Friday, October 30, 2015

Μεξικανική Ημέρα Των Νεκρών με το Abanico

«Η ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ»
Μεξικανική παραδοσιακή γιορτή στην Αθήνα
Από 30 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου 
στην  Kολοκοτρώνη 12, Σύνταγμα
(Montalbano ισόγειο και Abanico 1ος όροφος)

Φέτος, το Abanico επιστρέφει στην βάση του, στην οδό Κολοκοτρώνη 12 (ύστερα από χρόνια φιλοξενούμενο σε άλλους χώρους) για να διοργανώσει την Ημέρα των Νεκρών μαζί με το Montalbano Gusto di Sicilia και σε συνεργασία με την Στέγη Προφορικότητας και Παράδοσης Στε.Π.Πα Μυθολόγιο (Πλ.Καρύτση 5), με την μεξικάνα τραγουδίστρια Martha Moreleón και με το πολιτιστικό περιοδικό Sol Latino, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας του Μεξικού, με μια σειρά από δραστηριότητες –όλες τους με ελεύθερη είσοδο– οι οποίες περιγράφονται παρακάτω:

Παραδοσιακός Βωμός ( altar ) των Νεκρών

Το Abanico αφιερώνει πάντα το παραδοσιακό του βωμό σε προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών του ιβηροαμερικάνικου κόσμου

Φέτος πρόκειται για τους μεξικανούς Hugo Gutiérrez Vega, Eraclio Zepeda και Vicente Leñero, τον ουρουγουανό Eduardo Galeano και τον ισπανό Rafael Chirbes.

Ο βωμός θα είναι επισκέψιμος προς το κοινό στο Abanico (1ος όροφος)
Ωράριο επίσκεψης:
Σάββατα 31/10 και 7/11: από τις 20:00
Από Δευτέρα 2/10 έως Παρασκευή 6/11: από 17:00 έως 22:00

Πρόγραμμα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Στο ABANICO (1ος όροφος):
Ώρα 18 :00 έως 21:00

Ειδικό μακιγιάζ για την Ημέρα των Νεκρών. Σας προσκαλούμε να μυηθείτε στις τεχνικές και αισθητική αυτής της γιορτής. Μπορείτε να φέρετε τα «βαφτικά» σας.

Δηλώστε συμμετοχή στο info@abanico.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ή στα τηλ. 210.32.51.214 & 215.

Περιορισμένος αριθμός συμμετοχών. Δωρεάν

Συντονισμός: Aspa Delsol

ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Στο ABANICO (1ος όροφος):
Ώρα 20:00 έως 21:00

· Σύντομη εισαγωγή στην Ημέρα των Νεκρών και στον συμβολισμό του βωμού.

Συντονισμός: Abanico

· Μυθολόγοι από την Στέγη Προφορικότητας και Παράδοσης ΣτεΠΠα Μυθολόγιο θα έρθουν από την έδρα τους, στην άλλη πλευρά του τετράγωνου (Πλατεία Καρύτση 5), στην Κολοκοτρώνη 12 για να μας αφηγηθούν ιστορίες και μύθους της Ημέρας αυτής.

Συντονισμός: Μυθολόγιο

Στο Μ ONTALBANO & ABANICO (Ισόγειο και 1ος όροφος):
Από τις 21:00 και μέχρι τελικής πτώσεως

ΓΙΟΡΤΗ!!! FIESTA !!!

Γιορτινή μουσική, χορός, ποτό, μεξικάνικα τάπας και ατμόσφαιρα των ημερών αυτών στο Μεξικό στο ισόγειο και στον 1ο όροφο του κτιρίου (όπου θα βρίσκεται ο βωμός).

Σας προσκαλούμε και θα είναι επιθυμητό μεν, όχι απαραίτητο δε να βαφτείτε στο στυλ της Ημέρας των Νεκρών (βλέπε παραπάνω «Ειδικό μακιγιάζ…»)

Συντονισμός της Γιορτής: Montalbano & Abanico

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Στο ABANICO (1ος όροφος):
Ώρα 11:00 και μέχρι τελικής πτώσεως

Η Aspa Delsol επί τω έργω: θα παρασκευαστεί το ψωμί των νεκρών, το οποίο στολίζει το μεξικανικό τραπέζι στους εορτασμούς για την Ημέρα των Νεκρών. Ευπρόσδεκτοι όσοι θέλουν να συμβάλλουν και να βοηθήσουν στο ζύμωμα και προετοιμασία του Ψωμιού των Νεκρών το οποίο όοοολοι μαζί θα απολαύσουμε την επομένη μέρα, κατά την παράδοση βραβείου στην καλύτερη «καλαβέρα» (χιουμοριστικό ποίημα)

Δηλώστε συμμετοχή στο info@abanico.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ή στα τηλ. 210.32.51.214 & 215.

Περιορισμένος αριθμός συμμετοχών. Δωρεάν

Συντονισμός: Aspa Delsol

ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Στο ABANICO (1ος όροφος):
Ώρα 20:00

Απονομή βραβείου του 4ου Ποιητικού Διαγωνισμού «Calaveras». Πρόκειται για διαγωνισμό για τη βράβευση της καλύτερης calavera. Η λέξη calavera κυριολεκτικά σημαίνει «νεκροκεφαλή». Calaveras, όμως ονομάζονται και τα χιουμοριστικά & σατιρικά ποιήματα, γραμμένα με αφορμή την Ημέρα των Νεκρών, που λειτουργούν εν είδει δηκτικών σχολίων για πρόσωπα και πράγματα… Στην προκειμένη περίπτωση διαγωνιζόμενοι συγγραφείς είναι σπουδαστές του Abanico!

Συντονισμός: Eduardo Lucena

Ώρα 21:00

Συναυλία της Martha Moreleón σε ένα ιδιαίτερο ρεπερτόριο για την περίπτωση, συνοδεύεται από τρεις εξαιρετικούς μουσικούς: τον Román Gómez και Herman Mayr από την Αργεντινή και τον Pedro Fabián από το Περού.

Guest: το Abanicoro

Ευτυχία Μισύρη, Juanita La Quejica , Κατερίνα Ασήμου, Κίμων Αντωνέλος, Λία Αβαρέτου, Μαρία Μαλακάτα, Νίκος Μικρόπουλος, Σοφία Τσικρικά, Στέλλα Δούκα, Τέσσυ Οικονομοπουλου και Χαράλαμπος Θεοδόσης.

Συντονισμός μουσικού προγράμματος: Martha Moreleón

Ο εορτασμός της Ημέρας των Νεκρών, ο οποίος έχει κηρυχτεί Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας από την UNESCO, ξεκινάει στις 31 Οκτωβρίου και κορυφώνεται στις 2 Νοεμβρίου και είναι για τους Μεξικάνους πολύ σημαντικό γεγονός, το οποίο αναμένουν κάθε χρόνο με λαχτάρα, καθώς πιστεύεται ότι τότε επιστρέφουν οι ψυχές των αγαπημένων τους που έχουν πεθάνει, για να επισκεφτούν τους δικούς τους. Ο εορτασμός αυτής της μέρας απαιτεί αφοσίωση και πολύ μεράκι. Η μεξικανική αντίληψη για το θάνατο συνδυάζει το σεβασμό και τη στοργή για τους αποθανόντες αλλά, συγχρόνως, και μια φοβερή αίσθηση του χιούμορ, που φτάνει μέχρι και τη σάτιρα. Είναι μια μέρα για να «περάσουμε καλά» με τους νεκρούς μας, να τους θυμηθούμε, να θυμηθούμε όσα κάναμε και δεν κάναμε γι’ αυτούς και με αυτούς, σε ένα περιβάλλον που συμβάλλει σε μια ευχάριστη και απελευθερωτική αίσθηση αναπόλησης.

Διοργάνωση: Abanico & Montalbano
Με την αιγίδα της Πρεσβείας του Μεξικού
Χορηγός: La Costena


No comments: