Wednesday, October 08, 2014

Παρουσίαση: Άνθος και γαλήνη, του Luis Gómezbeck

 
O Σύλλογος Μεξικάνων Καλλιτεχνών και Διανοουμένων στην Ελλάδα «BALAM», σας προσκαλεί στην παρουσίαση της ελληνόφωνης ποιητικής συλλογής «Άνθος και Γαλήνη» (Εκδόσεις Άπαρσις), του Μεξικάνου Luis Gómezbeck. Η έκδοση είναι δίγλωσση (ελληνικά-ισπανικά) και περιλαμβάνει 31 ποιήματα γραμμένα στην Ελλάδα κατ’ ευθείαν στα ελληνικά από τον ποιητή και μεταφρασμένα στα ισπανικά από τη φιλόλογο Jocelyn Hernández Camacho. Το βιβλίο προλογίζει η καθηγήτρια γλωσσολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πηνελόπη Καμπάκη Βουγιουκλή.


Για το βιβλίο

Ο ποιητής δηλώνει για το βιβλίο του: «η μητρική μου γλώσσα είναι η ισπανική, όμως, όλα τα ποιήματα αυτής της συλλογής γράφτηκαν στην ελληνική. Συναισθήματα, βιώματα και στοχασμοί, όχι μόνο από την αναγέννησή μου στην Ελλάδα, αλλά και από παλαιότερες γεννήσεις μου. Μητρική γλώσσα δεν είναι μόνο αυτή που σε μαθαίνει να μιλάς, αλλά κι αυτή που σου βρίσκει λέξεις για να μιλήσεις».

Για τη βιβλιοπαρουσίαση

Μιλούν για το βιβλίο η φιλόλογος και γλωσσολόγος Πηνελόπη Καμπάκη Βουγιουκλή και ο ηθοποιός και ραδιοφωνικός παραγωγός Νίκος Αϊβαλής. Απαγγέλει ο ίδιος ο ποιητής και συνοδεύει στο πιάνο ο μουσικός Παναγιώτης Παπανικολάου. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Μεξικού στην Αθήνα, της Αστικής Πολιτιστικής Εταιρείας «la Melena del Huachinango» και των Εκδόσεων Άπαρσις.

Πληροφορίες

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014 στις 20:00.
Πρεσβεία του Μεξικού.
Πλατεία Φιλικής Εταιρείας 14, 5ος όροφος, Κολωνάκι, 210.7294.781.
Μετρό «Ευαγγελισμός» ή «Σύνταγμα».

Για τον σύλλογο

BALAM, που στη γλώσσα των Μάγια σημαίνει ιαγουάρος, είναι ένας ανεξάρτητος σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο οποίος ιδρύθηκε το 2010 στην πόλη της Αθήνας από Μεξικάνους και Ελληνομεξικάνους που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα, και που ασχολούνται σε επαγγελματικό επίπεδο με κάποια πολιτιστική ή/και καλλιτεχνική δραστηριότητα. Ο σύλλογος δεν έχει θρησκευτικές, πολιτικές ή κοινωνικές προτιμήσεις, ενώ οργανώνει διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις με σκοπό να διαδώσει τον μεξικάνικο πολιτισμό, δημιουργώντας έτσι έναν δίαυλο επικοινωνίας με τον αντίστοιχο ελληνικό και τη σημερινή τους πραγματικότητα.

Για τον ποιητή

Γεννήθηκε στο Μεξικό. Έχει κάνει σπουδές ισπανικής φιλολογίας, θεάτρου, υποκριτικής και σωματικού θεάτρου σε Αγγλία και σε Μεξικό. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια φωτογραφίας, τηλεπικοινωνίας, μουσικής, τραγουδιού, φωνής, ορθοφωνίας και σύγχρονου χορού σε Ελλάδα και σε Μεξικό. Ως ηθοποιός έχει συμμετάσχει σε σαράντα παραγωγές σε σκηνές των Αγγλίας, Αργεντινής, Ελλάδας, Μεξικού, Ισπανίας, Ισραήλ, Ιταλίας και Σκωτίας. Ως σκηνοθέτης έχει συμμετάσχει σε δέκα παραγωγές σε Ελλάδα και σε Μεξικό. Ασκεί το επάγγελμα του δημοσιογράφου και μετρά συνεργασίες με εφημερίδες, περιοδικά, ιστοσελίδες, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς σε Ελλάδα, Μεξικό, Ισπανία και Ιταλία. Είναι φωτορεπόρτερ και φωτογραφίες του έχουν βραβευτεί από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, τη ΜΚΟ «Κόσμος χωρίς βία» και την UNESCO. Έχει στο ενεργητικό του έξι ατομικές και πέντε ομαδικές εκθέσεις σε Αργεντινή και σε Ελλάδα. Από τις Εκδόσεις Οσελότος κυκλοφορούν τα ελληνόφωνα βιβλία του «Αζτέκων Ποίησις», «ο Χάρος στο Μεξικό είναι γένους θηλυκού» και «Μεξικού Γέννησις». Μέσα από ταξίδια του έχει καταφέρει να μελετήσει και συχνά να αποτυπώσει την τέχνη που κρύβει ή φανερώνει ο κάθε πολιτισμός, έχοντας πραγματοποιήσει ομιλίες σε Αργεντινή, σε Ελλάδα και σε Μεξικό. Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος και ιδρυτικό μέλος της Αστικής Πολιτιστικής Εταιρείας «la Melena del Huachinango» και του Συλλόγου Μεξικάνων Καλλιτεχνών και Διανοουμένων στην Ελλάδα «BALAM».

No comments: