Friday, March 04, 2016

Loreak / Λουλούδια


Μπορεί ένα μπουκέτο λουλούδια να σου αλλάξει τη ζωή;
 
Λουλούδια (Loreak) των Τζον Γαράνιο & Χοσέ Μαρί Γενάγα θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες στις 3 Μαρτίου.

Η πιο ανέλπιστα τρυφερή και ανθρώπινη ταινία της χρονιάς μάς έρχεται από την Ισπανία και συνοδεύεται από μια σημαντική πρωτιά: τα «Λουλούδια» των Βάσκων σκηνοθετών Τζον Γαράνιο και Χοσέ Μαρί Γενάγα είναι το πρώτο φιλμ γυρισμένο στη βασκική γλώσσα που προτάθηκε ποτέ από την Ισπανία για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.
 
Η καθημερινότητα της Άνε, μιας σαραντάχρονης γυναίκας παγιδευμένης σε έναν άχρωμο γάμο, ανατρέπεται απροσδόκητα όταν μια υπέροχη ανθοδέσμη παραδίδεται στην πόρτα του σπιτιού της. Προς μεγάλη της έκπληξη, τα λουλούδια θα συνεχίσουν να καταφτάνουν κάθε εβδομάδα, πάντοτε την ίδια ημέρα και ώρα, και πάντοτε ανώνυμα. Ποιος είναι ο αινιγματικός αποστολέας και τι θέλει άραγε από εκείνη; Μερικά άνθη με μυστηριώδη προέλευση εισβάλλουν, επίσης απροειδοποίητα, στις ζωές της Τέρε και της νύφης της, Λούρδης, καθώς ένας άγνωστος αφήνει κάθε εβδομάδα μια ανθοδέσμη στη μνήμη ενός ανθρώπου σημαντικού γι’ αυτές, περιπλέκοντας την ήδη δύσκολη σχέση τους. Αυτή είναι η ιστορία τριών γυναικών που οι ζωές τους αλλάζουν καθοριστικά χάρη σε μερικά μπουκέτα λουλούδια. Λουλούδια που τις κάνουν να νιώθουν ότι μέσα τους ανθίζουν και πάλι συναισθήματα που είχαν ξεχάσει εδώ και καιρό...
Μπορεί άραγε ένα ανώνυμο δώρο από εφήμερα άνθη να αποτελέσει το έναυσμα για μια νέα αρχή; Με αυτό το απλό αλλά ταυτόχρονα πολυεπίπεδο σεναριακό εύρημα, το δίδυμο των Τζον Γαράνιο και Χοσέ Μαρί Γενάγα διαπλέκει με απρόσμενο και σαγηνευτικό τρόπο τις συναισθηματικές διαδρομές των τριών ηρωίδων τους, δημιουργώντας μια ντελικάτη όσο και συγκινητική σπουδή πάνω στον έρωτα, τη μνήμη, την απώλεια και τις ανεκπλήρωτες επιθυμίες. Κάπου ανάμεσα στο υποδόριο σασπένς και τον αισθητικό φετιχισμό του Άλφρεντ Χίτσκοκ, και στις μεταφυσικές ανησυχίες του Κριστόφ Κισλόφσκι για τα αόρατα νήματα που ενώνουν τις ζωές των ανθρώπων, οι δύο σκηνοθέτες ανακαλύπτουν μια χρυσή κινηματογραφική τομή και παραδίδουν ένα οικουμενικών διαστάσεων, μινιμαλιστικό δράμα για την ανθρώπινη ανάγκη για επικοινωνία. Εξαίσια κινηματογραφημένο και με εξαιρετικές ερμηνείες από τις τρεις πρωταγωνίστριες, το φιλμ έγινε δεκτό διεθνώς με ενθουσιασμό ως μια από τις καλύτερες ταινίες που έχουν γυριστεί ποτέ στη βασκική γλώσσα.
 
 Επίσημη πρόταση της Ισπανίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας
 Δύο υποψηφιότητες στα Βραβεία Goya (καλύτερης ταινίας & μουσικής)
 Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν
 Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Λονδίνου
Δείτε εδώ το τρέιλερ: https://goo.gl/8FcsU2
 
3 ΜΑΡΤΙΟΥ στους κινηματογράφους

No comments: