Friday, May 13, 2016

1ο Παιδικό Φεστιβάλ αφιερωμένο στο Μεξικό, για μικρά και μεγάλα παιδιά!

.
 1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΤΟ

Πρώτο Παιδικό Φεστιβάλ αφιερωμένο στο Μεξικό

ΜΟΥΣΙΚΗ, ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ

Φόρος τιμής στους Cri-Cri, Pepe Frank

και Francisco Hinojosa

Κυριακή, 15 Μαΐου 2016

στην ASCLAYE, Φαλήρου 47Α, Κουκάκι, Αθήνα

Το Φεστιβαλίτο (=Φεστιβαλάκι) ξεκίνησε από μια ιδέα της μεξικανής τραγουδίστριας Martha Moreleόn, η οποία και την έκανε πράξη. Είναι μια εκδήλωση που περιλαμβάνει πολιτιστικές δραστηριότητες και παιχνίδια, αφιερωμένη στα παιδιά, στην οποία, όμως, οι ενήλικες μπορούν και αυτοί να συναντήσουν το παιδί που υπήρξαν κάποτε. Πρόκειται για μια εκδήλωση χωρίς προηγούμενο στην Ελλάδα, η οποία πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Χώρου τέχνης "FoKiaNou 24/7", της Σχολής Ισπανικών-Πορτογαλικών-Καταλανικών ABANICO, και του περιοδικού Sol Latino, καθώς και με την υποστήριξη και υπό την αιγίδα της Μεξικανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και, τέλος, με τη στήριξη από τον Εκπολιτιστικό Σύνδεσμο Λατινοαμερικανών και Ισπανών στην Ελλάδα (ASCLAYE), στους χώρους του οποίου θα λάβει χώρα η εκδήλωση (Φαλήρου 47Α, Κουκάκι, Αθήνα).
Το Φεστιβαλίτο μας γίνεται πλέον πραγματικότητα χάρη στη συνεργασία μιας πολυάριθμης ομάδας ατόμων, τα οποία, με πολλούς και ποικίλους τρόπους, συμβάλλουν στην ευόδωση του κοινού στόχου: να φέρουν σε επαφή τα παιδιά με καταγωγή από ελληνόφωνους είτε ισπανόφωνους γονείς με τη μουσική, τη λογοτεχνία, τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες και τα παιδικά παιχνίδια της μεγάλης αυτής χώρας που λέγεται Μεξικό.
Η εκδήλωση είναι και ένας φόρος τιμής σε τρεις προσωπικότητες του Μεξικού: δυο μεγάλους μουσικούς και ένα συγγραφέα που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να εμπλουτίσουν και να ομορφύνουν τη ζωή των παιδιών –και των ενηλίκων- μέσα από το παιδικό τραγούδι. Είναι οι μουσικοί Francisco Gabilondo Soler, γνωστός και ως “Cri-Cri” (1907-1990), Pepe Frank (1948) και ο συγγραφέας Francisco Hinojosa (1954) που έχει δώσει σημαντικό και ποικίλο συγγραφικό έργο, σημαντικό μέρος του οποίου κατατάσσεται στην παιδική λογοτεχνία.  
Ο έλληνας τραγουδιστής και συνθέτης Σταύρος Παπασταύρου θα είναι ο ειδικός καλεσμένος της βραδιάς στο Φεστιβαλίτο μας.
Την Κυριακή 15 Μαΐου, από τις 17.00 έως και τις 21.00, θα λάβουν χώρα ποικίλες δραστηριότητες, ευχάριστες, διασκεδαστικές και δημιουργικές, ικανές να αιχμαλωτίσουν το ενδιαφέρον μεγάλων και μικρών ή, μάλλον καλύτερα, μικρών και μεγάλων, στα ισπανικά και τα ελληνικά.
Οι δυο πρώτες δραστηριότητες θα διεξαχθούν παράλληλα με το πρόγραμμα (που αποτελείται από εκτελέσεις μουσικών συνθέσεων, χορό, μαριονέτες και αφήγηση παραμυθιών). Επειδή είναι χειροτεχνικές δραστηριότητες απαιτούν το χρόνο τους, και για το λόγο αυτό θα πρέπει να ξεκινήσουν ακριβώς στις 17.00 (απαιτείται ακρίβεια στην ώρα προσέλευσης των παιδιών που θα συμμετάσχουν!).

  • ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ που το συντονίζει η μεξικανή εικαστική καλλιτέχνις Blanka Amezkua.
  • «ΜΑΚΙΓΙΑΖ» για παιδιά, που το συντονίζει η Aspa Delsol.

-  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -

  • «ΣΤΙΓΜΕΣ» ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ MAΡΙΟΝΕΤΑΣ από το κουκλοθέατρο Baruti του Francisco Brito
  • ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ. Θα διαβαστούν δυο παραμύθια του μεξικανού Francisco Hinojosa. Το ένα από αυτά, στα ισπανικά, με τον τίτλο  Mi hermana quiere ser una sirena, θα το διαβάσει η μεξικανή καλλιτέχνις Daniela Bolaño, το δεύτερο, θα το διαβάσει σε μετάφραση στα ελληνικά η αφηγήτρια παραμυθιών Μάνια Μαράτου.
    Το δεύτερο παραμύθι, με τον τίτλο Η χειρότερη κυρία του κόσμου, του   Francisco Hinojosa, μεταφράστηκε στα ελληνικά, σε πρόσφατο εργαστήρι συλλογικής λογοτεχνικής μετάφρασης στο ABANICO, με τη παρουσία και τη συμμετοχή του συγγραφέα. To εργαστήρι το οργάνωσαν και το συντόνισαν οι καθηγητές λογοτεχνικής μετάφρασης Νίκος Πρατσίνης και Κωνσταντίνος Παλαιολόγος.
    -Στην ομάδα της συλλογικής μετάφρασης συμμετείχαν οι: Άκης Διαμαντής, Αλεξάνδρα Γκολφινοπούλου, Eduardo Lucena, Ελένη Βότση, Εύη Κιρλέση, Μαρία Στρατηγάκου, Ναταλί Φύτρου, Νατάσα Γιαλαντζή, Σπύρος Λαζάρου, Σταυρούλα Ντίντα και Γιώργος Αμολοχίτης.
     
  • ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ του Έλληνα τραγουδοποιού Σταύρου Παπασταύρου  
  • ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ στην οποία θα ερμηνευθούν τραγούδια των τιμώμενων συνθετών από τους σπουδαστές φωνητικής έκφρασης της Μartha Moreleόn και από το χορωδιακό σύνολο Abanicoro, που επίσης διευθύνεται από την μεξικανή καλλιτέχνιδα.

- Σπουδαστές φωνητικής έκφρασης: Xριστίνα Ταμπούρογλου, Λουκία Χατζοπούλου, Daniela Bolaño, Χρύσα Μπάστα  και Όλγα Τσατσάνη

- Αbanicoro: Τέσσυ Οικονομοπούλου, Κατερίνα Άσήμου, Juanita La Quejica, Κίμων Αντωνέλος, Νίκος Μικρόπουλος, Σοφία Τσικρικά, Μαρία Μαλακάτα, Στέλλα Δούκα

  • ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΚΑI ΕΡΜΗΝΕΥΤΕΣ: Alejandro Díaz, Demian Gómez, Herman Mayr y Martha Moreleón

  • ΧΟΡΟΙ: τους παρουσιάζει η παιδική ομάδα χορού του συνδέσμου ASCLAYE, υπό τη διεύθυνση της κολομβιανής καθηγήτριας Xiomara Alfaro.
    §   §   §   §   §   §   §   §   §   §
    ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΜΕΞΙΚΑΝΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ
     
    FRANCISCO GABILONDO SOLER, γνωστός και ως “CRI-CRI” (1907 – 1990). Mεξικανός τραγουδοποιός παιδικών τραγουδιών, δημιουργός του χαρακτήρα Cri-Cri, δηλ. του μικρού τραγουδιστή γρύλου. Αξίζει να αναφέρουμε τη δεξιοτεχνία με την οποία συνδυάζει πολλούς και διαφορετικούς ρυθμούς με την πιο ποικίλη θεματολογία. Με τα τραγούδια του, που είναι μεταφρασμένα σε πολλές γλώσσες, μεγάλωσαν πολλές γενιές Μεξικανών.
     
    PEPE FRANK (1948). Από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς μουσικής για παιδιά στο Μεξικό, με μια σταδιοδρομία 40 ετών περίπου ως τραγουδοποιός και καθηγητής μουσικής. Μέσα από το έργο του, δεν παύει να αναζητεί για το παιδί αυτή τη μοναδική κληρονομιά που είναι η λέξη, με όλη τη δύναμη και την ομορφιά της, καθώς και η μουσική στις διάφορες εκφράσεις της.
     
    FRANCISCO HINOJOSA (1954). Μεξικανός συγγραφέας που η λογοτεχνική του παραγωγή έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις. Έχει γράψει ποίηση, παραμύθια, ταξιδιωτικά χρονικά, δημοσιογραφικά άρθρα, δοκίμια, εκπαιδευτικά βιβλία, ανθολογίες και έργα παιδικής λογοτεχνίας. Χάρη στην προσφορά του στην παιδική λογοτεχνία, έλαβε τον τίτλο του πρέσβη του Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου για το 2015.
     
    ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
     
    ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ (1954). Έλληνας τραγουδιστής και συνθέτης που έχει αφιερώσει σημαντικό μέρος της δουλειάς στου στη δημιουργία παιδικών τραγουδιών. Ο δίσκος «Μίλα μου για μήλα», σε συνεργασία με το συγγραφέα Ευγένιο Τριβιζά, συνιστά ορόσημο και σημείο αναφοράς στο χώρο της ελληνικής μουσικής δημιουργίας για παιδιά, και άρεσε και σε πολλούς ενήλικες. 
     
    Συμμετέχουν:
      XIOMARA ALFARO. Κολομβιανή καθηγήτρια παραδοσιακών και λαϊκών χορών.
      BLANKA AMEZKUA. Μεξικανή εικαστική καλλιτέχνις που διευθύνει το χώρο “FoKiaNou 24/7”.
      DANIELA BOLAÑO. Μεξικανή τραγουδίστρια και ηθοποιός.
      FRANCISCO BRITO. Ισπανός καλλιτέχνης κουκλοθεάτρου, δημιουργός έργων για μαριονέτα και διευθυντής του κουκλοθεάτρου “Baruti”.
      ASPA DELSOL. Ελληνίδα, ειδική στη λαϊκή τέχνη και στη χειροτεχνία του ιβηροαμερικανικού κόσμου.
      ALEJANDRO DÍAZ. Χιλιανός μουσικός, τραγουδιστής και συνθέτης.
      DEMIAN GÓMEZ. Αργεντινός μουσικός και τραγουδιστής, με ειδικότητα στα κρουστά.
      ΜΑΝΙΑ ΜΑΡΑΤΟΥ. Ελληνίδα μουσικός και αφηγήτρια παραμυθιών. Ιδρυτικό μέλος του Στέγη Προφορικότητας και Παράδοσης Στέ.Π.Πα Μυθολόγιο
      HERMAN MAYR. Αργεντινός μουσικός, τραγουδιστής και ενορχηστρωτής και
      MARTHA MORELEÓN. Μεξικανή. Τραγουδίστρια, ηθοποιός και καθηγήτρια φωνητικής έκφρασης.
      ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ. Μεταφραστής λογοτεχνίας και καθηγητής μετάφρασης και μεταφρασεολογίας στο ΑΠΘ και σε ειδικά σεμινάρια του Abanico.
      ΝΙΚΟΣ ΠΡΑΤΣΙΝΗΣ. Μεταφραστής και διερμηνέας. Καθηγητής μετάφρασης, διευθυντής του Τμήματος Μετάφρασης του Abanico και συνιδιοκτήτης της Εταιρίας Μετάφρασης και Διερμηνείας COM N.Πρατσίνης-Κ.Ζησίμου ΟΕ.
      Το ABANICORO. Ομάδα χορωδίας απoτελούμενη από σπουδαστές της σχολής Abanico, υπό τη διεύθυνση της Martha Moreleόn, με την υποστήριξη της Τέσσυς Οικονομοπούλου και με ρεπερτόριο από την ιβηροαμερικανική μουσική παράδοση.
      και oι ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΡΙΚΚΑΛΙΤΗΣ και PONCHO ÁLVAREZ, animators.

 §   §   §   §   §   §   §   §   §   §
  

Δημιουργία, concept και οργάνωση: Martha Moreleón

Συνδιοργανωτές: Abanico - FoKiaNou 24/7 - Sol Latino

Με την υποστήριξη και υπό την αιγίδα της: Πρεσβείας του Μεξικού

Με την υποστήριξη του: Συνδέσμου ASCLAYE

Μουσικός συντονισμός και ενορχήστρωση: Herman Mayr

Καλλιτεχνική σύμβουλος: Blanka Amezkua

Μετάφραση: Nίκος Πρατσίνης

Γραφιστική δημιουργία: Mαριλένα Σουρλαντζή

Mακιγιάζ: Aspa Delsol

Φωτογραφία: Λεωνίδας Αλεξανδρόπουλος

Βίντεο: Juanita La Quejica

Ήχος: Eduardo Villasís
 
Για πληροφορίες:

Martha Moreleón:  mmoreleon@gmail.com - fb: Martha Moreleón oficial

Abanico: info@abanico.gr, abanico.gr@gmail.com, fb: abanico

Tηλέφωνα (σε ώρες μαθημάτων).210.32.51.214 y 210.32.51.215

Blanka Amezkua: fb: Blanka Amezkua, www.blankaamezkua.com

Sol Latino: leafestival.direccion@gmail.com - info@solatino.gr

Χορηγοί επικοινωνίας:

  www.solatino.gr    www.ispania.gr    http://atenasdigital.com    http://artmag.gr    www.americalatina.com.gr    www.livinlovin.gr    www.forfree.gr    panoramagriego.gr    http://juanitalaquejica.blogspot.com

 


No comments: