αποσύρθηκε καταρχάς λόγω των αντιδράσεων). Και οι τέσσερις έχουν ως στόχο την εξυπηρέτηση μεγαλύτερων ή μικρότερων επιχειρηματικών συμφερόντων και όχι τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας. Περιγράφουν και οραματίζονται την πλήρη απορύθμιση της κοινωνικής ζωής μέσα κι έξω απ' την πόλη, την εξαφάνιση ή την εμπορευματοποίηση των ελεύθερων χώρων, την εμμονική αντιμετώπιση των σημαντικών δομικών προβλημάτων της οικονομίας και της χωρικής οργάνωσης που ανέδειξε η κρίση, δια του δόγματος ΧΤΙΣΤΕ, ΧΤΙΣΤΕ, ΧΤΙΣΤΕ - μια οικονομικά μάταιη και περιβαλλοντικά καταστροφική επιλογή τόσο σε βραχυπρόθεσμο, όσο και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Οι τρεις πρώτες απ' αυτές τις νομοθετικές πρωτοβουλίες έχουν σημαντικές επιπτώσεις και στην πόλη μας. Γι' αυτό, το Συντονιστικό Κατοίκων εξακολουθεί την εντατική του δραστηριότητα για την υπεράσπιση του Άλσους και της πόλης, η οποία ξεκίνησε πριν σχεδόν δύο μήνες με αιχμή τις άμεσες επιπτώσεις του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου στη Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Χαλκηδόνα. Τις προηγούμενες ημέρες, μοιράσαμε δεκάδες χιλιάδες ενημερωτικά κείμενα πόρτα-πόρτα, συζητώντας κι ενημερώνοντας τους συμπολίτες μας. Παράλληλα, έγινε μια εκτεταμένη και εντατική προσπάθεια επαφής και επικοινωνίας με ανήσυχες συλλογικότητες σε όλη την Αττική, με στόχο τη συνεργασία και τη διαμόρφωση ενός κοινού βηματισμού προς ένα ενιαίο και δυναμικό κίνημα για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων, το δικαίωμα στην πόλη και την αντίκρουση των επιχειρηματικών συμφερόντων που λυμαίνονται τη γη.

Πέρασαν μερικοί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν ακούμπησαν το Συντονιστικό

Κατά τη διαδικασία αυτή, διαπιστώσαμε ότι ορισμένες πολιτικές δυνάμεις βάζουν ως στρατηγικό τους στόχο να ηγεμονεύσουν σε κάθε κίνημα, χωρίς ωστόσο να έχουν συμμετάσχει ούτε στη δημιουργία του, ούτε στη διάδοσή του, ούτε στους σχεδιασμούς του. Σε δυο τουλάχιστον περιστατικά, μάθαμε με έκπληξη απ' τις εφημερίδες ότι το Συντονιστικό Κατοίκων Ν.Φιλαδέλφειας-Ν.Χαλκηδόνας θα συμμετείχε σε συζητήσεις που οργάνωναν άλλες συλλογικότητες εκτός πόλης. Αντιμετωπίσαμε, φυσικά, και στις δυο περιπτώσεις την παραχάραξη και επισημαίνουμε στους υπεύθυνους γι' αυτήν ότι θα την αντιμετωπίσουμε ξανά, αν το φαινόμενο επαναληφθεί.

Ιδού η Ρόδος...

Άλλες δυνάμεις, που είναι άφαντες όλο αυτό τον καιρό στο δρόμο, αλλά και στις απόπειρες δημόσιου διαλόγου, μετέφεραν προσφάτως προς τα έξω μια μαγική εικόνα για τα τεκταινόμενα στην πόλη μας. Αγωνίζονται, λέει, κι εκείνοι για τα ζητήματα που απασχολούν και το Συντονιστικό μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και με Λαϊκές Επιτροπές και κινητοποιήσεις. Μακάρι! Μόνο που εδώ και καιρό το δημοτικό συμβούλιο δε συνεδριάζει όποτε είναι να το απασχολήσουν τα πραγματικά κρίσιμα ζητήματα, ενώ τις κινητοποιήσεις των λαϊκών επιτροπών περιέργως δεν τις μάθαμε ποτέ. Προς τι η τόση διακριτικότητα;

Ο δύσκολος αγώνας για την υπεράσπιση του Άλσους και της πόλης, αλλά και γενικότερα για το δικαίωμα στην πόλη και την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης του χώρου, συνεχίζεται και θα συνεχιστεί. Όσα έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια-Νέα Χαλκηδόνα, είναι καρπός του κόπου των ανθρώπων που συσπειρώθηκαν γύρω από το Συντονιστικό Κατοίκων, το οποίο έχει κερδίσει πια τη θέση του στη συνείδηση των συμπολιτών μας. Μέχρι σήμερα, οι κάθε είδους οργανωμένες δυνάμεις της πόλης έχουν σταθεί, δυστυχώς, κατώτερες των περιστάσεων.

Έχουμε μπροστά μας πολλές μάχες να δώσουμε μέχρι να κερδίσουμε τον πόλεμο, αλλά μπορούμε να τον κερδίσουμε. Όσοι, λοιπόν, θέλουν να θέσουν τις δυνάμεις τους στην υπηρεσία αυτού του σκοπού, ας το κάνουν όσο είναι καιρός. Αλλιώς, αργά ή γρήγορα, θα κριθούν για τις πράξεις και τις παραλείψεις τους. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα λοιπόν...

ΥΓ. Οι θέσεις του Συντονιστικού δημοσιεύονται στο http://syntonistikofx.wordpress.com και το μοναδικό email επικοινωνίας του, για όσους επιθυμούν να έρθουν σε επαφή μαζί μας, είναι το syntonistikofx@gmail.com.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ-ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

No comments: